szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Természetes, hogy szeretnénk ledönteni a korlátokat. Korlátok nélkül azonban elszáll a feszültség, és esélyünk sincs sem innovációra, sem meglepetésre. Seth Godin marketingszakértő gondolatai.

Az R.E.M. már ismert indie-zenekar volt, amikor még mindig nem született egyetlen átütő slágere sem. Évtizednyi koncertezés után megrekedtek, és ezt ők is érezték. „Egy kicsit ráuntam már a gitárra – nyilatkozta Peter Buck a Rolling Stone magazin riporterének. – Mióta az eszemet tudom, napi nyolc órában nyúzom a húrokat.”

Amikor eljött az ideje, hogy új nagylemezt készítsenek, megegyeztek, hogy újfajta korlátokat állítanak maguknak. Először is: nem lesz turné. Ennek jegyében alig két tucat fellépésük volt abban az évben, amikor az Out of Time című albumot vették fel. A basszusgitáros állt be a billentyűk mögé, a dobos lett a basszusgitáros, Buck pedig gitárról mandolinra váltott.

„Így, hogy Peter nem akart elektromos gitáron játszani, mi is elkezdtünk másként dalokat írni – mondta az egyik zenekari tag. – Az akusztikus gitárra, mandolinra, balalajkára vagy akármi másra írt dalok sosem lesznek ugyanolyanok, mint amelyeket elektromos gitárra írunk. Úgy döntöttünk, ahelyett, hogy másféle hangzást keresnénk, inkább másféle hangszerekre írhatnánk a dalokat.”

Könnyen ledönthették volna a korlátaikat, de épp ez a kényelmetlenség keltette feszültség adott nekik olyan energiákat, amilyenekre rég vártak. És a lemez több mint két évig szerepelt a slágerlistákon.

A Monty Python rátalált a Szent Grálra

Az eredeti Monty Python tévésorozatot szinte gúzsba kötötték a korlátok. Az epizódok rövidek voltak, a büdzsé minimális, nem volt más eszközük, csak a stáb, feketefehérben forgattak, és szinte egyáltalán nem reklámozták a műsort.

De a sikerét épp ezek a korlátok segítették elő. Mert így – mivel nem is vártak sokat a műsortól – nem nagyon szóltak bele az írók és a stáb munkájába. Az alkotók azt csinálhattak, amit akartak.

Ugyanez történt a legnagyobb sikert arató mozifilmükkel is. A költségkeret túl szűkös volt, a díszlet és a jelmez nevetséges, és a film végét szemmel láthatóan már a vágószobában találták ki. Ezért voltak olyan hatásosak a kókuszdiók. Feltűnt már másnak is, hogy a nagy költségvetésű vígjátékok szinte sosem viccesek?

Susan Rothenberg lovakat festett

Szinte kizárólag lovakat. Semmi takaros háttér, semmi csillogó márvány, csak lóalakok.

David Sedaris, Ken Burns, Oprah – mindhárman a korlátok nagymesterei. Mindhárman elfogadták, hogy adva van a helyszín, a módszer vagy épp a büdzsé, majd kihozták belőle a legtöbbet.

Gondoljunk csak arra, hogy az amerikai köztévében, a PBS-en annak fénykorában egyszerre futott Julia Child főzőműsora, Mr. Rogers oktató gyerekműsora, Bob Ross ismeretterjesztő művészeti műsora és a Szezám utca (Sesame Street). A négy műsor együttes költségvetése ma az országos tévécsatornák egyetlen műsorának elkészítését sem fedezné.

A sikeres alkotómunkák közös vonása, hogy készítőik felismerték a korlátaikat, és elfogadták őket.

Néhány kedvenc korlátom

©

- az idő
- a pénz
- a formátum
- a többiek a csapatban
- a vevők/felhasználók bizalma
- az anyagok
- a technológia
- a törvényi szabályozás
- a fizika
- a status quo

Vélhetően a legtöbb, amit tehetünk, hogy egy-kettőn megpróbálunk lazítani. De mi lesz a többivel? Azok maradnak, és mi megbarátkozunk velük, mert felerősítik a kreativitásunkat.

A korlátok felbukkanása, a korlátok azonosítása, és a korlátok kezelése is része a rutinnak.

A fenti cikk Seth Godin Az alkotás rutinja című könyvének szerkesztett részlete.

Gondolatébresztő történeteivel Seth Godin marketingszakértő provokatív igazságokat tár elénk, hogy felismerjük: a fejlődés, kapcsolódás, szolgálat és merészség minden eddiginél nagyobb szerephez jut a kreatív energiák mozgósításában. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

A világ azt várja, hogy a kérései teljesüljenek. Hogy igent mondjunk minden feladatra, találkozóra, szívességre. „Nem kérek nagy dolgot” – gondolják az emberek. De ha egész nap csak a felénk érkező labdákat passzolgatjuk vissza, sosem lesz időnk a szolgálatra.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

A túl sok szabály az innováció kerékkötője. Emlékezetes TED-előadások közül válogattunk négyet arról, mikor és hogyan érdemes megszegni a szabályokat.

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt