Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"64aac75a-d224-431f-a828-93d68ed6ee31","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Fantáziálás a felsőbbrendű emberről címmel sötét jövőképet vázolt fel Hans Rauscher, a Der Standard elemzője. Szerinte csaknem sztálini szintet ér el az Elon Musk inspirációjára végzett tisztogatás az amerikai államigazgatásban és az FBI-nál. A techmilliárdosok Európát is viszik magukkal.","shortLead":"Fantáziálás a felsőbbrendű emberről címmel sötét jövőképet vázolt fel Hans Rauscher, a Der Standard elemzője. Szerinte...","id":"20250207_musk-ubermensch-sztalin-elon-musk-nemzetkozi-lapszemle-der-standard","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64aac75a-d224-431f-a828-93d68ed6ee31.jpg","index":0,"item":"572515b3-442b-42e9-911f-2de06be40be9","keywords":null,"link":"/360/20250207_musk-ubermensch-sztalin-elon-musk-nemzetkozi-lapszemle-der-standard","timestamp":"2025. február. 07. 07:36","title":"Hans Rauscher: Trump csak eszköz Elon Musknak, hogy megvalósítsa bizarr álmait, és a techzsenik uralma alá hajtsa az emberiséget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5374c9db-3504-43a1-9098-3efc82387855","c_author":"HVG","category":"360","description":"A kínai multi Magyarországon alkatrészeket gyárt és kutatás-fejlesztési részleget működtet, most fióktelepet is létrehozott.","shortLead":"A kínai multi Magyarországon alkatrészeket gyárt és kutatás-fejlesztési részleget működtet, most fióktelepet is...","id":"20250207_hvg-cegvilag-fioktelep-taksony-kinai-kuka-csoport","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5374c9db-3504-43a1-9098-3efc82387855.jpg","index":0,"item":"495a271f-ef80-44c4-aa98-1b0705f3bc6e","keywords":null,"link":"/360/20250207_hvg-cegvilag-fioktelep-taksony-kinai-kuka-csoport","timestamp":"2025. február. 07. 12:15","title":"Magyarországon is terjeszkedik a nagy német robotgyártót lenyelő kínai Kuka-csoport","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9bb0c408-78f2-485f-8bfa-d7172a8d54e8","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A világos elsőként került kereskedelmi forgalomba laborhúsból készült jutalomfalat. A gyártója állítása szerint ez ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a hagyományos, hústartalmú kutyaeledelek.","shortLead":"A világos elsőként került kereskedelmi forgalomba laborhúsból készült jutalomfalat. A gyártója állítása szerint...","id":"20250207_laboratoriumi-kutyaeledel-forgalmazas-meatly-chick-bites","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9bb0c408-78f2-485f-8bfa-d7172a8d54e8.jpg","index":0,"item":"8cb7cee4-5d57-46fb-a2e2-615036a0c056","keywords":null,"link":"/tudomany/20250207_laboratoriumi-kutyaeledel-forgalmazas-meatly-chick-bites","timestamp":"2025. február. 07. 17:03","title":"Piacra dobták az első kutyaeledelt, ami laboratóriumi húsból készült","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6102c3c7-50db-46ea-8d26-041df9f05c76","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az intézmény tagadja, hogy lenne náluk VIP-osztály.","shortLead":"Az intézmény tagadja, hogy lenne náluk VIP-osztály.","id":"20250208_Budapesti-Bajcsy-Zsilinszky-Korhaz-kardiologiai-osztaly-vip-felujitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6102c3c7-50db-46ea-8d26-041df9f05c76.jpg","index":0,"item":"5acaca5a-adde-4d53-87a2-16c9bae9e7b6","keywords":null,"link":"/itthon/20250208_Budapesti-Bajcsy-Zsilinszky-Korhaz-kardiologiai-osztaly-vip-felujitas","timestamp":"2025. február. 08. 10:55","title":"Lelkesen számoltak be a Bajcsy-Zsilinszky kórház megújult kardiológiai osztályáról, ami valójában a VIP-részleg lehet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"aa250665-d34a-49e3-bcf5-3f606c648d81","c_author":"Kövesdi Veronika","category":"360","description":"Az Oroszok háborúban című nagy botrányt kiváltó dokumentumfilm nem állít hazugságokat. Csak egy kicsit megtéveszt. Az ördög itt nem a részletekben rejlik, hanem azok hiányában – írja Kövesdi Veronika, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének oktatója.","shortLead":"Az Oroszok háborúban című nagy botrányt kiváltó dokumentumfilm nem állít hazugságokat. Csak egy kicsit megtéveszt...","id":"20250207_kovesdi-veronika-dokumentumfilm-ukrajna-haboru-orosz-katonak-onigazolas-lelektana-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aa250665-d34a-49e3-bcf5-3f606c648d81.jpg","index":0,"item":"cfac9124-66a3-49a4-b7c7-009318e72958","keywords":null,"link":"/360/20250207_kovesdi-veronika-dokumentumfilm-ukrajna-haboru-orosz-katonak-onigazolas-lelektana-velemeny","timestamp":"2025. február. 07. 10:34","title":"Dokumentumfilm az önigazolás lélektanáról: orosz katonák ukrajnai sírámai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"513e0f0b-e67e-4e89-bda7-0b994a7069c9","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Napok óta két drogbanda harcol Brüsszelben 200 kiló ellopott kábítószer miatt.","shortLead":"Napok óta két drogbanda harcol Brüsszelben 200 kiló ellopott kábítószer miatt.","id":"20250207_lovoldozes-brusszel-drog-bandahaboru","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/513e0f0b-e67e-4e89-bda7-0b994a7069c9.jpg","index":0,"item":"beca44c4-8195-4014-806c-674b380533f6","keywords":null,"link":"/vilag/20250207_lovoldozes-brusszel-drog-bandahaboru","timestamp":"2025. február. 07. 12:32","title":"Megint lövöldözés volt Brüsszelben, egy ember meghalt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c8e4450e-6a03-4b59-bee7-13a7fede5ff2","c_author":"Bábel Vilmos","category":"vilag","description":"Peking reméli, hogy Panama helyes döntést hoz a két ország együttműködéseivel kapcsolatban.","shortLead":"Peking reméli, hogy Panama helyes döntést hoz a két ország együttműködéseivel kapcsolatban.","id":"20250207_Kina-ugy-fenyitett-ra-Panamara-mint-Vito-Corleone-a-Torokre-a-Keresztapaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c8e4450e-6a03-4b59-bee7-13a7fede5ff2.jpg","index":0,"item":"4d0a9846-250c-40ba-b6d0-f5062627ce33","keywords":null,"link":"/vilag/20250207_Kina-ugy-fenyitett-ra-Panamara-mint-Vito-Corleone-a-Torokre-a-Keresztapaban","timestamp":"2025. február. 07. 16:20","title":"Kína úgy fenyített rá Panamára, mint Vito Corleone a Törökre a Keresztapában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"842f3fdb-ac9e-4193-bebd-1ffe43366bfe","c_author":"Martini Noémi","category":"360","description":"Nácik, akik máshogy öltözködnek? Globális hálózat vagy szubkultúra? Terroristák, akik ártatlan emberekre vadásznak? Mi az antifasiszta mozgalom, és miért hallunk egyre többet róluk az utóbbi években?","shortLead":"Nácik, akik máshogy öltözködnek? Globális hálózat vagy szubkultúra? Terroristák, akik ártatlan emberekre vadásznak? Mi...","id":"20250207_antifak-antifasizmus-kommunizmus-20-szazad-manapsag-szelsojobb-kitores-napja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/842f3fdb-ac9e-4193-bebd-1ffe43366bfe.jpg","index":0,"item":"6fbb2342-bf7b-4e83-8f87-3fc8f3c8ed2f","keywords":null,"link":"/360/20250207_antifak-antifasizmus-kommunizmus-20-szazad-manapsag-szelsojobb-kitores-napja","timestamp":"2025. február. 07. 14:09","title":"Miattuk izzítják a rendőrdrónokat Budapesten, de kik valójában az antifák, és miért hallunk annyit róluk?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A fermentáció (erjesztés) olyan, ősi konyhatechnológiai eljárás, amellyel a mikroorganizmusok erejét kihasználva különleges, ízletes és tápláló élelmiszereket tudunk előállítani. Részlet Király Ágnes Fermentárium című könyvéből.
A fermentáció egy természetes biokémiai folyamat, amely során baktériumok, élesztő- és penészgombák enzimei a rendelkezésre álló szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat egyszerűbb vegyületekké bontják. A reakciók eredményeképpen élelmiszereinket tartósabbá, finomabbá és tápanyagokban gazdagabbá teszik.
Miért fogyasszunk fermentált élelmiszereket?
A fermentált élelmiszerek bőséges forrásai a jótékony mikroorganizmusoknak (probiotikumoknak), savaknak és enzimeknek. Rendszeres fogyasztásuk támogatja az emésztést, enyhítheti a reflux tüneteit, a puffadást és a gázképződést, jótékony hatással van a bélflóra egyensúlyára és a bélrendszer általános állapotára.
A mikroorganizmusok már az erjesztőedényben megkezdik az alapanyagok emésztését. Feltárják a bennük található tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint közömbösítik az azok felszívódását, hasznosulását gátló vegyületeket. Ezáltal a fermentált élelmiszerek tápértéke megnő.
A baktériumok és gombák olyan vegyületek előállítására is képesek, amelyek közvetlenül táplálják és erősítik a bélfalat, támogatják az idegrendszerünk optimális működését, stimulálják az immunrendszerünket és gátolják a kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.
Fermentárium
HVG Könyvek
Mit fermentálhatunk?
Az erjeszthető élelmiszerek – növényi és állati eredetű alapanyagok – köre igencsak kiterjedt. Minden rövid ideig tárolható alapanyagot a legjobb a saját szezonjában, a lehető legfrissebb állapotban fermentálni.
Zöldségekből tejsavbaktériumok segítségével pikáns, probiotikus savanyúságokat, fűszeres szószokat, krémeket készíthetünk.
Gyümölcsökből tejsavbaktériumok vagy élesztők segítségével üdítőket, limonádét, pezsgőt és bort, ecetsav-baktériumok által ecetet készíthetünk.
Fűszerek, virágok hozzáadásával különleges startereket tenyészthetünk belőlük, és ízesíthetünk már meglévő kultúrákat: gyömbérkovászt, élesztővizet, vízikefirt, kombuchát.
Hüvelyesek, gabonák és magvak laktofermentálásával vagy kovászolásával egy új univerzum nyílhat meg. A megfelelő technikával kenyér-, lepény- és tésztaféléket, növényi tejhelyettesítőket, kásákat, desszerteket, proteindús feltéteket és pasztákat gyárthatunk belőlük (és a sörökről se feledkezzünk el).
Az állati eredetű élelmiszerek közül a legismertebbek az erjesztett tejtermékek: az aludttej, az író, a joghurt, a kefir és a velük rokon folyadékok, a túró és a különböző sajtok. Az érlelt sonkák, kolbászok és szalámik készítésénél is fontos szerep jut a mikroorganizmusoknak: ezek is fermentálással készülnek.
A fenti cikk Király Ágnes Fermentárium című könyvének szerkesztett részlete. A kiadvány megismertet a fermentálás alapjaival és előnyeivel, és alaprecepteket is bemutat. A naplóoldalakon dokumentálhatjuk a kísérleteket és a recepteket, a legsikeresebbeket összegyűjtve pedig kialakíthatjuk a saját repertoárunkat. A kötetet itt rendelheti meg kedvezménnyel.