szerző:
hvg.hu

Bárkivel előfordulhat, hogy váratlanul elveszíti az állását, esetleg családi tragédia miatt egy ideig nem tudja fizetni a lakáshitel törlesztő részleteit. Hogyan előzhetjük meg a bajt, és mit tehetünk, ha nyakunkon a bank?

A család kicentizett költségvetését könnyen megboríthatja, ha az egyik fél néhány hónapra munka nélkül marad, vagy a pénzkeresőt baleset éri. A hirtelen jött helyzetben ráadásul gyorsan kell cselekedni, nehogy az ingatlan végrehajtás vagy árverés alá kerüljön. Gyakorlatilag három hónapunk van arra, hogy az átmeneti likviditási problémát megoldjuk.

Kerüljük el a végrehajtást
Éppen ezért már a hitelfelvétel előtt mérlegeljük, hogy hosszú távon mekkora törlesztőrészletet tudunk vállalni, és számoljunk azzal, hogy egy keresőképes családtag fizetése néhány hónapra ki is eshet. Érdemes erre az eshetőségre háromhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget elkülöníteni − tanácsolja Terbe Ernő, a Bankárnet Kft. ügyvezetője. Célszerű a család kereső tagjára kockázati életbiztosítást, esetleg befektetéssel kombinált kockázati életbiztosítást is kötni. Ez utóbbival nemcsak fizetőképességünket biztosíthatjuk be, hanem a hitel lejáratakor a befektetett összeg miatt plusz hozamra is számíthatunk. Némely bank elő is írja a biztosítást.

Azonnal szóljunk banknak!

Amikor már annyit tudunk, hogy képtelenek vagyunk fizetni, azonnal vegyük föl a kapcsolatot a pénzintézettel, hiszen a halogatás és a „lapítás” csak a kárunkra válhat. A banktól kérhetünk fizetési átütemezést, amely akár több hónapos türelmi időt is jelenthet. Ha az adott nagyságú törlesztőrészletet egyáltalán nem tudjuk már vállalni, és ez az állapot hosszútávúnak tűnik, érdemes módosíttatni, azaz növelni a hitel futamidejét. Ezáltal tízezrekkel is csökkenhet a havonta fizetendő összeg.

Ha úgy látjuk, hogy a továbbiakban alacsonyabb összegű törlesztőrészletet sem tudunk fizetni, célszerű azonnal megkezdenünk az ingatlan értékesítését. Ha ugyanis ezt a bank teszi helyettünk, jelentős végrehajtási költséget is a nyakunkba varrnak, és az is elképzelhető, hogy otthonunkat csak jóval a piaci ár alatt tudják majd eladni.

Bérleti megoldások

Ha sehogy sem szeretnénk értékesíteni ingatlanunkat − és anyagilag belátható időn belül rendbe jövünk − próbáljuk meg egyéb banki kölcsönből fizetni a részleteket. Igényelhetünk személyi kölcsönt, vehetünk föl szabad felhasználású jelzáloghitelt egy másik ingatlanra, és családi vagy baráti kölcsönből is átvészelhetjük az átmeneti időszakot. Ha van nagyobb házban vagy lakásban élő rokonunk, érdemes néhány hónapra „bekéredzkedni” hozzá, jelzáloggal terhelt ingatlanunkat pedig kiadni. A bérleti díj nagyságától függően fedezheti a törlesztőrészlet kisebb-nagyobb százalékát, nekünk pedig csak a ránk eső rezsit kell fizetnünk.

Nagyobb értékű ingatlannál és nagyobb összegű törlesztőrészletnél érdemes lehet albérletbe is költözni: ha magas bérleti díjért tudjuk kiadni lakásunkat, és pár hónapig beérjük kisebb albérlettel, a díjból kitelik saját lakhatásunk, és a törlesztő részlet egy része is. Ilyesmi persze csak különösen jó adottságokkal rendelkező ingatlan esetén lehetséges.

Családban marad

Ha egyik megoldás sem kivitelezhető, érdemes keresni olyan családtagot, akinek eladhatjuk az ingatlant, és aki lakásvásárlási hitelt kaphat rá vagy lízingelheti. Így ki tudjuk fizetni a finanszírozó bankot, az ingatlant pedig némi deficittel hitelből visszavásárolhatjuk, ha rendeződnek a körülmények. Mielőtt így döntünk, alaposan mérlegeljük, hogy az ilyen típusú technikai adásvételnek milyen költségei lehetnek, különös tekintettel az illetékre. Másik alternatívaként hitelközvetítőhöz is fordulhatunk, mivel ezek a cégek ismerik az erre szakosodott jelzáloghitelt nyújtó pénzügyi vállalkozásokat, amelyek felár ellenében hajlandóak refinanszírozni a problémás hiteleket. Egy a lényeg, a banki végrehajtást mindenképpen kerüljük el, mert azzal mindenki rosszul jár, és a banknak sem az árverezés a célja.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Gazdaság

Testre szabott lakáshitelek

Fiatal vagy idős vevő, új vagy használt lakás, kisebb vagy nagyobb önrész, vidéki vagy budapesti vevő - mindenki más-más lakáskölcsönből választhat. Vajon a piacon elérhető konstrukciók tudják követni a változó igényeket? Néhány nagy bank kínálata alapján utánajártunk, kinek milyen típusú hitel ajánlható.

hvg.hu Gazdaság

Teszt: lakáshitelek svájci frankban

Hitel igénylésekor az alacsony törlesztő részlet a lényeg, ezért a magyarok legnagyobbrészt svájci frank alapú lakáskölcsönt választanak. Teszteltük e lakáshitelek kínálatát, mellette pedig azt, mennyire hagyják előzetesen tájékozódni a leendő adóst a banki honlapokon.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Jól járunk-e a deviza lakáshitellel?

A devizaalapú lakáshitelek a megemelkedett törlesztő részletek ellenére sem vesztettek népszerűségükből. Vajon később sem bánjuk meg, hogy ezt a hiteltípust választottuk? És nyújtanak-e valós garanciát az egyre divatosabb árfolyam-garanciás hitelek?

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mennyibe kerül a lakáshitel?

Lakáshitelhez könnyen hozzájuthatunk, sokszor alacsony kamatszintet is ígérnek. Mégis kevesebb hitelt kapunk, mint amennyire számítunk. Hol bukunk el százezer forintokat?

Napsütésben szavazhat az ország

Napsütésben szavazhat az ország

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök

Tízezer adag amfetamint találtak a rendőrök

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet