szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az energia-megtakarítást eredményező intézkedések alapvetően három...

Az energia-megtakarítást eredményező intézkedések alapvetően három kategóriába sorolhatók. Az első kategóriába tartozó lehetőségek bárki számára elérhetők, hiszen nem kerülnek semmibe, csupán némi figyelmet, tudatos használatot igényelnek - tájékoztatta az ingatlanmenedzser.hu-t dr. Csoknyai Tamás PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének adjunktusa. 

Tudatos használat

A tudatos használat vonatkozik a „takarékos” vízfogyasztásra, világításra, a fűtésszabályozásra éppúgy, mint a háztartási rutintevékenységekre, a téli szellőztetésre, az elektromos berendezések energiatudatos üzemeltetésére (például stand by üzemmód kiiktatása), illetve az energiatakarékos világítástechnika és háztartási gépek alkalmazására. Ezekkel a nagyrészt „ingyenes” trükkökkel is ezreket lehet spórolni havonta, de ezen intézkedések - a költség- és eneriga-megtakarítási potenciált tekintve - elenyésző tételt jelentenek a többi lehetőséghez képest. A pazarló, idejétmúlt építészeti megoldásokra, épületgépészeti rendszerekre azonban nem nyújtanak megoldást.

Korszerűsítés

Tényleges, tartós energia-megtakarítás a kisebb-nagyobb beruházási költséget igénylő korszerűsítésekben rejlik - hívja fel a figyelmet dr. Csoknyai Tamás. Vagyis, az energiatakarékos épület kialakítására időt és plusz pénzt kell áldozni, a ráfordítás hónapok, évek során térül meg. A felújítási módozatok gyorsan és lassabban megtérülő beavatkozások szerint különböztethetők meg.

A háztartások többségében a fűtésköltség jelentős tétel, ezért ajánlható a fűtéskorszerűsítés egy kevésbé költséges, de hamar, akár fél év, de 5 év alatt biztosan megtérülő energiatudatos megoldása, a fűtésszabályozás. A radiátoros épületekben korábban nem volt lehetőség a szobahőmérséklet beállítására; mostanra viszont általánossá vált a termosztatikus szelepek használata. A szerkezet előnye, hogy a kívánatos hőmérsékleten tartja a lakást - megakadályozva túlfűtést, amely főként a távhős ingatlanokban jellemző.

Jelentősebb energia-megtakarítás a komplex korszerűsítésekben, azaz a hőszigetelésben, nyílászáró-cserében, fűtéskorszerűsítésben (a hőtermelő cseréjében) rejlik, melyek az épület minőségét, így ingatlanpiaci értékét is emelik. Ezeknél többnyire 5-15 éves megtérüléssel lehet számolni - mondja dr. Csoknyai Tamás -, a bekerülési költség legalább 1-2 milliót emészt fel.

Dunaújvárosi projekt

A külföldön is elismert szakember évekkel ezelőtt részt vett egy Európában egyedülálló kísérleti projektben: az Unió által támogatott SOLANOVA-projekt keretében egy hagyományos dunaújvárosi házgyári épületet (panelházat) korszerűsítettek passzívház-technológiával. A munkálatok 200 millió forintot igényeltek. Az eredmény azonban magáért beszél: a felújítás óta ez a negyedik fűtési idény, s a lakóknak a leghidegebb téli hónapokban sem magasabb a havi fűtésszámlájuk 3-4 ezer forintnál (a szomszédos, régi paneltömbben a fűtésdíj 20 ezer forint átlagban). A beruházás megtérülési idejét kezdetben 60 évre (!) becsülték, ez mára lecsökkent 15 évre.

Utólagos hőszigetelés esetén nem érdemes 15 centiméternél vékonyabb szigetelőanyagban gondolkodni. A kőzetgyapot hőszigetelés technológiai és tűzvédelmi szempontból is előnyösebb a polisztirolnál a szakember szerint. A nyílászáró-cserénél - a hatalmas kínálat miatt - már kevésbé lehet egyértelműen kinyilatkoztatni, hogy melyek a legjobb szerkezetek. Elsősorban a hőátbocsátási tényezőre (U-érték) kell figyelemmel lenni; ez minél alacsonyabb, annál „energiatakarékosabb” a nyílászáró. Előfordul, hogy a gyártók csak az ablaküveg U-értékét adják meg, pedig a ablaktok és az ablaküveg együttes U-értéke a mérvadó - hívja fel a figyelmet dr. Csoknyai Tamás.

Megújuló energiaforrások

Az áram-, a fűtés- és a melegvíz-ellátás, a hűtés elméletileg teljes körűen megoldható megújuló energiaforrások alkalmazásával: napelemekkel, napkollektorokkal, szélgenerátorokkal, geotermikus rendszerekkel, hővisszanyerős szellőzőgépekkel, nemcsak családi, hanem társasházakban is. Azonban nem a teljes váltásra, hanem a hagyományos energiarendszerek részbeni kiváltásra célszerű törekedni Csoknyai szerint. A megújulók előnye, hogy a tulajdonos valamelyest függetlenítheti magát a szolgáltatóktól, az épület megtermeli magának a szükséges energia nagy részét. Az időzítésnek óriási szerepe van: a megújuló rendszerek kiépítésének csak akkor érdemes nekilátni, ha a hőszigetelés, a nyílászáró-csere, s más energiahatékony felújítás megtörtént az adott épületben.  A szakember szerint a megújuló rendszerek többletköltsége egy újépítésű családi ház esetében nem haladhatja meg a 10 százalékot, feltéve, hogy az adott épületben racionális megoldást alkalmazták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett

Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett

Leállították a Paksi Atomerőmű egy újabb blokkját

Leállították a Paksi Atomerőmű egy újabb blokkját

Rejtélyes módon éhen halt egy anya és két lánya Bécsben

Rejtélyes módon éhen halt egy anya és két lánya Bécsben

Törvénybe iktatná az abortuszhoz való jogot Obama alelnöke

Törvénybe iktatná az abortuszhoz való jogot Obama alelnöke

Gulyás szerint Strache óvatlanságot követett el, reméli, magyar kormánytag ilyet nem tesz

Gulyás szerint Strache óvatlanságot követett el, reméli, magyar kormánytag ilyet nem tesz

Orbán egy szántóföldi napon azzal riogatott, Brüsszel el akarja venni a magyar gazdák pénzét

Orbán egy szántóföldi napon azzal riogatott, Brüsszel el akarja venni a magyar gazdák pénzét