szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen a mindenkori árfolyamkockázat mellett létezik kamatkockázat is.

Természetesen a mindenkori árfolyamkockázat mellett létezik kamatkockázat is. Általános vélekedés szerint egyelőre nem tudni, hogy az Európai Központi Bank most kezdett kamatemelési ciklusa meddig juthat el, de az irány egyértelmű: emelés.

 

©

Jelenleg a forint hitelekhez képest az euró hiteleknél kb.  2-3 %-os kamatelőny érhető el. Így a havi törlesztő részlet egy átlagos 5 millió forintos hitelnél 20 éves futamidővel havi 5-6 ezer forinttal lehetne kedvezőbb. Ezt az árelőnyt csökkenti a várható irányadó kamat emelése és az árfolyamkockázat. Mindenki döntse el maga, hogy megéri-e!

 

A kérdés kapcsán még egy fontos szempont van. A jelenlegi jogszabályi környezetben nem is várható nagyobb kereslet az euró hitelek iránt, hiszen olyan szigorúak a feltételek, hogy kevesen fognak a hitelfeltételeknek megfelelni.

A forint hitelhez képest szigorúbbak a feltételek:
 - szigorúbb jövedelem elvárás ( a havi törlesztő részlet legfeljebb a hitelezhetőségi limit 80%-a lehet)
- magasabb önerő kell (az ingatlan piaci értékének max. 60%-a lehet az euró hitel)
- magasabb fedezeti arány árfolyam a puffer miatt

Tehát az euró hitelek ismételt bevezetése nem fog érdemi változást jelenteni a jelenlegi hitelpiacon. Ne is várjuk ettől a lépéstől az ingatlanforgalom élénkülését, a jelzáloghitelezés beindulását. De félreértés ne essék: természetesnek tartom ugyanakkor, hogy egy EU tagországban igenis lehessen euró hitelt felvenni. Csak ne legyen kötelező és ne osztogassák meggondolatlanul!

Kinek előnyös az euró hitel?
Akinek van euró bevétele (tehát nincs árfolyam kockázata) és hiteligénye belefér az előírások szerinti mértékbe, valamint megfelel a jövedelmi elvásárolnak, az miért ne vehessen fel euró hitelt? 

 

Nem lenne hátrány, ha korrekt banki szerződés is társulna a hitellehetőséghez és például előtérbe kerülnének a forintban rögzített havi törlesztési megoldások - ezzel kezelhető szerintem az árfolyamkockázat az emberek többsége számára. De ez se legyen kötelező, hiszen aki anyagilag bírja, az várhatóan jobban jár, ha e nélkül veszi fel a hitelt.

 

www.bankweb.hu
[email protected]
0620/462-8850

dr.Tatár Attila

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!