szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Föld leggazdagabb nyersanyaglelőhelye felett épült település a világ legszennyezettebb, leghidegebb, legélhetetlenebb, legéletveszélyesebb, külföldiek által nem látogatható panelvárosa. Az északi sarkkörön túli "városban" az európai értelemben szinte lehetetlen élni, mégis sokan laknak és dolgoznak itt. A vonzerőt a világ legnagyobb ásványi vagyone jelenti – meg a kibányászásáért kapott pénz.

Több mint 17 ezer ember halála árán épült meg a világ legészakibb, 100 ezer főnél több lakossal rendelkező nagyvárosa: Norilszk, az egyik legélhetetlenebb nagyváros a Földön.

Az 1935-ben alapított szibériai Norilszk nemcsak a világ legészakibb, 100 ezer főnél több lakossal rendelkező nagyvárosa, hanem az egyetlen olyan település az Északi-sarkkörön túl, amelynek rosszul kiválasztott és alkalmazott építéstechnológiái miatt, ingatlanállományát folyamatosan rombolni tudja a permafroszt – írja a falanszter.hu. A  szibériai nagyváros lakóépületeinek 34 százaléka éppen ezért vagy lakhatatlan, vagy életveszélyes. A permafroszt és a szélsőséges időjárás miatt szinte lehetetlen vasúton eljutni a városba.

A Föld egyik legélhetetlenebb nagyvárosa
©

Az Északi-sarkkörön túl felépített város, a világ 10 legszennyezettebb települése közül a nyolcadik helyen áll aktív bányászata és kohászata miatt. A Blacksmith Institute 2007-es felmérése szerint, míg a porból és a finom szemcséjű radioaktív izotópokból (pirany, cézium) álló szmog az év 365 napjából 42 alkalommal telepedik rá a városra, addig a savas esők és gázfelhők évente 20-28 alkalommal "locsolják" meg a települést és lakóit. Az intézet becslése szerint csak ez a város a felelős a világ kén-dioxid kibocsátásának 1 százalékáért is, ami évente több mint két millió tonnára tehető. Mivel a súlyos környezeti szennyezésnek köszönhetően a légúti betegségek miatti halálozás 15,8, a rák kialakulása 37, a vetélések és a csecsemőkori halálozás kialakulása pedig 21,6 százalékkal magasabb, mint Oroszország más vidékein, így a Norilszk Nikkel vállalat 2015-ig évi 400 ezer tonnára kívánja csökkenteni gyárai kén-dioxid kibocsájtását.

Norilszk lakói december közepétől január végéig hat héten keresztül egyáltalán nem látják a Napot, nyáron pedig a központi égitest sugarai szintén hat héten át csak „vízszintesen” simogatják meg a város és a gyárak kontúrjait. (A pár hétig tartó nyári időszak alatt az átlaghőmérséklet 16 fok szokott lenni.)

©

További képekért és részletekért kattintson!

Kérdés, hogy ha ennyire élhetetlen ez a város, akkor miért élnek itt emberek? A válasz egyszerű: Norilszk és környéke a világ leggazdagabb nyersanyag lelőhelye. A város fő munkaadója a Norilszk Nikkel a világ 50 leggazdagabb cégének egyikének számít, amit bő egy évtized alatt ért el. Az örök jég birodalma alatt hosszan elnyúló nemesfém-vagyont csaknem 2 milliárd tonnára becsülik. Mivel az orosz város és környéke adja világ palládium termelésének 38, a platina és a nikkel 22 százalékát, a világpiac felértékelte a régiót. Az 1200-1800 méter mélyen történő bányászat során csak 2008-ban 299 700 tonna nikkelt és 419 ezer tonna rezet hoztak fel a felszínre az arany, a platina, a kobalt, az irídium és a palládium mellett

Csúcsfizetés és extra szabadság az egyik oldalon – alacsony túlélési esély a másikon

Az itt dolgozók nemcsak az orosz átlagbérek háromszorosát, a moszkvai átlagfizetésekkel megegyező (2800-3000 eurót) rubelkötegeket "élvezhetik"fizet ki munkásainak, hanem 95 napos szabadságot is biztosítanak nekik. Ezért a pénzért azonban évente több mint 40 bányász adja az életét. A halálesetek száma Norilszk vezetősége és a Kreml 1991-ben oldotta fel a tiltott város titulust, hogy főleg kaukázusi, kazah és kínai bevándorlókkal helyettesíteni tudják az orosz munkavállalókat. Az élénk kábítószer-forgalom és a prostitúció elterjedése miatt azonban 2001-ben Moszkva ismét tiltott zónává nyilvánította a települést a külföldiek számára. A városban egyébként semmilyen komoly látnivaló sincs, ugyanazok a házgyári épületek állnak az Északi-sarkkörön-túli városban, mint egy átlagos magyar lakótelepen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!