szerző:
MTI

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója azt mondta, szerinte minden igényt kielégítene a Városligetbe tervezett új múzeumépület, ráadásul az egy mostani betonparkoló helyére épülne és nem venne el zöldterületet.

A Néprajzi Múzeum Városligetbe tervezett új épülete az intézmény minden elvárásának megfelel, hiszen a tervek mind a muzeológusok, mind a látogatók igényeit figyelembe véve készültek el - mondta Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen szerdán.

Az igazgató elmondta, hogy a Néprajzi Múzeum esetében a fejlesztés során a múzeum megfogalmazhatta paramétereit, a három évig tartó előkészítő munka alatt részletesen kidolgozhatta igényeit saját gyűjteményéhez, kiállítási politikájához, tudományos tevékenységéhez, a látogatói vizsgálat eredményéhez igazodva. Ezek alapján írták ki később a tervpályázatot és született meg az építészeti program.

A képen a kettes számmal jelölt piros területre kerülne elvileg a Néprajzi Múzeum új épülete
©

Mint mondta, szerinte a pályázaton nyertes épület egy nagyon korszerű, ma Magyarországon még nem működő múzeumtípus meghonosítására ad lehetőséget, a Néprajzi Múzeum ugyanis soha nem működött olyan épületben, amelyet múzeumnak építettek.  Kemecsi azt mondta, jelenleg sem ideálisak a működési körülményei sem a Kossuth téri épületben, sem pedig abban a tekintetben, hogy a gyűjteményi raktározásra egy törökbálinti raktárat kénytelenek használni.

Az igazgató szerint a beruházás nem veszélyezteti a Városliget zöld állományát, hiszen a múzeum új épülete egy most parkolóként funkcionáló betonterületre épülne. Az igazgató kitért arra is, hogy a gyűjteménytárolás problémáját az egykori, ma üresen álló Szabolcs utcai kórház területén létrejövő, a legmodernebb technikákkal felszerelt Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (OMRRK) oldja majd meg.

Az új Néprajzi Múzeum látványterve
©
Kemecsi Lajos azt mondta, hogy bár voltak, akik felvetették lehetséges alternatívaként a volt Kilián laktanyát, annak a műszaki állapota már 1999-ben is rendkívül rossz volt, azóta pedig lényegesen tovább romlott. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a műszaki-statikai és alaprajzi problémák is akadályozzák a múzeumi hasznosítást, valamint nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják, hogy olcsóbb egy új múzeumépület felépítése, mint egy rossz állapotú régi, a korszerű intézmény funkcióinak ellátására alkalmatlan objektum átalakítása. A szükséges tervezés, átalakítás, kivitelezés hosszabb időt is igényelne a rossz állapotú épület esetében, mint a korszerű technikákat alkalmazó és modern anyagokat felhasználó új épület megvalósítása.

A Néprajzi Múzeum 1872-től 1892-ig a Magyar Nemzeti Múzeum épületében működött, 1892-ben a Várkert Bazárba költöztették, de a nem megfelelő körülmények miatt 1893-ban már egy Csillag utcai bérház lakásaiban működött. Itt készült első állandó kiállítása is. 1906-ban a Millenniumi Kiállításból megmaradt Városligeti Iparcsarnok üresen álló épületébe költöztették, innen az épületet és a gyűjteményt ért viharkár miatt 1924-ben ment tovább a múzeum a Tisztviselőtelepi Gimnázium üres épületébe. A népligeti iskolaépületben 1929-től harminc teremben tárta a látogatók elé gazdag anyagát. A múzeum formális önállóságát 1947-ben nyerte el, amikor szervezetileg is kivált a Nemzeti Múzeum kötelékéből, és országos hatáskörű önálló intézmény lett. 1975-ben költözött a Kúria volt épületébe a Parlamenttel szembe.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

Itt vannak a tao-milliókat fizető cégek

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Nincs elég műtőssegéd, elmaradtak a műtétek a Fiumei úti baleseti sebészeten

Nincs elég műtőssegéd, elmaradtak a műtétek a Fiumei úti baleseti sebészeten

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

12 évnyi adat tűnt el a MySpace-ről, 50 millió zenefájl veszett oda

12 évnyi adat tűnt el a MySpace-ről, 50 millió zenefájl veszett oda