szerző:
hvg.hu

2017-től él az új jogszabály, mely meghatározza, mennyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzés évét követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és utána adót sem kell fizetni. Ezt a szabályt kell alkalmazni az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog (például haszonélvezeti jog) értékesítése esetén is.

A számított összegből, tehát a bevétel és a költség különbözetéből a szerzés időpontjától függően a következők szerint kell az idő múlására tekintettel a jövedelmet meghatározni:

©

Az ingatlan megszerzésének időpontja az a nap, mikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz (régi elnevezéssel a földhivatalhoz) benyújtották, ennek hiányában a szerződés megkötésének napjával, örökölés esetén pedig az örökhagyó halálának napjával kell számolni.

A számított összegből azonban levonhatók bizonyos költségek, például a megszerzésre ás átruházásra fordított összeg, vagy az értéknövelő beruházások.

Amennyiben az ingatlan értékesítése – kivéve, ha a magánszemély a bevételt egyéni vállalkozói tevékenysége keretében szerzi meg, akkor a számított összeget kell jövedelemnek tekinteni, ami önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ez azt jelenti, hogy 22 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a 15 százalék személyi jövedelemadó mellett.

Amennyiben a magánszemély más magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ingatlant, vagyoni értékű jogot ruház át tartás vagy járadékfolyósítás ellenében, akkor az ebből származó jövedelem adómentes. További részleteket az adózóna.hu-n talál.

LAKÁSHITEL KALKULÁTOR

14 bank 500 lakáshitelének összehasonlítása

Mennyi hitelre van szüksége?

Ft

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSHITELT

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Mennyit szeretne havonta lakáscélra félretenni?

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSTAKARÉKOT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világháborús gránátot találtak a Lánchídnál

Világháborús gránátot találtak a Lánchídnál

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Nekiment a minisztert is buktató gazdasági lobbiknak a francia oknyomozó újságíró

Olyat tud az új Huawei telefon, hogy alig hiszünk a szemünknek – videók

Olyat tud az új Huawei telefon, hogy alig hiszünk a szemünknek – videók

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit

Hivatalosan még egy párt sem kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

Hivatalosan még egy párt sem kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

Egyre csak romlik a levegő minősége

Egyre csak romlik a levegő minősége