szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg régen teljesen általános volt Budapesten is, hogy családok vágtak bele házépítésbe, és maguk szervezték vagy épp kivitelezték a munkát, mára gyakorlatilag eltűntek az ingatlanpiacról.

Nagyon kevés az üres telek a budapesti kerületekben, jellemző, hogy házak bontásával húznak fel új ingatlanokat a beruházók. Ők viszont nem családok, hanem befektetők, akik Budán társasházakat, a külső pesti kerületekben pedig leginkább főleg ikerházakat építenek. Ma már legfeljebb az agglomerációban próbálkozhat, aki családi házat akar építeni.

Miközben a XIV. kerületben gyakorlatilag nincsenek eladó telkek, addig a XVI. kerületben valamivel több akad, de ott is elsősorban olyanok, melyeken bontandó házak állnak. Ugyanez a helyzet a mellette fekvő XV., illetve IV. kerületben, valamint a dél-pesti XVIII. kerületben is, ahol leginkább csak a kerület legszélén találni még üres telket. Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi szakmai vezetője szerint jellemzően öreg, rossz állapotú, bontandó házakat vesznek meg most telekként az érdeklődők.

Ezeknél azonban a bontási költséggel is számolni kell, ami 3-5 millió forint, mely hozzáadódik az ingatlan eladási árához, mely a XVI. kerületben jellemzően 30 millió forintnál indul és 40-45 millió forintig tart. A XV. és a XVIII. kerületben 25 millió forintba kerül a legolcsóbb telek, a IV. kerületben pedig 30 milliónál kezdődnek az árak. Észak-Pesten az átlag valahol 30-50 millió forint között mozog, de a központibb részek felé tartva a 100 millió forintos árak sem ritkák.

Buda északi részén is nagyon hasonló a helyzet. A II., XII. kerületekben kevés az üres telek, de azért a külső részeken még akad néhány – jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője. Itt is az a jellemző, hogy meglévő családi házakat bontanak le vagy építenek át teljesen a kivitelezők.

A III. kerületben valamivel nagyobb telekkínálattal találkozhatunk, ugyanakkor itt sem beszélhetünk bőséges választékról, ráadásul sok olyan telek található most a piacon, melyeknek rosszak az adottságai – hívta fel a figyelmet a szakértő. Például osztatlan közös tulajdonról, nyeles vagy nadrágszíjtelekről van szó, esetleg nincs odavezetve még valamennyi közmű. Egy ilyen gyengébb paraméterekkel rendelkező telket már meg lehet kapni akár 30 millió forintért is a III. kerületben vagy a II/a-ban, de az elfogadható, átlagos adottságú telkek ára 40-60 millió forintnál kezdődik. És innen emelkednek az árak egészen a XII. kerületi 400-500 millió forintos árakig.

A XVI. vagy a XVIII. kerület mögött fekvő agglomeráció, azaz Csömör, Kistarcsa, Kerepes, Gyál, Vecsés, Üllő esetében viszont lényegesen nagyobb a kínálat, és az árak is jóval kedvezőbbek: a dél-pesti agglomerációban 15 millió forintért már hozzájuthatunk egy-egy építési ingatlanhoz, de ugyanez a helyzet a délkeleti agglomerációs részeken is.

Az alacsonyabb árak ellenére nem kapkodnak annyira az itt található telkekért a vevők, Budapest vonzóbbnak bizonyul, ráadásul itt is jellemző, hogy a telkek nem családi házak építése céljából kelnek el, hanem befektetők veszik meg, akik figyelembe véve a kerület helyi építésügyi előírásait, elsősorban ikerházakat vagy társasházakat építenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén