szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A véglegesített, részletes szabályok a napokban jelennek meg.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Több gazdasági kérdésről is döntött legutóbbi ülésén a kormány. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy az adóbevallási kötelezettséget és a beszámolók benyújtási határidejét 2020. szeptember 30-ra halasztják.

Az online kasszát használók esetében pedig arra kötelezik a kereskedőket, hogy 2021. január 1-ig tegyék lehetővé a kártyával való fizetés lehetőségét.

Több pénz kerülhet a SZÉP-kártyára is, a miniszter ezt azzal indokolta, hogy

nem kell mondanom azt, hogy a válság elmúltával milyen fontos lesz a belföldi turizmus újraindítása.

A SZÉP-kártya esetében június 30-ig mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól is a munkáltatók. A rekreációs keret összege pedig 200 ezerről 400 ezer forintra nő a közszférában, a versenyszférában pedig 450-ről 800 ezer forintra. És duplázzák az egyéb területekre fordítható keretösszeget is.

Gulyás bejelentette azt is, hogy nem kell fizetni idegenforgalmi adót sem, az állam ugyanakkor továbbra is támogatja a területet.

A rozsdaövezetekben épülő lakások áfája pedig 5 százalék lesz, ezzel a beruházásokat kívánják ösztönözni.

Elhangzott az is, hogy a kormány megerősítette azt a korábbi szándékát, hogy július 1-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5%-ról 15,5%-ra csökken, ezzel 160 milliárd forint marad a munkaadóknál, ami segítheti a munkahelyek megtartását és teremtését. 

A véglegesített, részletes szabályok a napokban jelennek meg Gulyás szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!