szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár újabb egyháziingatlan-felújítási csomagot szeretne.

Folytatódik a - legtöbbször jelentős történelmi és turisztikai értékekkel is bíró - egyházi épületek értékmentő felújítása - mondta a kőszegi Jézus Szíve templom előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Elmondása szerint olyan előterjesztést készítenek a kormánynak, amely újabb egyházi tulajdonban vagy egyházi kezelésben lévő épületek felújításának támogatását javasolja. Ezek között lehet majd a kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom is - tette hozzá -, amelynek

rekonstrukcióját korábban már 400 millió forinttal támogatta a magyar állam, de a neogótikus stílusú épület átfogó külső és belső megújítására ennyi pénz nem elég.

Az államtitkár elmondta: az előterjesztés egyelőre nem tartalmaz keretösszeget, de önmagában a kőszegi templom tetőszerkezete felújításának költsége meghaladja az egymilliárd forintot. Ezért valószínű, hogy az épület teljes külső és belső megújítása csak több ütemben történhet meg. Soltész Miklós szólt arról is, hogy a tervek között szerepel a vépi Erdődy-kastély és a velemi volt Avar szálló felújítása is. Az előbbiben idősotthon, az utóbbiban pedig ifjúsági turisztikai központ működhetne.

Székely János szombathelyi megyés püspök kijelentette: a katolikus egyház szívesen működtetné, "töltené meg lélekkel" a funkció nélkül maradt épületeket. Ugyanakkor "égetően fontosnak" nevezte a kőszegi templom tetőszerkezetének mielőbbi felújítását, hiszen annak teteje évek óta beázik, veszélyeztetve a templombelső festését is.

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: tudatában vannak annak, hogy ilyen léptékű beruházásokat nem lehet egyszerre elvégezni, de a legfontosabb, hogy elinduljanak a munkálatok.

A magyar állam uniós összehasonlításban mind a GDP-jéhez, mind az összkiadásaihoz képest nagyon sokat költ vallásra, illetve sportra, amelyek a kultúrával együtt egy funkció szerinti kiadási csoportban vannak.

A Fidesz-állam kevesebbet költött sportra, de így is lazán Európa-bajnok lett

Az állami kiadások alapján az Európai Unió családjában Magyarország az a tag, akinek a legfontosabb a sport és a vallás, az oktatás és a szociális szempontok úgy közepesen érdeklik, az egészségügy és a környezetvédelem meg nagyjából semennyire sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
24 órával a robbanás után élve húztak ki egy kislányt a romok alól Bejrútban

24 órával a robbanás után élve húztak ki egy kislányt a romok alól Bejrútban

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

MÁV: Késéseket és járatkimaradásokat okozott a vihar

MÁV: Késéseket és járatkimaradásokat okozott a vihar