Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négyszáz tonnányi homok sem tudta eléggé letompítani az exeteri világháborús bomba erejét.

Szerkezeti károkat okozott több tucat házban az az egytonnás világháborús német bomba, amelyet szombaton ellenőrzött körülmények között robbantottak fel a tűzszerészek az angliai Exeterben.

A bombát pénteken találták egy magántelken, a szombati robbantást megelőzően még aznap 2600 épületet ürítettek ki a környéken a hatóságok, köztük az exeteri egyetem 1400 diákját. Azok, akik a detonáció helyszínének száz méteres körzetében laknak, még vasárnap sem térhettek haza.

©

A BBC egy szerkezet-építőmérnököt idéz hírében, aki azt mondta, hogy a detonáció egyszerűen keresztülviharzott a környező házak ablakain és ajtóin, valamint a tetőket is megrongálta. A robbanás akkora krátert vájt a földbe a mérnök, Matthew Cridge szerint, amelyben három emeletes busz is elférne.

©

A mérnök arról is beszélt, hogy a katonaság jó munkát végzett, 400 tonnányi homokzsákkal tompították a robbanás erejét. E nélkül a kár nagyobb is lehetett volna. A környéket a robbanás után belepte a szürke homok, amikor belekap a szél a fákba, hallani, ahogyan a levelekről lepereg a homok – magyarázta.

A rendőrség azt közölte, hogy a detonáció 250 méterre is eljuttatta a törmelékeket. Sérülés szerencsére nem történt.

Exetert tizenkilenc német légitámadás érte, összesen 7 ezer bombát dobtak le a városra, a legtöbbet 1942 májusában – emlékeztet a BBC.

Hozzászólások