szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A keresleti és kínálati ár egyszerű közgazdasági összefüggéseiből következik, hogy a csok miatt is nőttek az ingatlanárak – magyarázta Novák Katalin. Arról is beszélt, hogy ugyan két hónap alatt 1400-zal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban, nincs jele annak, hogy a családok lemondtak volna a gyerekvállalási terveikről.

A családok otthonteremtési kedvezményéről és a demográfiai folyamatokról adott Novák Katalin interjút a Világgazdaságnak. A családokért felelős miniszter elismerte:

„Nem kérdés, a csok is drágította az ingatlanokat, ez a keresleti és kínálati ár egyszerű közgazdasági összefüggéseiből következik.”

Azt is hozzátette:

„A csokhoz köthető drágulás mértékét azonban senki nem tudja pontosan kimutatni, hiszen több párhuzamos hatás is érte a lakáspiacot”.

Novák arról is beszélt, hogy nincs jele annak, hogy a magyar családok lemondtak volna a gyerekvállalási terveikről. Ezt azok után mondta, hogy decemberben 614-gyel, januárban 793-mal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban, vagyis úgy tűnik, hogy amint megérkezett a járvány első hulláma és a gazdasági válság, nagyot zuhant a gyerekvállalási kedv – persze két hónap adataiból még korai lenne nagy következtetéseket levonni. 

Eddig összesen 83 ezer gyerek megszületését vállalták a családok a csok felvételéhez kötődően – mondta el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!