szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

1136-tal többen haltak meg januárban, mint 2020 első hónapjában, és 793-mal kevesebben születtek.

5614-gyel több magyar halt meg idén januárban, mint ahányan születtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy a természetes fogyás az egy évvel ezelőttihez képest 52 százalékkal nőtt.

Az év első hónapjában 12 916 magyar halt meg. Ez jelentős, közel 10 százalékos növekedés 2020 januárjához képest, de egyben azt is jelenti, hogy véget ért egy furcsa trend.

A járvány második hullámának berobbanása óta tavaly szeptembertől decemberig minden hónapban sokkal többel nőtt a halálozások száma az egy évvel korábbihoz képest, mint amennyi áldozata a hivatalos járványügyi tájékoztatás szerint a koronavírusnak volt. Most ez megfordult: januárban 2911 koronavírusos áldozatról számoltak be, miközben a halálozási többlet csak 1136 fő volt.

Ehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy 2020-ban a korábbi évekhez képest nagyon kevesen haltak meg januárban, mert akkor nem volt influenzaszezon, és az influenza idén januárban sem okozott komoly problémát.

A születési oldalon eközben azt látjuk:

793-mal kevesebb gyerek született januárban, mint 2020 elején, összesen 7302-en.

A most született gyerekek már a válság idején fogantak, azaz valamit már látunk abból, mi történik, ha egyszerre van válság és a gyerekvállalást támogató gazdaságpolitika. Itt azt kell mindenképp hozzátenni, hogy a 2020. januári születésszám kiemelkedően magas volt, 2009 óta a legmagasabb januári adat. Decemberben azonban már láthattuk, hogy az akkori születésszám 614-gyel zuhant vissza az egy évvel korábbi – szintén kimondottan magas – bázishoz képest. Nagy kérdés volt, hogy trend lesz-e ebből, vagy az csak egy egyszeri nagyon rossz adat volt. Egyelőre úgy tűnik, hogy az első hullám lezárásai és gazdasági bizonytalansága a gyerekvállalási hajlandóság visszaesését hozhatták el. A teljes termékenységi arányszám 1,61-ről 1,47-re esett vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből