szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Genetikai "mintázatunk" befolyásolja, hogy karcsúak vagy túlsúlyosak leszünk-e. Meghatározza azt is, hogy örököljük-e a testsúlyt befolyásoló emésztőrendszeri baktériumokat – erre a következtetésre jutottak a King's College London és a Cornell Egyetem kutatói. Eredményeiket a Cell című élettudományi folyóirat legújabb számában tették közzé.

Az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak a szakemberek azzal az elképzelhetetlen mennyiségű mikroorganizmussal, amelyek az emberi bőr felszínén és testüregeiben élnek. Az úgynevezett mikrobiom dinamikus kölcsönhatásban van ugyanis a gazdaszervezettel, összetételét a táplálkozásunk, anyagcserénk, immunrendszerünk működése befolyásolja, "viszonzásképpen" a mikrobiom által kiválasztott anyagcseretermékek a véráramba kerülve hatással vannak az emberi szervezet metabolizmusára.

A vizsgálat keretében a kutatók ezer fekáliamintát elemeztek, ezek összesen 416 ikerpártól származtak. Így fedezték fel, hogy egy eddig kevéssé tanulmányozott mikroorganizmus, a Christensenellaceae minuta gyakrabban fordul elő a karcsú személyeknél, mint a túlsúlyosaknál. Egérkísérletek során pedig a baktériummal beoltott állatoknak alacsonyabb volt a testsúlya, mint a kontrollcsoport egyedeinek – olvasható a ScienceDaily hírportálon és a Cornell Egyetem honlapján.

Az ikervizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a Christensenellace baktériumcsalád öröklődik. Az emésztőrendszer mikroorganizmus-összetétele sokkal nagyobb hasonlóságot mutatott ugyanis az egypetéjű ikrek esetében, akiknek 100 százalékos a genetikai azonossága, mint a kétpetéjűeknél, kiknél az öröklött tulajdonságok egybeesése nem nagyobb, mint a "közönséges" testvérpároknál.

"Most először sikerült közvetlen bizonyítékot találni arra, hogy az emésztőrendszer baktériumaira befolyással vannak a gének" – mondta Ruth Ley, a Cornell Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője.

Tim Spector, a King's College ikerkutatási és genetikai epidemiológiai intézetének a vezetője a vizsgálatok kapcsán a mikrobiomkutatások fontosságát emelte ki. Ezeknek köszönhetően a jövőben például hatékonyabban lehet majd kezelni az elhízást és a túlsúllyal összefüggő betegségeket.

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról