szerző:
MTI

Készen áll a Dawn űrszonda, hogy hét és fél éves utazást követően március 6-án, pénteken pályára álljon a Naprendszer legkisebb törpebolygója, a Ceres körül - jelentették be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei.

Készen áll a Ceres törpebolygóval való találkozásra a Dawn űrszonda. Ez az első eset, hogy ember által készített űreszköz látogat meg egy törpebolygót a Naprendszer keletkezésének jobb megismerése céljából. A Dawn olyan távolságra fog a Ceres körül keringeni, mint ahogyan a Nemzetközi Űrállomás kering a Föld körül.

A törpebolygók egyfajta "élő kövületnek" számítanak a bolygók kialakulásának 4,6 milliárd évvel ezelőtti idejéből, így a Ceres, a földből sarjadó növényi élet római istennőjéről elnevezett égitest közeli vizsgálatával a tudósok nagyobb betekintést nyerhetnek a hajdani folyamatokba. 

Az űrszonda közeledése a Cereshez eddig hibátlanul történt - közölte a hétfői Cape Canaveral-i sajtótájékoztatón Robert Mase projektvezető, a NASA rakétafejlesztéssel és bolygókutatással foglalkozó intézetének, a pasadenai Sugárhajtási Laboratóriumnak (Jet Propulsion Laboratory) a kutatója. 

A Ceres a Dawn képein
©

A napenergiával működő Dawn, amely a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája, 2007. szeptember 27-én indult a Kennedy Űrközpontból, és csaknem 5 milliárd kilométer megtétele után érkezik meg a Cereshezés várhatóan pénteken 13 óra 20 perckor áll pályára a Ceres körül, de a földi rádióteleszkópok elhelyezkedése miatt csak valamikor jóval később a nap folyamán érkeznek jelek a műveletről. 

A Ceres a Naprendszer legkisebb törpebolygója, és az egyetlen, amely a Mars és a Jupiter pályája közötti kisbolygóövben helyezkedik el. A 970 kilométer átmérőjű törpebolygó messze a legnagyobb és legnehezebb test az aszteroidaövben. Felszínét a feltételezések szerint vízjég és különböző hidratált ásványok, például karbonátok és agyagfélék keveréke alkotja, egyes vélemények szerint a külső burok alatt óceán rejtőzhet. 

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a NASA kutatói nagyon izgatottak, mert ez lesz egy ember alkotta űreszköz és egy törpebolygó első találkozása az űrkutatás történetében, ráadásul a Cereshez közeledve a Dawn a múlt hónapban titokzatos fényes csíkokat észlelt a felszínén, emellett két rejtélyes világos foltot egy kráterban, és a tudósok remélik, hogy az égitestet 400 kilométerre megközelítő űrszonda "fényt derít a rejtélyre". A Dawn körülbelül olyan távolságban kering majd a Ceres körül, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a Föld körül. 

Az űrszonda már januárban olyan felvételeket készített, amelyeken kráterek és egyéb "lenyűgöző képződmények" körvonalai voltak kivehetők a törpebolygó felszínén. A februárban az egyik kráterben felfedezett "nagyon fényes foltokat" rendkívül meglepőnek nevezték az amerikai űrkutatók. Tudósok vélekedése szerint a Ceresen valaha egy felszín alatti óceán rejtőzhetett, amely később megfagyott, és ennek egyes részei kerülhettek felszínre aszteroidák vagy üstökösök becsapódása nyomán, és ezek csilloghatnak most oly fényesen. 

A Herschel európai űrteleszkóp nemrég vízgőzt látott felszállni az égitest felszínének két pontján. A gőzfelhők forrása nem ismert, de idegen testek becsapódásakor gyakori, hogy víztartalmú anyagok lövellnek ki az űrbe. 

A 473 millió dolláros projekt keretében a Dawn a kisbolygóöv két legnagyobb égitestét, a Vesta aszteroidát és a Ceres törpebolygót vizsgálja. Az űreszköz 2011 júliusában állt pályára az 530 kilométer átmérőjű, sziklás felszínű Vesta körül, amelyet több mint egy évvel később, 2012 szeptemberében hagyott el, hogy a Ceres felé vegye az irányt. Az űrszonda körülbelül egy hónap alatt nyeri el végleges keringési pozícióját a Ceres közelében, és 16 hónapon át fog körözni a törpebolygó körül. A küldetés végeztével a Dawn a lehető legalacsonyabbra ereszkedik, és végleg ott marad, talán évszázadokra is. 

A kutatók idén nyáron közelebbről szemügyre vehetnek egy másik jeges törpebolygót is, a hajdan a Naprendszer kilencedik bolygójának tartott, de 2006-ban lefokozott Plútót, amelyhez a NASA egy másik űrszondája, a hét hónapja útnak indított New Horizon érkezik meg.

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Két újszülött gyermekét is megfojtotta egy sárkeresztúri nő

Két újszülött gyermekét is megfojtotta egy sárkeresztúri nő

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét