szerző:
MTI / hvg.hu

2030-ra eljuthatnak az orosz űrhajósok is a Holdra, ennek költségét korábban 2700 milliárd forintnyi összegre becsülték. A Holdra szállást az orosz űrhivatal két szakaszban, az égitest körül keringő egyik űrállomáson való átszállással tervezi.

Az orosz űrhajósok Holdra szállását 2029-2030-ra tervezik - jelentette be Igor Komarov, az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) vezetője kedden Moszkvában. Az orosz holdprogramban 2028-2029-re tervezték az ember nélküli űreszközök leszállását a Föld körül keringő égitestre, ezt követően pedig az orosz űrhajósok landolását. (Az Egyesült Államok 1969 és 1972 között hat űrexpedíciót indított, amelyek Holdra szállással végződtek, szovjet, illetve orosz űrhajós azonban még sosem szállt le a Holdra.)

Komarov azt mondta, hogy kialakították az űrhajósok úgynevezett hasznos terhek Holdra juttatásának sémáját, és közel vannak az ehhez szükséges szupernehéz hordozórakéta gyártójának kiválasztásához. Oroszországnak vezető szerepet szeretne vállalni az űr hasznosításában, beleértve a Holdra, a Marsra és a Naprendszer más égitesteire irányuló küldetések megvalósítását. A Roszkoszmosz vezetője azért elismerte, hogy a Holdra szállás nem része a most készülő, 2016-2025-ig szóló új orosz szövetségi űrprogramnak. A korábbi programokból szinte mindegyiket megtartják azok megdrágulása ellenére is - mondta. 

Igor Komarov és Dmitrij Rogozin, az űrkutatásért és hadiiparért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn számolt be Vlagyimir Putyin államfőnek az orosz űrkutatási program alakulásáról, az orosz Távol-Keleten épülő Vosztocsnij nevű űrkikötő állapotáról. A Roszkoszmosz vezetője az orosz elnököt arról tájékoztatta, hogy az új szupernehéz hordozórakéta az Angara nevű rakétacsaládra fog épülni. Fellövését 2024-2025-re tervezik az új oroszországi űrkikötőből. A Holdra repülést két szakaszban, az égitest körül keringő egyik űrállomáson való átszállással képzelik el. 

A lenta.ru orosz hír-, és elemző portál emlékeztetett arra, hogy korábban Jurij Koptyev, a Roszkoszmosz tudományos-műszaki tanácsának elnöke az Eho Moszkvi rádióban még 2027-2028-ra tette az orosz űrhajósok Holdra szállásának idejét és az emberes űrrepülés költségét 500 milliárd rubelre (mintegy 2700 milliárd forint) becsülte