szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai kutatás szerint a húsokban, tengeri halakban, tejtermékekben és tojásokban is megtalálható vitamin túlzott mennyiségben pattanások kialakulását eredményezi.

Mivel alapvető, az idegrendszerünk és energiaellátásunk számára is fontos a B12-vitamin, ezért nem kell a kaliforniai UCLA egyetem kutatása miatt vegetáriánussá válni, de érdemes figyelni arra, hogy mennyi húst eszünk. Az eredmények szerint ugyanis elegendő mennyiség esetén ez a vitamin is aktivizálhatja a bőr propioni baktériumait, amelyektől gyulladás következik be, ebből pedig pattanás alakul ki.

Egyelőre még nem tudni, hogy ehhez pontosan mennyi hús, tengeri hal, tejtermék vagy éppen tojás - ezekben az ételekben különösen jellemző ez a vitamin - elfogyasztása szükséges ehhez a riasztó hatáshoz, mert csak laboratóriumi körülmények között vizsgálták a kölcsönhatást. A bőrbe injekciózták a vitamint és úgy vették észre a hatást, majd ezt tenyésztett baktériumokon is kipróbálták és ott is ugyanez volt a hatás. Ez persze jó hír is lehet, mert kutatók szerint az eredmény előrelépést jelenthet a pattanások kezelésében és megelőzésében.

Fél éven belül másodjára vált főszerkesztőt az Origo

Fél éven belül másodjára vált főszerkesztőt az Origo

A magyar börtönökben tapasztalt bánásmód miatt aggódik az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága

A magyar börtönökben tapasztalt bánásmód miatt aggódik az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága

Vádat emeltek egy texasi anyukával szemben, mert vodkás zselét vitt egy gyerekzsúrra

Vádat emeltek egy texasi anyukával szemben, mert vodkás zselét vitt egy gyerekzsúrra

Mára ennyi: fontos figyelmeztetést küld ki a YouTube, vége lehet a végtelen pörgetésnek

Mára ennyi: fontos figyelmeztetést küld ki a YouTube, vége lehet a végtelen pörgetésnek