szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy magyar cég, a Dension Audio System Kft. által kifejlesztett és gyártott rendszer, az ice>Link Plus, segítségével honosodhat meg az autókban a világ kétség kívül legismertebb mp3 lejátszója, az Apple iPod.

A rendszer segítségével az Apple iPod szinte valamennyi autóba beszerelhető. Az ice>Link Plus virtuális CD-tárrá alakítja az ismert audiólejátszót, amelyről kiváló minőségben hallgathatók meg a felvételek. Az ice >Link Plus – amely „mindössze” afizikai kapcsolatért felelős kábelből, illetve a vezérlő szoftverből áll – létrehozza az iPod és a gépkocsi eredeti hangrendszere közötti kapcsolatot, azaz a lejátszón elindított számok az autó erősítőrendszerén és hangszóróin keresztül szólalnak meg, miközben az mp3 lejátszó valamennyi funkciója használható.

Az ice>Link nem, csak az iPod látszik az autóban.
Egységbe forrva
© Dension
Az Apple iPod kijelzőjén minden zeneszámhoz tartozó információ megtalálható, amely – amennyiben a gyártó ezt támogatja – az autó rádiójának a kijelzőjén is látható. Így nyomon követhető az előadó neve, a zeneszám címe és időtartama. Az autórádió az ice >Link Plus segítségével közvetlenül irányítja az Apple iPod start /stop, next/back, FF/REW, véletlenszerű lejátszás/ismétlés/scan funkcióit is amennyiben a rádió vezérlő rendszerében ezek megtalálhatóak. Így szükségtelen egy új menürendszer megtanulása, hisz használhatjuk ugyanazt (azaz a rádiónk menürendszerét), amit eddig. Az ice>Link Plus rendszer közvetlen elérést ad az első 5 zenelistához, azaz az 1-es gombot megnyomva a rádiónkon például latin kedvenceinket hallgathatjuk órákon keresztül, míg a 2-es gombbal például a rock világába juthatunk, ha a hangulatunk megváltozna. A rendszer jellegzetessége még a változtatható kimeneti jelszint, mely +/- 4 V lehet.

A gyártók nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra. Az autóba szerelhető dokkoló segítségével, az iPod a közép konzol magasságába került, illetve annak jobb oldalára és egy telefon kihangosítóhoz hasonlóan, rögzíti az Apple iPod mp3 lejátszót. Mivel rádióról vezérelhető az Apple iPod, ezért semmilyen eddig szokatlan kézmozdulatra, keresgélésre, forgolódásra nincs szükség a kívánt zeneszámok hallgatásához. A dokkoló pedig nemcsak rögzíti, hanem tölti is Apple iPodot, emellett alkalmazkodik autók belső kialakításához, hisz szín és anyagválasztásában meglehetősen diszkrét, formavilágában pedig követi az Apple által meghatározott vonulatot. A tervezők különös hangsúlyt fektettek arra is, hogy a lehető legszélesebb körben használhatóvá tegyék rendszerüket, amely néhány kivételtől eltekintve szinte bármilyen típusú autóba – az Alfa Romeotól kezdve az Audin, BMW-n, Jaguaron, Mercedesen át, az Opelig, Toyotaig vagy Volkswagenig – beszerelhető.

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai

A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai