szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődtek a kihallgatások a szabolcsi határrendészek ügyében, akik az ügyészség szerint pénzért cigarettacsempészésben segítettek egy bandának.

A hét rendőrre októberben csapott le az ügyészség, a 2009-ben leleplezett bűnszervezet tagjai közül pedig huszonöt ember ellen van folyamatban bírósági eljárás. A határrendészek a gyanú szerint segítették a több százmillió forint értékű, Ukrajnából származó cigarettaszállítmányok határon történő átjutását, a dohányárut azután a banda tagjai Magyarországon adták el – mondta Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője kedden.

A kötelességszegéssel és vesztegetéssel gyanúsított hét határrendészt már korábban előzetes letartóztatásba helyezték, ennek időtartamát a bíróság időközben 2012. február 28-ig meghosszabbította.

Az ügyben megkezdődtek a kihallgatások, melyek során a nyomozó ügyészség a bűnszervezet már eljárás alá vont tagjait is meghallgatja – ismertette a szóvivő. Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy a bandatagok a segítségért pénzt kínáltak a határrendészeknek, akkor a különösen nagy értékű, jövedéki termékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett jövedéki orgazdaság mellett vesztegetésért is felelniük kell.

Szilágyi László tájékoztatása szerint eddig két bandatagot hallgatott ki vesztegetés bűntette miatt gyanúsítottként a nyomozó ügyészség.

A szóvivő elmondta azt is: elképzelhető a két ügy egyesítése, de erre csak a nyomozás befejezése után, azaz a tárgyaláson kerülhet sor.

A cigarettacsempész-bűnszervezet tagjainak a pere október közepén kezdődött meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja 2008-ban megrendelőként csatlakozott egy magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú férfi által Ukrajnában irányított csempészszervezethez. A jól kiépített és szervezett, a tagjait mobiltelefonokkal és adóvevőkkel felszerelő társaság a cigaretta szállítását Németországban vásárolt, majd házilag átalakított autókkal végezte.

A bandába a vád szerint bevonták a magyar-ukrán határ közelében lévő települések több lakosát, akik a határ túloldaláról érkező szállítmányok érkezését biztosították, átvételkor figyelték a rendőr járőrök és a határőrök mozgását, segítettek a cigaretta szállítási útjának biztosításában.

A vádirat szerint a szervezet fejének tekinthető első-, másod- és harmadrendű vádlott által irányított társaságok legalább 368 millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta megszerzésében vettek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!