szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője hétfőn közleményben utasította vissza Damu Roland védőjének múlt heti nyilatkozatát, amely szerint a törvényszék késlekedése akadályozza a jogerősen elítélt színész ügyében a felülvizsgálati kérelem elkészítését és benyújtását.

"A Fővárosi Törvényszék elfogadhatatlannak tart és visszautasít minden olyan egyoldalú és torz tájékoztatást, amely nem fedi a valóságot, s ezáltal olyan képet próbál kialakítani a közvélemény előtt a bíróságokról és a bírákról, amely alkalmas arra, hogy megingatva az igazságszolgáltatás objektivitásába vetett bizalmat, aláássa a bíróság tekintélyét" - áll az üggyel kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.

A törvényszék álláspontja szerint Damu Roland ügyvédje, Ruttner György a másodfokú eljárás során készült tárgyalási jegyzőkönyv kiadása iránti kérelme előterjesztésekor - többszöri figyelmeztetés ellenére - a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva járt el. A másodfokú eljárásban készült tárgyalási jegyzőkönyv kiadására vonatkozó kérelmet ugyanis az ügy jogerős befejezése után az első fokon eljáró bíróságnál kell benyújtani. Akkor is az elsőfokú bíróságnál kell - akár a szóbeli, akár az írásbeli - kérelmet előterjeszteni, ha az iratok még a másodfokú bíróságnál vannak - zárul a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivőjének közleménye.

Ruttner György ügyvéd múlt héten a Blikk című lap internetes oldalának nyilatkozva érthetetlennek nevezte, hogy bár több mint két hónap telt el védence jogerős ítéletének kihirdetése óta, még mindig nem kapták meg a tárgyalás jegyzőkönyvét. E nélkül nem tudják megírni és a Kúriára benyújtani a felülvizsgálati kérelmet - tette hozzá az ügyvéd.

Damu Roland sorozatszínészt március 20-án jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék, valamint öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A színész április közepén kezdte meg büntetése letöltését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!