Tetszett a cikk?

Két lövéssel meggyilkolták Zoran Gyingyics szerb miniszterelnököt szerdán kora délután a belgrádi miniszterelnöki hivatal előtt. A hatóságok azonnal őrizetbe vettek két főt, akiknél szemtanúk pisztolyt láttak. Szerbiában háromnapos gyászt hirdetett a kormány, s rendkívüli állapotot rendelt el a köztársasági elnök funkcióját gyakorló parlamenti elnök.

Két, távolról leadott lövés találta el a kormányfőt, amikor kiszállt szolgálati gépkocsijából, és belépni készült a kormányfői hivatal épületébe. A CNN híradása szerint találat érte a Gyingyics mellett álló személyt is, aki - mint meg nem erősített hírek állítják - Borisz Tadics, a Demokrata Párt alelnöke volt.
A merénylet után közvetlenül két személyt letartóztattak, akiknél szemtanúk fegyvert találtak. A szerb B-92 rádió arról számolt be, hogy a hatóságok minden légijárat indítását megtiltották. A magyar határőrség fokozott ellenőrzést vezetett be a magyar-szerb határszakaszon a merénylet miatt.
A kormány március 13-tól 15-ig tartó három napos országos gyászt hirdetett, és javaslatot tett Natasa Micsicsnek, a köztársasági elnöki teendőket ellátó parlamenti elnöknek, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot. A kormány indoklása szerint a merénylet miatt veszély fenyegeti Szerbia biztonságát, alkotmányos rendjét és az állami intézmények működését, veszélybe kerültek továbbá az emberi jogok és polgári szabadságjogok.
Gyingyics ellen február 21-én már megkíséreltek egy merényletet: akkor egy kisteherautóval rohantak neki a kormányfőt szállító gépkocsinak.
Gyingyics, aki korábban Belgrád polgármesteri tisztét is ellátta, a vezéregyénisége volt annak a tömegmozgalomnak, amely 2000 októberében lemondásra készítette Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt. Reformpárti, nyugat-barát politikája miatt sokan támadták saját hazájában Gyingyicset.
Szerbiában szerda este óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet az alkotmánynak megfelelően a kormány javaslatára hirdetett ki a köztársasági elnök jogkörét gyakorló parlamenti elnök. A rendkívüli állapot idején a köztársasági elnök nem tehet javaslatot az új kormányfő személyére, ezért Nebojsza Csovics miniszterelnök-helyettes látja majd el a miniszterelnöki teendőket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!