Két lövéssel meggyilkolták Zoran Gyingyics szerb miniszterelnököt szerdán kora délután a belgrádi miniszterelnöki hivatal előtt. A hatóságok azonnal őrizetbe vettek két főt, akiknél szemtanúk pisztolyt láttak. Szerbiában háromnapos gyászt hirdetett a kormány, s rendkívüli állapotot rendelt el a köztársasági elnök funkcióját gyakorló parlamenti elnök.

Két, távolról leadott lövés találta el a kormányfőt, amikor kiszállt szolgálati gépkocsijából, és belépni készült a kormányfői hivatal épületébe. A CNN híradása szerint találat érte a Gyingyics mellett álló személyt is, aki - mint meg nem erősített hírek állítják - Borisz Tadics, a Demokrata Párt alelnöke volt.
A merénylet után közvetlenül két személyt letartóztattak, akiknél szemtanúk fegyvert találtak. A szerb B-92 rádió arról számolt be, hogy a hatóságok minden légijárat indítását megtiltották. A magyar határőrség fokozott ellenőrzést vezetett be a magyar-szerb határszakaszon a merénylet miatt.
A kormány március 13-tól 15-ig tartó három napos országos gyászt hirdetett, és javaslatot tett Natasa Micsicsnek, a köztársasági elnöki teendőket ellátó parlamenti elnöknek, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot. A kormány indoklása szerint a merénylet miatt veszély fenyegeti Szerbia biztonságát, alkotmányos rendjét és az állami intézmények működését, veszélybe kerültek továbbá az emberi jogok és polgári szabadságjogok.
Gyingyics ellen február 21-én már megkíséreltek egy merényletet: akkor egy kisteherautóval rohantak neki a kormányfőt szállító gépkocsinak.
Gyingyics, aki korábban Belgrád polgármesteri tisztét is ellátta, a vezéregyénisége volt annak a tömegmozgalomnak, amely 2000 októberében lemondásra készítette Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt. Reformpárti, nyugat-barát politikája miatt sokan támadták saját hazájában Gyingyicset.
Szerbiában szerda este óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet az alkotmánynak megfelelően a kormány javaslatára hirdetett ki a köztársasági elnök jogkörét gyakorló parlamenti elnök. A rendkívüli állapot idején a köztársasági elnök nem tehet javaslatot az új kormányfő személyére, ezért Nebojsza Csovics miniszterelnök-helyettes látja majd el a miniszterelnöki teendőket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást