A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését, illetve azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés. A külügyminiszter szerint gyors döntésre lenne szükség, mert az amerikai kormányzat jelezte: május végéig szeretnék Irakba telepíteni a katonai erőket.

Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti megbeszélést követően elmondta: amerikai részről informálisan jelezték, hogy számítanak egy jelentősebb létszámú magyar békefenntartó-, rendfenntartó-, vagy esetleg műszaki alakulat részvételére. A kormány olyan javaslatot kíván a parlament elé terjeszteni, amely 300 főben maximálná a kiküldendő alakulat létszámát; a szerepvállalás hat hónapra szólna. A külügyminiszter szerint a magyar misszió költsége - függően a konkrét feladattól - mintegy 2-4 milliárd forint lenne. Kovács László kiemelte, hogy a térség országai közül Lengyelország, Románia és Ukrajna ezer fő nagyságrendű alakulatot ajánlott fel az iraki rendezéshez. A külügyminiszter szerint gyors döntésre lenne szükség, mert az amerikai kormányzat jelezte, hogy május végéig szeretnék Irakba telepíteni a katonai erőket.
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a négypárti megbeszélésen közölte: támogatják a házszabálytól való eltérést, a magyar katonák iraki szerepvállalásáról azonban ki kell kérnie a frakció véleményét. Hozzátette: azt fogja javasolni, támogassák a kormány olyan irányú törekvéseit, hogy Magyarország vegyen részt az iraki békefenntartásban. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető jelezte: a kormány még a parlamenti tárgyalás előtt meg szeretné kapni az Egyesült Államoktól a hivatalos felkérést. Lendvai Ildikó is arról tájékoztatott, hogy a kezdeményezést támogatólag előterjeszti a frakció elé.
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint aggályos, hogy egyelőre csak informális felkérésről van szó, illetve az is, hogy az nem egy nemzetközi szervezettől érkezett. Az MDF frakciója hétfőn dönt a kérdésben. Balla Mihály, a külügyi bizottság fideszes tagja elmondta: mivel kétharmados döntést igénylő kérdésről van szó, a frakció tárgyal a kérdésről.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közölte, hogy már a "kósza hírek" alapján is sok katona érdeklődik a részvétel iránt. Közölte: Juhász szerint a kontingenst a kormány központi tartalékának terhére lehetne kiküldeni, de számítanak az amerikaiak, illetve a britek támogatására is. Mint mondta, a részvétel növelné az ország tekintélyét, nemzetközi elismertségét, ezért reméli, hogy az ellenzéki pártok támogatni fogják a magyar részvételt az iraki békefenntartásban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült