Tetszett a cikk?

A parlamenti pártok hétfőre alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e egy legfeljebb 300 fős magyar katonai alakulat Irakba küldését, illetve azt, hogy erről a házszabálytól eltérve szavazzon az Országgyűlés. A külügyminiszter szerint gyors döntésre lenne szükség, mert az amerikai kormányzat jelezte: május végéig szeretnék Irakba telepíteni a katonai erőket.

Kovács László külügyminiszter a szerdai négypárti megbeszélést követően elmondta: amerikai részről informálisan jelezték, hogy számítanak egy jelentősebb létszámú magyar békefenntartó-, rendfenntartó-, vagy esetleg műszaki alakulat részvételére. A kormány olyan javaslatot kíván a parlament elé terjeszteni, amely 300 főben maximálná a kiküldendő alakulat létszámát; a szerepvállalás hat hónapra szólna. A külügyminiszter szerint a magyar misszió költsége - függően a konkrét feladattól - mintegy 2-4 milliárd forint lenne. Kovács László kiemelte, hogy a térség országai közül Lengyelország, Románia és Ukrajna ezer fő nagyságrendű alakulatot ajánlott fel az iraki rendezéshez. A külügyminiszter szerint gyors döntésre lenne szükség, mert az amerikai kormányzat jelezte, hogy május végéig szeretnék Irakba telepíteni a katonai erőket.
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a négypárti megbeszélésen közölte: támogatják a házszabálytól való eltérést, a magyar katonák iraki szerepvállalásáról azonban ki kell kérnie a frakció véleményét. Hozzátette: azt fogja javasolni, támogassák a kormány olyan irányú törekvéseit, hogy Magyarország vegyen részt az iraki békefenntartásban. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető jelezte: a kormány még a parlamenti tárgyalás előtt meg szeretné kapni az Egyesült Államoktól a hivatalos felkérést. Lendvai Ildikó is arról tájékoztatott, hogy a kezdeményezést támogatólag előterjeszti a frakció elé.
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint aggályos, hogy egyelőre csak informális felkérésről van szó, illetve az is, hogy az nem egy nemzetközi szervezettől érkezett. Az MDF frakciója hétfőn dönt a kérdésben. Balla Mihály, a külügyi bizottság fideszes tagja elmondta: mivel kétharmados döntést igénylő kérdésről van szó, a frakció tárgyal a kérdésről.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közölte, hogy már a "kósza hírek" alapján is sok katona érdeklődik a részvétel iránt. Közölte: Juhász szerint a kontingenst a kormány központi tartalékának terhére lehetne kiküldeni, de számítanak az amerikaiak, illetve a britek támogatására is. Mint mondta, a részvétel növelné az ország tekintélyét, nemzetközi elismertségét, ezért reméli, hogy az ellenzéki pártok támogatni fogják a magyar részvételt az iraki békefenntartásban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!