Tetszett a cikk?

Hivatali bűncselekménnyel gyanúsította meg B. J. dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség - közölte Margl Zoltán csoportvezető ügyész szerdán.

A tábornok ellen pénteken rendelték el a nyomozást. A Magyar Nemzet szerdai számában arról ír, hogy Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára feljelentést tett Bácskai János ellen a katonai ügyészségen bűnpártolás gyanúja miatt; s a napilap úgy tudja, hogy a feljelentés összefügghet a K és H brókercégénél "kirobbant sikkasztási botránnyal". Az MTI kérdésére válaszolva Margl Zoltán elmondta, hogy "a nyomozás nem feljelentésre, hanem hivatalból indult".
A büntetőeljárások gyakorlata azt mutatja: akkor indul hivatalból nyomozás, ha a nyomozást elrendelő szerv nem feljelentésből szerzett tudomást az alapos gyanúra okot adó információkról, hanem saját észlelés útján. Az ügyész nem kívánt válaszolni azokra a kérdésekre, hogy történt-e feljelentés az ügyben, államtitkot képez-e az eljárás, összefügghet-e a K és H brókercégnél történtekkel, illetve a hatóság látókörébe került-e más személy is.
A büntető törvénykönyv szerint a hivatali bűncselekmények csoportjába tartozik például a hivatali visszaélés, amelyet az a hivatalos személy követ el, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél. Egy másik hivatali bűncselekmény a jogosulatlan titkos információgyűjtés, amelyet a törvény szerint az a hivatalos személy követ el, aki bíró vagy az igazságügy-miniszter engedélyéhez kötött titkos információgyűjtést, illetőleg a büntetőeljárás során bírói engedélyhez kötött titkos adatszerzést engedély nélkül végez, az engedély kereteit túllépi avagy ilyet elrendel, engedélyez anélkül, hogy erre jogosult lenne.
A 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik. A törvény értelmében a tíz együttműködő szervezet (különböző nyomozó hatóságok és titkosszolgálatok) információkat és adatokat szolgáltatnak a központnak a látókörükbe került cselekményekről és személyekről. A központ önállóan nem gyűjt információt, a megszerzett és kiértékelt információkat továbbítja az illetékes szerveknek, s egyúttal javaslatokat tehet bizonyos intézkedések megtételére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe

Az egyik legjobb alap a luxustuninghoz a Mercedes S 63 AMG Coupe