Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint félreértéseken alapulnak azok a sajtónyilatkozatok, amelyek Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása alapján felvetik a felügyelet felelősségét a K and H brókercégének ügyében. Korábban a Pénzügyminisztérium és a kormányfő is a felügyelet felelősségét firtatta.

A PSZÁF szerint dátumelírás történt a László Csaba pénzügyminiszternek megküldött, ez év július 28-ai levélben, s a Közép-Európai Brókerképző Alapítvány igazolását a felügyelet nem 2002. július 23., hanem 2003. július 23. napján vette kézhez. Ebben a levélben a brókerképző alapítvány hivatalosan is megerősítette azt a tényt, hogy Kulcsár Attila nem rendelkezik megfelelő szakképzettséggel. A felügyelet dokumentuma szerint "a Kulcsár Attila személyi anyagában szereplő, a Közép-Európai Brókerképző Alapítvány által 97/159 sorszámon, a tőzsdei szakvizsga sikeres letételét igazoló okiratot az intézmény eredetileg más nevére állította ki". Ennek igazolására az eredeti dokumentumok másolatát a felügyelet a pénzügyminiszternek átadta.
A Pénzügyminisztérium szerint a felügyelet már 1998-ban felfedezett a K and H Bank értékpapírcégénél egy olyan ügyfél-nyilvántartási rendszert, amely gyakorlatilag Kulcsár Attila "magánnyilvántartásaként" működött". A tárca szerint az 1999-es ellenőrzés során a PSZÁF ismételten megállapította a korábban feltárt hiányosságokat, ám konkrét lépést nem tett az ügyben. A felügyelet szerint azonban arra vonatkozóan nem volt információja, hogy egy korábbi informatikai rendszer Kulcsár Attila "magán-nyilvántartásaként" tovább működött. Erről a felügyelet csak 2003. július 4-én szerzett tudomást, amikor a visszaélésekben feltehetően érintett munkavállalók személyi számítógépeinek adattartalmát a főhatóság másolatban megkapta.
A pénzügyi tárca szerint a PSZÁF hosszabb ideje tudhatott a K and H-bankcsoportnál folyó visszaélésekről, Medgyessy Péter kormányfő pedig szerdán szerdán közölte: a K and H Bank óriási felelőtlenséget követett el a Kulcsár-ügyben, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének is rá kellett volna bukkannia arra, hogy valami nincs rendjén. A kormányfő azt is elmondta, hogy már kapott egy közbülső jelentést a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkártól a PSZÁF elnökének megveretése ügyében, és ez a dokumentum egyelőre "variációkat" tartalmaz. Medgyessy Péter szerint több csoport érdekeit is érintheti az ügy. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Akár 18 fok is lehet ma

Akár 18 fok is lehet ma

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz