A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint félreértéseken alapulnak azok a sajtónyilatkozatok, amelyek Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása alapján felvetik a felügyelet felelősségét a K and H brókercégének ügyében. Korábban a Pénzügyminisztérium és a kormányfő is a felügyelet felelősségét firtatta.

A PSZÁF szerint dátumelírás történt a László Csaba pénzügyminiszternek megküldött, ez év július 28-ai levélben, s a Közép-Európai Brókerképző Alapítvány igazolását a felügyelet nem 2002. július 23., hanem 2003. július 23. napján vette kézhez. Ebben a levélben a brókerképző alapítvány hivatalosan is megerősítette azt a tényt, hogy Kulcsár Attila nem rendelkezik megfelelő szakképzettséggel. A felügyelet dokumentuma szerint "a Kulcsár Attila személyi anyagában szereplő, a Közép-Európai Brókerképző Alapítvány által 97/159 sorszámon, a tőzsdei szakvizsga sikeres letételét igazoló okiratot az intézmény eredetileg más nevére állította ki". Ennek igazolására az eredeti dokumentumok másolatát a felügyelet a pénzügyminiszternek átadta.
A Pénzügyminisztérium szerint a felügyelet már 1998-ban felfedezett a K and H Bank értékpapírcégénél egy olyan ügyfél-nyilvántartási rendszert, amely gyakorlatilag Kulcsár Attila "magánnyilvántartásaként" működött". A tárca szerint az 1999-es ellenőrzés során a PSZÁF ismételten megállapította a korábban feltárt hiányosságokat, ám konkrét lépést nem tett az ügyben. A felügyelet szerint azonban arra vonatkozóan nem volt információja, hogy egy korábbi informatikai rendszer Kulcsár Attila "magán-nyilvántartásaként" tovább működött. Erről a felügyelet csak 2003. július 4-én szerzett tudomást, amikor a visszaélésekben feltehetően érintett munkavállalók személyi számítógépeinek adattartalmát a főhatóság másolatban megkapta.
A pénzügyi tárca szerint a PSZÁF hosszabb ideje tudhatott a K and H-bankcsoportnál folyó visszaélésekről, Medgyessy Péter kormányfő pedig szerdán szerdán közölte: a K and H Bank óriási felelőtlenséget követett el a Kulcsár-ügyben, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének is rá kellett volna bukkannia arra, hogy valami nincs rendjén. A kormányfő azt is elmondta, hogy már kapott egy közbülső jelentést a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkártól a PSZÁF elnökének megveretése ügyében, és ez a dokumentum egyelőre "variációkat" tartalmaz. Medgyessy Péter szerint több csoport érdekeit is érintheti az ügy. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen