Tetszett a cikk?

Szükségtelennek és indokolatlannak tartja az építési telkek 25 százalékos általános forgalmi adó (áfa-) terhelését a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) - mondta Futó Péter, a szövetség alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MGYOSZ számításai szerint jövőre a lakásárakat átlagosan 8-10 százalékkal drágítaná a kormány által tervezett 25 százalékos adókulcs bevezetése, így összességében 16-18 százalékkal drágulhatnának a lakások. A tervezett módosítás azt a tízezer embert is érintheti, akik már idén megkötötték új lakásukra az adás-vételi szerződést, de az építkezés csak jövőre fejeződik be, az Országgyűlés elé benyújtott javaslat ugyanis az áfa befizetését az átadáskor teszi kötelezővé - hangsúlyozta Futó.
Az unióban nem előírás az építési telkek áfa kötelezettsége, sőt a gyakorlatban akár áfa-mentességet is lehet alkalmazni - hívta fel a figyelmet az alelnök, aki szerint mindenképpen szükséges a Parlament előtt fekvő javaslat felülvizsgálata. Amennyiben ugyanis bevezetik az áfa kötelezettséget, akkor is kellene egy átmeneti időszakot hagyni a felkészülésre. A törvényjavaslat ugyanis átmenet nélkül 2004 január elsejétől teszi kötelezővé a telkek utáni áfa-fizetést. Az MGYOSZ alelnöke szerint a 25 százalékos áfa fizetési kötelezettség a legmagasabb lenne az unióban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be