Tetszett a cikk?

A nyomozás eddigi adatai szerint 7,6 milliárd forintos kárt okozott az a három férfi, akiket részvénycsalás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. A rendőrség szerint a gyanúsítottak nem létező cégek nevében álbrókerként kerestek meg külföldi állampolgárokat, akiktől így pénzt csaltak ki.

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) csütörtökön összehangolt akció keretében hat különböző fővárosi helyszínen tartott házkutatást, illetve vett őrizetbe egy magyar és két amerikai állampolgárt. A gyanúsítottak részvénykereskedelemmel foglalkozó cégek nevében külföldieknek vásároltak külföldi részvényeket.
Az SZBEI már augusztusban elrendelte a nyomozást csalás büntette, illetve jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység büntette miatt. A gyanúsítottakkal szemben alapos gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy 2001-től folyamatosan, Magyarországról, különböző létező cégek nevében álbrókerként kerestek meg angliai, írországi és amerikai állampolgárokat befektetési ajánlatokkal, New York-i tőzsdei részvények eladásával.
A rendőrség szerint a kicsalt összegeket magyarországi pénzintézetekbe utaltatták - a létező cégek nevére, de az általuk megadott bankszámlákra -, majd az összegeket a gyanúsítottak felvették. Esetenként 1000 dollártól 150-200 ezer dollárig történtek átutalások. A rendőrségnek eddig közel 150 millió forint értékben sikerült biztosítási intézkedéseket foganatosítani, azaz jelenleg ennyi pénz áll rendelkezésre a jövőbeni kártérítési igényekre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben