Tetszett a cikk?

Szakértői egyeztetés kezdődik Magyarország és Szlovénia között arról, hogy elláthatnák-e magyar vadászrepülőgépek a két ország légterének közös védelmét - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerdán. A tervet az MSZP és a Fidesz is támogatja.

"A szakértői egyeztetés célja, hogy felmérjék egy ilyen esetleges együttműködés lehetőségeit" - mondta Bocskai István. Simicskó István Fidesz-képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke azt mondta, hogy véleménye szerint a két ország közötti jelenlegi jó kapcsolat akár egy ilyen jellegű együttműködésre is kiterjedhet, azonban először meg kell vizsgálni, milyen előnyök származhatnak ebből. Szerinte szimpatikus kezdeményezés ez az együttműködési lehetőség, és nem tartja kizártnak azt sem, hogy az ellenzék is támogatna a tervet. "A két ország szakértőinek érdemes feltérképeznie, hogy milyen előnyökkel járna egy ilyen együttműködés" - tette hozzá.A Népszabadság című napilap szerdai száma szerint a NATO-ba jövőre belépő Szlovénia tárgyalásokat kezdeményezett arról, hogy magyar vadászrepülőgépek védjék légterét. Szlovénia ebben az esetben nem vásárolna repülőgépeket, viszont hozzájárulna a magyar gépek üzemeltetéséhez. A lap szerint a NATO támogatja az ilyen jellegű regionális együttműködéseket, amelyre Észak-Európában is van példa.Vári Gyula (MSZP), az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke újságírók kérdésére kijelentette: véleménye szerint van létjogosultsága ennek a megoldásnak, hiszen Magyarország rendelkezik MiG-29-es repülőgépekkel, 2006-tól pedig érkeznek a Gripenek, Szlovéniának viszont óriási befektetéssel járna légierejének fejlesztése. Vári szerint ez a lehetőség Magyarország számára is költséghatékony lenne. A képviselő azt mondta, hogy egy ilyen vállalás nem jelentene dupla terhet Magyarország számára, azonban mindenképpen fejleszteni kéne a jelenlegi repülőgépparkot. Hozzátette: ebben az esetben 2009 után sem kellene kivonni a MiG-29-es repülőgépeket a hadrendből, hanem az orosz gyártó által ajánlott modernizációs program keretében kellene átalakítani azokat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havazás jöhet a Dunától keletre

Havazás jöhet a Dunától keletre

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár