A rendőrség kedden elfogta azt a két férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy a Tilos Rádió elleni vasárnapi tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót. B. Miklós elismerte bűnösségét, M. Giorgo Richard meghallgatása a sajtótájékoztató időpontjában is zajlott. Időközben a kormányfő közleményben ítélte el a tüntetésen történteket.

A hétfőn elrendelt nyomozás során azon személyek ellenőrzését kezdték meg, akiket korábban különböző engedély nélküli demonstrációk során, illetve egyes engedéllyel tartott demonstrációkon rendbontás és szabálysértés miatt előállítottak - közölte Tóth Gábor ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.B. Miklós 40 éves budapesti lakos meghallgatása során elismerte, hogy "több társával együtt arra készültek, hogy a demonstráció során egy Tilos Rádió feliratú pólót meg fognak gyújtani és elégetnek, ezért oda benzint is vittek magukkal." A pólóégetés után egy számára ismeretlen férfi csatlakozott hozzájuk, aki egy izraeli zászlót hozott, amelynek elégetésében mindketten részt vettek. B. Miklós elismerte a bűncselekmény elkövetését, és a rendelkezésre álló fotók alapján felismerte a másik férfit.A másik férfi, M. Giorgo Richard 27 éves magyar állampolgár lakásán tartott "házkutatás alkalmával több szélsőjobboldali témájú könyvet, videókazettát és egyéb tárgyat találtunk" - közölte Tóth ezredes. Annak vizsgálata, hogy ezekkel a tárgyakkal követett-e el bűncselekményt M. Giorgo Richard, a további eljárás feladata lesz - tette hozzá.A két férfi nem követett el bűncselekményt korábban; a rendőrség a további eljárás során tanúkat kutat fel, akik meg tudják erősíteni a történteket. A büntetőeljárást a két férfi őrizetbe vétele mellett folytatja a BRFK vizsgálati főosztálya.Medgyessy Péter miniszterelnök kedden közleményben ítélte el a Tilos Rádió elleni tüntetésen történt zászlóégetést; a vasárnapi demonstráción megítélése szerint "a gyűlölet olyan szélsőséges megnyilvánulásának lehettünk tanúi, amelyre alig akadt példa a Magyar Köztársaság történetében". "Kosztolányi óta tudjuk: a zászló nem csak bot és vászon. A nemzeti lobogó érték, ami összeköt, amely mindenki számára a közösséghez tartozás nagyszerű érzését adja". Aki egy másik nemzet lobogójával, nemzeti jelképével így bánik, az mindezt tagadja, és saját közössége, saját nemzete értékeit sem becsülheti - vélekedik a kormányfő. Medgyessy szerint nincs demokrácia, nincs modern köztársaság akkor, ha bárki kirekesztésre hívhat, ha bárki bírósági tárgyalóteremben valakinek a származása felől kérdezhet, ha a véleménynyilvánítás szabadságával visszaélve bárki egy nemzet lobogóját elégetheti. "A köztársaság valamennyi, a demokrácia eszméjében hívő polgárának kötelessége, hogy a közös, demokratikus Magyarország jó híre és értékei védelmében emelje fel szavát az ilyen szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben" - áll a kormányfő közleményében. Medgyessy Péter szerint a Magyar Köztársaság kormánya együtt érez a köztársaság valamennyi jóérzésű polgárával, akiket e szélsőséges gyűlölet-tett megsértett. "Egyetlen, közös Magyarország van. (...) a köztársaság valamennyi polgárának közös a múltja és közös a jövője" - szögezi le a közlemény. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i

Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Az összes nagy BMW arcot vált, a 7-es sorozatnak is eljött az ideje

Az összes nagy BMW arcot vált, a 7-es sorozatnak is eljött az ideje

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték