Akár már áprilisban zöld utat kaphatnak az amerikai húsexporthoz az ottani követelményeknek megfelelő magyar cégek - közölte Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára Washingtonban.

A szokásos hosszadalmas menetrend helyett gyorsított eljárással rendezi a magyar és az amerikai fél a magyar húsbeviteli engedély amerikai felfüggesztésének ügyét - erről állapodott meg hétfőn Washingtonban Szanyi amerikai tárgyalópartnereivel.A magyar kormány újra összeállítja azoknak a magyarországi cégeknek a listáját, amelyek megfelelnek az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi követelményeknek. Az amerikai fél a magyar listát ellenőrzi és annak egészéről dönt. Az államtitkár szerint azok a cégek nem kerülhetnek a listára, amelyek ellen kifogás merülhet fel, mert nem érheti kár az előírások megszegői miatt azokat, akik eleget tesznek a követelményeknek.Az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszerbiztonsági ellenőrző szolgálata (FSIS) az amerikai exportengedéllyel rendelkező hét magyarországi vágóhíd és húsipari üzem vizsgálata alapján január 13-án vette le Magyarországot azoknak az országoknak a listájáról, amelyek húst szállíthatnak az Egyesült Államokba. A felmerült kifogások nem élelmiszerhigiéniai, hanem technológiai eljárási jellegűek voltak.Az amerikai tilalom az Egyesült Államokba irányuló évi 2,5 milliárd dolláros kivitel töredékét érinti, az évi 5-6 millió dolláros húsipari exportot feldolgozott sertéshús-termékek (téliszalámi, fóliás sonka) teszi ki. Magyarország összes húskivitelének szűk öt százaléka irányul az Egyesült Államokba.Szanyi az amerikai mezőgazdasági minisztériumban tárgyalt Elsa Murano államtitkárral, az élelmiszerbiztonsági ellenőrző szolgálat (FSIS) vezetőjével, és más minisztériumi tisztségviselőkkel. Az államtitkár kedden és szerdán Kaliforniában, csütörtökön és pénteken New Yorkban a magyar bor amerikai promóciójáról, valamint különleges élelmiszerek, így kóser élelmiszerek amerikai exportjáról tárgyal. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Magyar Turisztikai Ügynökség: Szó sincs a nyaralók megfigyeléséről

Magyar Turisztikai Ügynökség: Szó sincs a nyaralók megfigyeléséről