szerző:
MTI

Biztonságosan megvalósítható a paksi atomerőmű blokkjainak 20 éves üzemidő-meghosszabbítása, ezt már a 2000-ben készített megvalósíthatósági tanulmány is igazolta a Paksi Atomerőmű Rt. internetes címén közölt tájékoztató szerint. Ennek alapján hozott elvi döntést a tulajdonos, és 2001. októberben előkészítő program indult.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 2004. novemberben egyhangúlag támogatta az üzemidő hosszabbítás programját - ismerteti a társaság napokban tartott sajtótájékoztatójára készített összeállítás. Kiderül: a hosszabbítással 2032-2037 közötti időszakig termelnének villamos áramot a paksi blokkok. Szó van arról is, hogy a blokkok jelenlegi, egyenkénti 460-471 megawattos kapacitását 510 megawattra emeljék 2008-ra.

A 2003-as üzemzavarra, biztonsági kockázatokra hivatkozva az osztrák sajtó, illetve magyar lapok ugyanakkor bírálják az üzemidő- hosszabbításra vonatkozó terveket. A társaság tájékoztatója szerint az üzemidő 20 éves meghosszabbíthatóságáról, az üzemeltetési engedélyről többéves előkészítő munka után, 2012 végéig dönt majd az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). 

Addig a már elkészített előzetes környezeti tanulmányt követően - amelynek hatósági elbírálása folyamatban van - 2006-ban, 2007-ben részletes környezeti hatástanulmány készül, azt elbírálja az illetékes hatóság. A társaság kidolgozza, majd benyújtja a nukleáris biztonsági elvi engedély dokumentációját, kérelmét az OAH-nak. Erről 2008-ig kell döntenie az engedélyező hatóságnak. A paksiak felhívják a figyelmet, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség külön projekttel kész támogatni az üzemidő-hosszabbítást, ez segíti a program legitimációját a nemzetközi szakmai körök előtt. A kedvező nemzetközi fogadtatás érdekében intenzív információcsere folyik különféle nemzetközi fórumokon. 

A jelenlegi előkészítő munka a magyar és a nemzetközi közvélemény számára is igazolni kívánja, hogy a hazai nukleáris biztonsági és környezetvédelmi előírások, valamint a nemzetközi normák szerint egyaránt legalább 50 évig biztonságosan üzemeltethető a paksi atomerőmű. Az üzemidő-meghosszabbítás egyik fontos kritériuma a reaktortartály. Erről az atomerőmű tájékoztatója leszögezi: a paksi VVER/213 típusú reaktortartályok esetében a domináns öregedési folyamat a neutron-besugárzás okozta tartályanyag-elridegedés. A tartályok blokkonként viszont eltérőek, eltérő feltételekkel valósítható meg az üzemidejük meghosszabbítása. 

A 3-4. blokkon a reaktortartályok beavatkozás nélkül 50 évig üzemben tarthatók. A 2. blokkon a reaktortartály élettartamának meghosszabbításához csak az üzemzavari zónahűtési tartályok felfűtésére van szükség a kis valószínűséggel bekövetkező, nyomás alatti termikus sokk okozta feszültségek csökkentésére. Erre kipróbált és nem költséges műszaki megoldások léteznek.

 Az 1. blokki reaktortartálynál az 50 éves élettartam esetén - az üzemzavari zónahűtési tartályok felfűtésén túl - körülbelül 50 százalékos valószínűséggel kell az aktív zóna magasságában lévő hegesztési varrat ridegtörési hőmérsékletének csökkentésére hőkezelést alkalmazni. A hőkezelés a VVER erőművek gyakorlatában, így Finnországban, Szlovákiában sikerrel alkalmazott, nem költségkritikus eljárás. 

Lux Iván az OAH főigazgató-helyettese a héten  sajtótájékoztatón szólt arról, hogy az üzemidő-hosszabbításig az atomerőműben meg kell oldani a vasoxid-kiválásból adódó problémákat. E probléma miatt kellett mosni a fűtőelemeket, s a mosás során jelentkezett a 2003-as üzemzavar, amelynek elhárítása még az idén is tart. A társaság sajtóanyaga közli az üzemidő-hosszabbítás költségeit. A 2001-ben kezdett előkészítés 6,1 milliárd forintból gazdálkodhat. Ezt követően 2016-2020 között 29,4 milliárd forintos, majd 2026-2030 között 39,3 milliárd forintos ráfordítást igényel a rekonstrukció. A további 97,7 milliárd forintos finanszírozási igénnyel együtt 172,5 milliárd forintos költség kalkulálható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

A Greenpeace szerint a paksi atomerőmű titkolózik

A környezetvédő szervezet szükségesnek tartja, hogy a közvélemény megismerhesse a paksi 2-es blokk újraindításának kockázatait elemző szakértői tanulmányokat. Az Energia Klub úgy tudja, a 2-es blokk újraindítása augusztus 2-án kezdődik.

MTI Itthon

Tűz a Paksi Atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki a Paksi Atomerőmű területén csütörtök este. A beszámolók szerint a lángok egy zárt lépcsőház előterében kialakított dohányzó helyen csaptak fel, ahol a jelenleg is folyó tetőszigetelési munkákhoz szükséges segédanyagokat tároltak. A tüzet vélhetőleg egy égő csikk okozta.

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét