szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évente kétmillió nő, illetve fiatal lány nemi szervét csonkítják meg a világon, és a nők szexuális elnyomása nemcsak az afrikai országokban, illetve az iszlám világban, de Európában is előfordul - figyelmeztettek a nemzetközi emberi jogi szervezet aktivistái a Blaha Lujza téren tartott demonstráción.

A női nemi szerv megcsonkításának gyakorlatát elítélő, figyelemfelhívó megmozdulást tartottak vasárnap Budapesten az Amnesty International aktivistái.Az aktivisták fehér ruhába öltözve "a női nemi szerv nem csonkítható feliratú" transzparenssel kívánták felhívni a figyelmet a nők jogait sértő szokásra. Rohonyi Péter programfelelős elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy Magyarországon történt-e ilyen beavatkozás.

A programfelelős az MTI-vel ismertette: a női nemi szerv megcsonkítása vagy körülmetélése 28 afrikai országot, Európában pedig Hollandiát, Nagy-Britanniát, Olaszországot, Franciaországot, Svájcot, Svédországot érinti. A beavatkozás ezen országok mellett az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Indonéziában, Jemenben, Ománban, Indiában és az Egyesült Arab Emirátusokban is mindennapos. Európában a bevándorló közösségek révén jelent meg a szokás.

A demonstráció célja, hogy minél többen aláírják azt a petíciót, amelyet minden olyan ország nagykövetségére eljuttatnak, ahol a mai napig végeznek ilyen beavatkozásokat - közölte a programfelelős.

Fekete Katalin antropológus elmondta, hogy a női nemi szerv körülmetélése, illetve megcsonkítása több ezer éves, már a fáraók kora óta létező hagyomány több kultúrában. A beavatkozás célja fiatal korban a nők szüzességének megőrzése, az asszonyoknál pedig szexuális élet korlátozása. Szudánban például jelenleg is a nők közel 90 százaléka szenved az ősi szokás miatt.

A beavatkozás következtében a nők egész életük során fájdalmat éreznek, fogékonnyá válnak különböző fertőzésekre és gyulladásokra. A nők jogait sértő beavatkozást, melyet főként manapság már nővérek végeznek, a legtöbb országban nem tiltja konkrét törvény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!