Helyesnek tartja az agrárdemonstrációkat, egyetért a gazdák követeléseivel a Fidesz több politikusa is.

"Az agrárdemonstráció itt van a küszöbön, amit teljesen helyesnek tartok, mert ma a magyar mezőgazdaság termelőknek (...) semmiféle jövőkép, semmiféle biztató agrárkormányzati segítség nem áll rendelkezésre" – mondta az ellenzéki képviselő Szegeden.

Határozati javaslat
Hat javaslatból álló határozat-csomag tervezetét nyújtja be a Fidesz az Országgyűlésnek, amely kötelezné a kormányt, hogy minden év október 15. és december 31. között fizesse ki az abban az évben esedékes európai uniós és nemzeti földalapú támogatásokat. Bizto-sítsa az intervenciós felvá-sárlások feltételeit, az augusztus elsejétől április 30-ig terjedő időszakot határozza meg a ma-gyarországi gabona intervenciós időszakának. Folytassa az állat jóléti támogatások kifizetését, amely támogatások a javaslat értelmében a 2003. évi kifi-zetésekhez képest nem csök-kenhetnek. A Fidesz szerint a parlamentnek kell köteleznie a kormányt arra, hogy tegyen megfelelő intézkedéseket az élelmiszerbiztonság megterem-tésére, ami közvetett piacvé-delmi intézkedéseket is jelen-tene a magyar agrárium védel-mében. Az ellenzéki párt hasonló módon látná biztosí-tottnak azt, hogy a kormányt a nemzeti agrártámogatási rend-szer működtetésére, a források biztosítására és az agrár kör-nyezetgazdálkodás kiemelt tá-mogatására késztessék
Megítélése szerint az elmúlt 30 évben nem fordult elő hasonló helyzet, amikor a 310 milliárd forintos agrárköltségvetésből mindössze 28-30 milliárd forint hívható le közvetlen termelés támogatásra.

A támogatások igénybevételét gátolja, hogy a mai napig nem született meg az ez évi agrárszabályozás – jelentette ki a honatya.

Nógrádi Zoltán fideszes képviselő kifogásolta, hogy az egyik FVM-rendelet alapján ezer fővel kell csökkenteni az agrár-közigazgatás létszámát, pedig éppen most jelentős adminisztratív feladatokat kell ellátni ahhoz, hogy a mezőgazdaság szereplői mielőbb hozzájuthassanak az uniós támogatásokhoz. Jelentős a lemaradás a 2004-es adminisztrációs kötelezettségek teljesítésében, miközben már rég neki kellett volna kezdeni az idei kifizetések előkészületeinek – tudatta az ellenzéki képviselő

"A cél egyértelmű, a vidéken ne maradjon olyan szereplő, olyan segítőerő, amely a gazdálkodókat közvetlenül tudná segíteni abban, hogy hozzájussanak a különböző támogatásokhoz" – mondta Nógrádi Zoltán.

A képviselő tudomása szerint a 2004-es agrárköltségvetésből 14 milliárdot vontak vissza a vidékfejlesztési támogatásokból, az idei évben tervezet szinten pedig a támogatásokat 30 százalékkal, 20 milliárd forinttal kívánják csökkenteni.

Turi-Kovács Béla fideszes képviselő Budapesten arról beszélt: a magyar gazda azért "kénytelen tüntetni", mert versenyhelyzete ma már nem csak a korábbi EU-tagokkal, hanem a lengyel és a szlovákiai termelőkkel szemben is romlott.

A tüntetések másik oka - szavai szerint - az, hogy a tavalyi megállapodást a magyar kormány és mindenekelőtt a magyar mezőgazdasági miniszter "számos ponton megsértette és megszegte".

Az MTI kérdésére válaszolva a Fidesz frakcióvezető-helyettese leszögezte: minden olyan gazdamegmozdulást támogatnia kell minden magyar politikai erőnek, amely a magyar mezőgazdaságban jobbítást akar.

A Magosz és más kisebb szervezetek tüntetése nem valamiféle zűrzavart céloz meg, hanem azt, hogy komoly tárgyalásra lehessen kényszeríteni a kormányt - tette hozzá Turi-Kovács.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Gazdaszervezetek tüntetnek a Parlament előtt

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke szerint az általa képviselt szervezet mellett a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának Egyesülete (MAGFÖM), és a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület vesz részt a csütörtökön 10 órakor kezdődő demonstráción a Kossuth-téren.

HVG Hetilap

Csökkenő agrárárak.

Ű A mezőgazdaság termelőiár-szintje tavaly decemberben - főleg a növénytermesztési és kertészeti termékek áresése következtében - 15,5 százalékkal, az év egészében pedig átlagosan 5,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. Ugyanakkor az agrártermeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 9,8 százalékkal nőtt.

Sorkövető Média

Sorkövető: MezőHír agrárújság

Az agrárlapok piaca talán nem annyira látványos, mint a női vagy bulvárlapoké. Pedig piac ez is a javából: színes kínálattal, egyre piacképesebb kereslettel, potens hirdetőkkel, illetve – ami az olvasót a leginkább érdekli – sajátos nyelvvel és titokzatos miliővel.

Hét nap

ÚJABB AGRÁRTÜNTETÉS

Február 21-ére tette át demonstrációinak kezdetét a Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége...

MTI Gazdaság

Akadozik az agrártámogatások kifizetése Szabolcsban

Hibás adatközlés akadályozza a terület- és állatszám alapú agrártámogatások kifizetését Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol emiatt a 30 700 igénylőből eddig csak mintegy 17 ezren tudtak felvenni 5,5 milliárd forintból 2,2 milliárd forintot - közölte a térségi földművelésügyi hivatal vezetője.

Döntött a választási bizottság: nem téveszthető össze Bomba Gábor és az energiaital

Döntött a választási bizottság: nem téveszthető össze Bomba Gábor és az energiaital

Fekete miniruhás férfi söpört le mindenkit a kreatív Emmy-díjak átadóján

Fekete miniruhás férfi söpört le mindenkit a kreatív Emmy-díjak átadóján

Szintet lépett a belvárosi ingyenes lap: a polgármester bátyja szívesen kíséri át az időseket a zebrán

Szintet lépett a belvárosi ingyenes lap: a polgármester bátyja szívesen kíséri át az időseket a zebrán

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Mi igaz a Pilisben található Ős-Budáról?

Mi igaz a Pilisben található Ős-Budáról?

Ismét Zuglóban lesz az ARC kiállítás

Ismét Zuglóban lesz az ARC kiállítás