Tetszett a cikk?

Helyesnek tartja az agrárdemonstrációkat, egyetért a gazdák követeléseivel a Fidesz több politikusa is.

"Az agrárdemonstráció itt van a küszöbön, amit teljesen helyesnek tartok, mert ma a magyar mezőgazdaság termelőknek (...) semmiféle jövőkép, semmiféle biztató agrárkormányzati segítség nem áll rendelkezésre" – mondta az ellenzéki képviselő Szegeden.

Határozati javaslat
Hat javaslatból álló határozat-csomag tervezetét nyújtja be a Fidesz az Országgyűlésnek, amely kötelezné a kormányt, hogy minden év október 15. és december 31. között fizesse ki az abban az évben esedékes európai uniós és nemzeti földalapú támogatásokat. Bizto-sítsa az intervenciós felvá-sárlások feltételeit, az augusztus elsejétől április 30-ig terjedő időszakot határozza meg a ma-gyarországi gabona intervenciós időszakának. Folytassa az állat jóléti támogatások kifizetését, amely támogatások a javaslat értelmében a 2003. évi kifi-zetésekhez képest nem csök-kenhetnek. A Fidesz szerint a parlamentnek kell köteleznie a kormányt arra, hogy tegyen megfelelő intézkedéseket az élelmiszerbiztonság megterem-tésére, ami közvetett piacvé-delmi intézkedéseket is jelen-tene a magyar agrárium védel-mében. Az ellenzéki párt hasonló módon látná biztosí-tottnak azt, hogy a kormányt a nemzeti agrártámogatási rend-szer működtetésére, a források biztosítására és az agrár kör-nyezetgazdálkodás kiemelt tá-mogatására késztessék
Megítélése szerint az elmúlt 30 évben nem fordult elő hasonló helyzet, amikor a 310 milliárd forintos agrárköltségvetésből mindössze 28-30 milliárd forint hívható le közvetlen termelés támogatásra.

A támogatások igénybevételét gátolja, hogy a mai napig nem született meg az ez évi agrárszabályozás – jelentette ki a honatya.

Nógrádi Zoltán fideszes képviselő kifogásolta, hogy az egyik FVM-rendelet alapján ezer fővel kell csökkenteni az agrár-közigazgatás létszámát, pedig éppen most jelentős adminisztratív feladatokat kell ellátni ahhoz, hogy a mezőgazdaság szereplői mielőbb hozzájuthassanak az uniós támogatásokhoz. Jelentős a lemaradás a 2004-es adminisztrációs kötelezettségek teljesítésében, miközben már rég neki kellett volna kezdeni az idei kifizetések előkészületeinek – tudatta az ellenzéki képviselő

"A cél egyértelmű, a vidéken ne maradjon olyan szereplő, olyan segítőerő, amely a gazdálkodókat közvetlenül tudná segíteni abban, hogy hozzájussanak a különböző támogatásokhoz" – mondta Nógrádi Zoltán.

A képviselő tudomása szerint a 2004-es agrárköltségvetésből 14 milliárdot vontak vissza a vidékfejlesztési támogatásokból, az idei évben tervezet szinten pedig a támogatásokat 30 százalékkal, 20 milliárd forinttal kívánják csökkenteni.

Turi-Kovács Béla fideszes képviselő Budapesten arról beszélt: a magyar gazda azért "kénytelen tüntetni", mert versenyhelyzete ma már nem csak a korábbi EU-tagokkal, hanem a lengyel és a szlovákiai termelőkkel szemben is romlott.

A tüntetések másik oka - szavai szerint - az, hogy a tavalyi megállapodást a magyar kormány és mindenekelőtt a magyar mezőgazdasági miniszter "számos ponton megsértette és megszegte".

Az MTI kérdésére válaszolva a Fidesz frakcióvezető-helyettese leszögezte: minden olyan gazdamegmozdulást támogatnia kell minden magyar politikai erőnek, amely a magyar mezőgazdaságban jobbítást akar.

A Magosz és más kisebb szervezetek tüntetése nem valamiféle zűrzavart céloz meg, hanem azt, hogy komoly tárgyalásra lehessen kényszeríteni a kormányt - tette hozzá Turi-Kovács.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gazdaszervezetek tüntetnek a Parlament előtt

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke szerint az általa képviselt szervezet mellett a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának Egyesülete (MAGFÖM), és a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület vesz részt a csütörtökön 10 órakor kezdődő demonstráción a Kossuth-téren.

Sorkövető Média

Sorkövető: MezőHír agrárújság

Az agrárlapok piaca talán nem annyira látványos, mint a női vagy bulvárlapoké. Pedig piac ez is a javából: színes kínálattal, egyre piacképesebb kereslettel, potens hirdetőkkel, illetve – ami az olvasót a leginkább érdekli – sajátos nyelvvel és titokzatos miliővel.

Hét nap

ÚJABB AGRÁRTÜNTETÉS

Február 21-ére tette át demonstrációinak kezdetét a Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége...

MTI Gazdaság

Akadozik az agrártámogatások kifizetése Szabolcsban

Hibás adatközlés akadályozza a terület- és állatszám alapú agrártámogatások kifizetését Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol emiatt a 30 700 igénylőből eddig csak mintegy 17 ezren tudtak felvenni 5,5 milliárd forintból 2,2 milliárd forintot - közölte a térségi földművelésügyi hivatal vezetője.

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa