szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök gyalázatosnak és szégyenletesnek nevezte az újabb "ügynöklistával" kapcsolatos rosszízű, méltatlan politikai vádakat és azt, hogy emberek sorsával játszanak; a Political Capital közölte, hogy mintegy ezer névvel és egy beadvánnyal Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordul.

Gyurcsány Ferenc a Parlamentben "gyalázatosnak és szégyenletesnek" nevezte a rosszízű, méltatlan politikai vádakat és azt, hogy emberek sorsával játszanak. A korábbi kormányok nem teljesítették azt a felelősségüket, hogy korrekten, átláthatóan, jogszerűen tárják fel a múltat, mert ha "ezt megtették volna, ma nem itt tartanánk" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában.

Szerinte "Magyarországnak a múlt helyett a jövőbe kell fordulnia, új politikára, megújult Magyarországra van szükség". A kormányfő arra kérte a parlamenti pártok képviselőit, hogy támogassák az átvilágítási törvényjavaslatot.

A Szakértő ’90 listájának megjelenésével előállt új helyzetről, a lista megítéléséről kérdezte a hvg.hu Kiszely Gábor történészt, a Terror Háza Múzeum szakmai igazgatóját.

Ezer fős lista várható?

A Political Capital a hvg.hu-val közölte: több mint ezer nevet tartalmazó listával és egy beadvánnyal fordul az adatvédelmi biztoshoz annak érdekében, hogy állásfoglalását kérje az adatok nyilvánossá tételének lehetőségéről. A listát történészek, jelenkor-kutatók állították össze. A szervezet azt kéri az adatvédelmi biztostól, hogy állapítsa meg: a nevek publikálása jogszerű, eleget tesz a törvényi előírásoknak.

Az NBH vizsgálódik
A Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatot kezdett az újonnan nyilvánosságra került, úgynevezett "ügynöklista" hitelességének megállapítására - közölte László Boglár kormányszóvivő hétfőn.A kormány álláspontja továbbra is az, hogy az ügy megnyugtató rendezése érdekében a parlamentnek minél előbb el kellene fogadnia a levéltári iratok nyilvánosságával foglalkozó törvényjavaslatokat.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárára vonatkozó törvény szerint bárki, aki bemegy oda, megtekintheti a róla szóló dokumentumokat, továbbá bárki megkaphatja a közszereplőkre vonatkozó iratokat is - jelentette ki Kutrucz Katalin, az intézmény főigazgató-helyettese az MTI-nek.

A szakember a hét végén nyilvánosságra került, 219 nevet tartalmazó újabb állítólagos "ügynöklistáról" nem kívánt beszélni, de megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint a törvény pontosan szabályozza, kinek milyen jogai vannak a saját magára, illetve mások múltjára vonatkozó iratok megtekintésére. A történeti levéltár és jogelődje nem őrzött és nem őriz listákat - közölte.A budapesti levéltár korábbi főigazgatója szerint a hét végén napvilágot látott "ügynöklista" olyan, mintha a Németh Miklós leköszönő kormányfő által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott "ügynöklista" lenne, de mégsem az; Varga László erről hétfőn nyilatkozott az MTI-nek. Szerinte a világhálóra felkerült, 219 nevet tartalmazó "ügynöklistát" is 1989 novembere körül állíthatták össze, ahogy a Németh Miklós által készíttetett listát.

1989 körül keletkezhetett (Oldaltörés)

Az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterének több ügynöklistáról is tudomása volt 1990-ben és a 90-es évek elején; Gálszécsy András elmondta: beosztásából adódóan a 43 fős listától kezdve a száz fősig többféle anyag megfordult a kezében. "Volt olyan, amin csak munkásőrök voltak (...) és voltak mindenféle ügynökök, országgyűlési képviselők is rajtuk" - közölte.

Göncz nem, Demszky kommentál

Göncz Árpád volt államfő titkára azt közölte: a korábbi köztársasági elnöknek nincs hozzáfűznivalója a hét végén nyilvánosságra került állítólagos "ügynöklistához".

Titokiminiszterek
Minden egyes, a titkos-szolgálatokat felügyelő miniszter és államtitkár felelős azért, hogy ez a botrány most tört ki - mondta Kenedi János történész.  Kenedi szerint a miniszterek és államtitkárok azért felelősök, mert hallgattak. "Eljátszották a demokráciának azt a bizalmát, ami akkor még megvolt, ma pedig nincs, ebben egészen biztos vagyok" - szögezte le. A történész szerint a listát 1990-ben kellett volna megjelentetni megfelelő forráskritikával, akkor, amikor azt Németh Miklós átadta Antall Józsefnek.
Demszky Gábor főpolgármester szerint szelektív a hét végén az interneten közzétett újabb "ügynöklista", amelynek szerinte annak idején egyetlen célja az volt, hogy az akkori miniszterelnököt, Antall Józsefet befolyásolja egy fontos döntésében.

A hétfőn megjelent országos napilapokban, illetve az elektronikus sajtóban többen reagáltak azok közül, akik szerepeltek a 219 nevet tartalmazó "ügynöklistán". Az álnévvel, egy amerikai honlapon nyilvánosságra hozott lista állítólag a rendszerváltás idején készült. Az azon szereplők közül néhányan beismerték, hogy aláírtak együttműködési nyilatkozatot, többen viszont felháborodva visszautasították, hogy a nevüket összefüggésbe hozták a titkosszolgálatokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Ügynöklisták: Kiszely Gábor óvatosságra int

A Szakértő ’90 listájának megjelenésével előállt új helyzetről, a lista megítéléséről kérdezte a hvg.hu Kiszely Gábor történészt, a Terror Háza Múzeum szakmai igazgatóját.

MTI Itthon

Újabb ügynöknévsort tettek közzé az interneten

A 219 nevet tartalmazó lista állítólag megegyezik azzal a rendszerváltás idején készült ügynöknévsorral, amelyet a tisztéről leköszönő Németh Miklós adott át a hivatalba lépő Antall Józsefnek.

MTI Itthon

Gyurcsány: gyalázatos és szégyenletes az ügynökügy

Gyurcsány Ferenc "gyalázatosnak és szégyenletesnek" nevezte a rosszízű, méltatlan politikai vádakat és azt, hogy emberek sorsával játszanak. A miniszterelnök erről a nyilvánosságra hozott újabb "ügynöklistával" kapcsolatban beszélt hétfői, napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

hvg.hu Itthon

Ezer nevet tartalmazó ügynöklistát adnak át Péterfalvinak

A Political Capital szerdán 11 órakor több, mint ezer nevet tartalmazó listával és egy beadvánnyal fordul dr. Péterfalvi Attilához annak érdekében, hogy az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását kérje az adatok nyilvánossá tételének lehetőségéről – közölte a hvg.hu-val a Political Capital.

MTI Itthon

Arat az újabb "ügynöklista"

Egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista" jelent meg szombaton egy ingyenes internetes tárhelyen.

Agilis munkavállalói élmény

Agilis munkavállalói élmény

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Újabb bizonyítékát adta a Fradi, hogyan ér össze sport és politika

Újabb bizonyítékát adta a Fradi, hogyan ér össze sport és politika