szerző:
MTI

A katonai ügyészség szerint cáfolhatóak Farkas Rolandnak az afganisztáni magyar katonai misszióval kapcsolatos bíráló észrevételei; a HM úgy látja, a feltárt kisebb hiányosságok nincsenek összefüggésben a százados állításaival. Farkas Roland szerint viszont a honvédelmi vezetésre nézve további kritika az, hogy a katonai ügyészség is észlelt hiányosságokat.

A katonai ügyészség vizsgálata során Farkas Roland észrevételeivel közvetlenül össze nem függő területeken észlelt kisebb hiányosságokat, ezek miatt jelzéssel élt a honvédelmi miniszter felé, illetve ügyészi óvást és ügyészi felszólalást tett a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokához - mondta Ács Tibor százados, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője. A szóvivő rámutatott arra is, hogy az ügyészségi törvényességi vizsgálat, amely nem büntetőügy keretében zajlott, kizárólag a jogszerűség kérdését érintette és nem terjedt ki az afganisztáni magyar alakulatoknál történtek szakmai, illetve pénzügyi szempontú értékelésére.

Az ügyben Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke fordult a katonai ügyészséghez, miután Farkas Roland százados február végén a szakminiszternek címzett, a Honvédelmi Minisztérium internetes oldalán közzétett nyílt levelében számos panaszt, problémát fogalmazott meg az afganisztáni misszió felszerelésével, biztonságával kapcsolatban. Farkas Roland nyílt levelében egyebek között az volt olvasható, hogy nem megfelelően páncélozottak a terepjárók, nem használhatóak a terepjárók géppuskaállványai, és nem szereltek drótvágót a járművekre.

A nyílt levél nyomán a szakminiszter vizsgálatot indított és szigorú felelősségre vonást helyezett kilátásba, amennyiben fény derül mulasztásra, szabályszegésre. Az esettel márciusban az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága is foglalkozott, meghallgatták a politikai államtitkárt, a vezérkari főnök helyettesét, és Farkas Rolandot is. A százados miután a bizottság előtt fenntartotta állításait bejelentette, hogy beadja leszerelési kérelmét.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a tárca megvizsgálja az ügyészség jelzéseit, és "amennyiben szükséges, rendezi a benne foglaltakat". Az ügyészségi vizsgálatot kezdeményező Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke azt mondta, hogy még nem kapta meg a katonai ügyészség jelentését. Farkas Roland közölte: sajnálja, hogy az ügyészségi vizsgálat nem terjedt ki a szakmai értékelésre, hiszen ezek lettek volna a lényegi kérdések.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Interjú

Interjú Farkas Roland leszerelt századossal

Szervezetlenül és pazarlóan működik a Magyar Honvédség - állítja az afganisztáni békefenntartó missziót is megjárt Farkas Roland (33 éves). A százados, miután leleplezéseivel vihart kavart, a sereget elhagyva a politizálással kacérkodik, éspedig az MDF oldalán.

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"