HVG Vélemény

„A frusztráció az irracionális bűncselekménytípusoknak kedvez”

A pécsi ámokfutás és a cigányellenes merényletsorozat gyökere közös – állítja Finszter Géza kriminológus. Szerinte az egyik fő baj, hogy a politikusok nem jutnak közös nevezőre: keményebb büntetésekkel vagy megengedőbben, a kiváltó okokra koncentrálva lehet-e eredményt elérni.

Vélemény

"Az itt élő kínaiak száma a negyedére csökkent"

Az utóbbi öt évben drámaian átalakult Európa bevándorlási térképe, miközben Magyarországon egyszerűen nincs migrációs stratégia, csak tovább élő sztereotípiák. Kováts András szociálpolitikus, kisebbségkutató, a Menedék Egyesület igazgatója könnyűvé tenné a bejutást Magyarországra, de a letelepedés lehetőségét már a bevándorlók magatartásától tenné függővé.

Vélemény

„Ha a két ország közt konfliktus van, mindig mi húzzuk a rövidebbet”

Nagyszülei még körmöst kaptak az iskolában, ha szlovákul beszéltek, de a kisebbség vállalásához szerinte ma is bátorság kell. Hornokné Uhrin Erzsébet, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének igazgatója úgy véli, elvárható, hogy Szlovákia lakói beszéljék az állam nyelvét, de aláírásával támogatta a szlovákiai nyelvtörvény elleni egyik nemzetközi tiltakozó szakmai memorandumot.

HVG Gazdaság

„Nem hinném, hogy az új kormány mindent visszacsinál”

A választások után az új kormány mozgástere nem lesz jóval nagyobb, mint a mostanié, és neki is ügyelnie kell a költségvetési deficit kordában tartására – véli Szapáry György, a jegybank korábbi alelnöke, Orbán Viktor Fidesz-elnök egyik tanácsadója.

Vélemény

„Minden generációnak joga van letenni a maga névjegyét”

Nem lenne helyes parkkal elvesztegetni a Városháza melletti területet, és nem attól válik környezetbaráttá egy épülettömb, hogy néhány fát állítunk köré – száll szembe a belvárosi terveit kritizálókkal Erick van Egeraat holland sztárépítész.

HVG Világ

"Mindenkiben lapul egy kis George W."

A saját apjának akart bizonyítani - ebből a pszichológiai motívumból vezeti le George W. Bush katasztrofális politikai hagyatékát Oliver Stone (62 éves) filmrendező az elnökválasztás előtt két héttel bemutatott, W. című alkotásában. Az amerikai filmművészet politikailag egyik legellentmondásosabb alakjának Németországból, Hongkongból, a Kajmán-szigetekről és Ausztráliából kellett összegereblyéznie az 59 millió dolláros forgatási és reklámköltséget, mert a hivatalban lévő amerikai elnökről szóló "dramedy" (tragikomédia) ötletére nem voltak nyitottak a hollywoodi stúdiók.

Vélemény

"A legfontosabb, hogy legyen a csőben gáz"

A gázimportáló európaiaknak és a kaszpi régió gázexportra képes országainak közös érdeke, hogy a Nabucco gázvezeték révén megtörjék az orosz Gazprom monopóliumát - érvel Steven Mann (57 éves), aki az amerikai kormány megbízásából győzködi a feleket a szorosabb együttműködésre.

Itthon

Moldova György: "nem tartozunk egy klubba"

Nem a rendszerváltással kapcsolatos illúziók elvesztése, hanem az ország jelenlegi állapota aggaszt - mondja az "utolsó kommunista író", Moldova György (74 éves), aki szerint a politikai retró iránti keresletet nem ő tartja életben.

Vélemény

"A radikális válaszok nem jó válaszok"

Csak a múltból nem érthetők meg a ma történései, ezért a radikalizmus újbóli megjelenésének okait nem lehet pusztán történészi eszközökkel feltárni - véli Schmidt Mária (53 éves), aki szerint a politikai elit iránti általános bizalmatlanság és apátia is kedvez a szélsőségeknek.

Vélemény

"Legyen itt egy erős, megbízható orosz társaság"

Oroszország senki fölött sem kíván uralkodni, de a világ dolgainak alakulására befolyást akar gyakorolni - mondja Igor Szavolszkij (64 éves) budapesti orosz nagykövet, aki saját tapasztalatai alapján úgy véli, a magyarok többségére nem jellemző az idegengyűlölet.

Vélemény

"A rutin a halálom"

"A mozinak túl kell látnia és mutatnia az éppen aktuális divatokon" - mondja Gérard Depardieu (57 éves), aki némiképp rácáfolva az életútja és a filmszerepei alapján róla kialakult "nehézfiú"-képre, az emberi kapcsolatokat megfertőző modernizációs ártalmakról is beszélt a HVG-nek.

Interjú

"Az ország nem egy vállalat"

"A világot nagyobb léptékben is meg lehet változtatni" - mondta a HVG-nek két éve, egy korábbi pályamódosítása kapcsán Göncz Kinga (58 éves), aki a múlt héten Magyarország első női külügyminisztere lett. Az új külügyér egyelőre tartózkodóan nyilatkozik arról, milyen szempontok vezérlik majd új pozíciójában, ahol az EU nagy hatalmú külügyminiszteri tanácsában 450 millió ember sorsát befolyásolhatja.

Vélemény

A HVG interjúja Gyurcsánnyal

A magyar bal- és jobboldal ellentétét demokratizmus és autokratizmus ellentéteként igyekszik definiálni Gyurcsány Ferenc kormányfő. A 45 esztendős szocialista politikus pártja választási győzelme esetén az államigazgatás, az önkormányzatok és az egészségügy reformjával folytatná munkáját, veresége esetén pedig az MSZP elé állna, s azt mondaná: ennyi tellett tőlem.

Választás 2006

"Orbán vezér vagy Gyurcsány vezér"

A rendszerváltás utáni Magyarországon Orbán Viktorral kezdődött, de nem Gyurcsány Ferenccel fejeződik be a vezérelvű demokrácia pályafutása - állítja Körösényi András. A 47 esztendős politológus szerint ez egyelőre nem hoz nagy bajt a fejünkre.

Interjú

"Nem alapítanék még egyszer anyaotthont"

Nyolc év után, december közepén jogerős ítélettel minden vádpont alól felmentették a három éve megszűnt tiszasülyi anyaotthon egykori alapítóját, Nagyné Mészáros Évát (60 éves). Jász-Nagykun-Szolnok megye első ilyen intézményének vezetője 23 napot töltött előzetes letartóztatásban.

Vélemény

"Nem szedi ki belőlem a nyereségrátánkat!"

Ferihegy most a legkevésbé versenyképes reptér a régióban, de annál nagyobbak a növekedési lehetőségei - indokolta a HVG-nek a létesítmény 75 évre szóló üzemeltetési jogáért fizetett 465 milliárd forintos vételárat a 46 éves brit Chris Woodruff, a Budapest Airport Rt. új vezérigazgatója.

Vélemény

"Javaslatom innovatív, radikális és provokatív"

Bevándorlási és integrációs politikájukat egyaránt felül kellene vizsgálniuk az európai országoknak - véli Michael Jandl. A 35 esztendős osztrák migrációkutató szerint az EU-nak úgy kellene elszipkáznia az embercsempészek ügyfeleit, hogy árban és beutazási feltételekben kedvezőbb ajánlattal kecsegteti őket.

Vélemény

"Megtanultam együtt élni a félelemmel"

Ha Arafat élne, több esély lenne a rendezésre - állítja Szari Nusszeibeh, a kelet-jeruzsálemi Al-Kudsz Egyetem 56 esztendős filozófus elnöke, aki az izraeli belbiztonsági szolgálat leköszönt vezetőjével három esztendeje "civil" béketervet dolgozott ki.

Vélemény

"Én döntöm el, kit hozok és mennyiért"

Öt esztendőre magyar igazgatója van a bécsi állami operaház, a Staatsoper balettegyüttesének. A 49 esztendős Harangozó Gyula szerint Bécsben több a pénzük és kevesebb a joguk a táncosoknak, mint Budapesten.

HVG Vélemény

"Rugalmasabbá kell tenniük munkaerőpiacukat"

Borzalmas nyűg avagy áldásos örökség a sokat emlegetett európai szociális modell? Az EU állam- és kormányfőinek Hampton Court-i informális csúcsa előtt erről kérdeztük André Sapir professzort. Az Európai Bizottság elnökét segítő gazdaságpolitikai elemzőcsoport 55 éves tagjának válasza egyértelmű: a fenntarthatatlanná vált szociális rendszerek alapos reformját lehetetlen megúszni.

1 2 3
A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

Enyhe, náthaszerű tünetei voltak kezdetben a pilisborosjenői orvos koronavírusos asszisztensének

Enyhe, náthaszerű tünetei voltak kezdetben a pilisborosjenői orvos koronavírusos asszisztensének

Algákkal piszkálnának bele a növények génjeibe, hogy kevesebb vízzel is növekedjenek

Algákkal piszkálnának bele a növények génjeibe, hogy kevesebb vízzel is növekedjenek

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Szállodaszövetség: 2021 húsvétjáig nem áll helyre a fővárosi turizmus

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

Sylvester Stallone eladja fényűző Cadillac Escalade-jét

Sylvester Stallone eladja fényűző Cadillac Escalade-jét

A címlapról ajánljuk