szerző:
MTI

Felkerült a világhálóra az Egészségügyi Minisztérium madárinfluenza esetére kidolgozott válságterve, a Nemzeti Influenza Pandémiás Terv pénteken. A kormány ezen a héten eközben óva intik a pániktól az európaiakat a madárinfluenza ügyében: ez egyelőre állatbetegség, s ha át is alakulna emberi kórrá, mindenekelőtt Ázsia lenne veszélyben.

A terv alapvető célja, hogy egy előre kidolgozott reagálási rendszer álljon rendelkezésre egy esetleges járvány felszámolásához, a megbetegedettek egészségügyi ellátásának biztosításához, továbbá az intézkedések hatására csökkenjen a megbetegedések és a szövődményes halálesetek száma.

Rice: össze kell fogni!
Nemzetközi együttműködésre szólított fel a madárinfluenza-járvány megelőzésére pénteken a Párizsban tárgyaló Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, szorgalmazva a teljes átláthatóságot a nemzetek között. "Határozottan hisszük, hogy teljes átláthatóságra van szükség arról, mit történik a madárinfluenza területén. Nem szabad megengedni, hogy a világ ne legyen tudatában egy nagyon súlyos járványnak csak azért, mert országok nem osztják meg az információkat" - hangoztatta Rice, miután találkozott francia kollégájával, Philippe Douste-Blazyval, és fogadta őt Jacques Chirac francia elnök.

A francia külügyminiszter kijelentette: nem szabad sajnálni az erőfeszítéseket annak megakadályozására, hogy a vírus mutálódjon. "A
madárinfluenza problémája ma a vírus esetleges mutációja. Ma még a vírus nem mutálódott, nem terjed emberről emberre. Meg kell magyaráznunk ezt az embereknek. (...) Minden meg kell tennünk azért, hogy ne mutálódjon" - hangoztatta. 
A világjárvány szakaszait az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két időszakra - a felkészülési és a védekezési - osztja. Ezeken belül hat fázist különít el, amelyben lépésről lépésre ismertetik a kormányzat, a pandémia (világjárvány) felszámolása érdekében közreműködő szervezetek, az egészségügyi és oktatási intézmények és a lakosság teendőit.

A felkészülési szakasz 1-5. fázisig terjed, de a 2. fázisban van a "riasztás időszaka", ami azt jelenti, hogy emberben még nem mutatták ki az új vírust, azonban a cirkuláló állati influenza-vírus altípus komoly megbetegedési kockázatot jelent az emberek számára.

A 3. fázisban az állati influenza-vírus emberi fertőzéseket okoz, a következő, 4. fázisban már kis gócokban jelentkeznek emberi megbetegedések is. Többek között ebben a szakaszban az Országos Tisztiorvosi Hivatal intézkedik az vírus elleni új vakcina gyártásának megkezdéséről, valamint tájékoztatja a lakosságot a járványveszélyről, a védekezés módjáról és az oltóanyag-előállítás és -ellátás rendjéről.

Amikor az influenza fokozott intenzitással folyamatosan terjed az emberek körében, akkor lép életbe az úgynevezett 6. fázis; ezen belül a 6/c szint jelenti azt, hogy az influenza-vírus Európában is megjelent. Ekkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) megkezdi az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek tagjai (katonaság, rendőrség) és a határállomásokon dolgozók oltását.

A 6/d szint - ami szerint a vírus Magyarországon országos járványt okoz - életbe lépésénél a tiszti főorvos korlátozhatja az oktatási intézmények és a tömeges szórakozóhelyek látgatását, illetve elkezdik a rizikócsoportok oltását és az ingyenes oltóanyag folyamatos elosztását, kiszállítását. Szükség esetén a kórházakban pótágyakat állíthatnak be és akár nyugdíjas orvosokat is behívhatnak munkára, miként önkéntes betegápolókat is alkalmaznának.

Jelenleg Magyarország az 1. fázisnál tart, ami azt jelenti, hogy emberben nem mutattak ki új influenza-vírust. Olyan vírusaltípus, amely már okozott emberi megbetegedést előfordulhat, ám ha jelen is van az állatokban, az ember fertőződésének vagy megbetegedésének kockázata alacsony. Az emberről emberre terjedő változat akkor alakulhat ki, ha egy "megszokott" influenzában szenvedő ember megfertőződik a madárinfluenza vírusával is.


Szakértők szerint nincs ok a pánikra (Oldaltörés)

A madárinfluenza már évek óta pusztít különböző ázsiai országokban, de még ott is viszonylag kevesen, 2003 vége óta mindössze 64-en vesztették életüket miatta. Ez azt mutatja, hogy a H5N1 vírus nagyon nehezen terjed át a baromfiról az emberre, s ez már évek óta így van, e tekintetben egyelőre nincs változás.

A betegséget eddig csak olyanok kapták meg, akik baromfikkal dolgoztak, vagy környezetükben fertőzött baromfik voltak: márpedig az ázsiaiakra sokkal inkább igaz ez az ember-állat összefonódás, mint az európaiakra. Ráadásul ez utóbbi kontinensen egyelőre senki sem fertőződött meg madárinfluenzában - így azután a szakértők szerint egy emberi járvány kialakulásának veszélye továbbra is inkább Ázsiában, nem pedig Európában fenyeget. "Közegészségügyi szempontból sokkal komolyabb mindaz, ami Délkelet-Ázsiában történik, mint az, ami Európában történhet" - nyilatkozta pénteken egy neves holland víruskutató, Albert Osterhaus.

A La Derniere Heure című belga lap szintén arról ír, hogy egy világméretű járvány - ha mégis kitörne - nem egyszerre kezdené el pusztítását a világon mindenütt: a fejlődő világ országaiban csapna le előbb, s csak ezt követően terjedne át tömegesen Európába. A járvány akár 2-3 évig s elhúzódhatna, s valószínűleg nem az első csapás lenne a legpusztítóbb. Márpedig - mint egy belga szakértő, Fernande Yane professzor nyilatkozza a lapban - minél később csap le, a világ annál jobban fel lesz készülve kivédésére. "Most versenyt futunk az idővel" - mondta.

S hogy addig is mit lehet tenni? A lap szerint mindenképpen hasznos a hagyományos, emberi influenza elleni védőoltás beadatása, különösen azokban az országokban, ahol már megjelent a madárinfluenza. Így el lehet kerülni, hogy valaki egyszerre kapja meg a két influenzatípus kórokozóját. (Ez utóbbi esetben ugyanis fennáll a veszélye, hogy a két vírus összeolvad, s egy harmadik, immár az emberek között is terjedő, rendkívül veszélyes vírustípussá válik.)

A vírusellenes szerek - például a mostanában sokat emlegetett, Nyugat-Európában szinte már teljesen elfogyott Tamiflu - is hasznosak lehetnek, de ezek nem a megelőzést szolgálják, hanem azt, hogy ha már valaki megbetegedett, csökkenjen a vírus szaporodási üteme, s így másokat fertőző képessége. Az igazi megoldás természetesen a védőoltás lenne: ehhez viszont ismerni kellene azt a vírust, ami még ki sem alakult, azaz amelyik majd a madárinfluenzát okozó H5N1 és az emberi influenzavírus esetleges összekapcsolódásából jöhet létre - írják a belga lapok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Bataclan-merénylet áldozataként ismertek el egy férfit, aki azóta lett öngyilkos

A Bataclan-merénylet áldozataként ismertek el egy férfit, aki azóta lett öngyilkos

Egyre kevesebb a bankfiók

Egyre kevesebb a bankfiók

Rejtélyes Facebook-tiltások: ezeken a linkeken követelheti vissza a fiókját

Rejtélyes Facebook-tiltások: ezeken a linkeken követelheti vissza a fiókját

Bevándorló fosztotta meg a német szélsőjobbot az első polgármesteri helytől

Bevándorló fosztotta meg a német szélsőjobbot az első polgármesteri helytől

Shane Tusup bejelentkezett, hogy világbajnokot csináljon a magyar női labdarúgókból

Shane Tusup bejelentkezett, hogy világbajnokot csináljon a magyar női labdarúgókból

Útépítés kezdődik Dunakeszi és Göd között, változik a forgalmi rend

Útépítés kezdődik Dunakeszi és Göd között, változik a forgalmi rend