Tetszett a cikk?

Több ezer szülő, pedagógus, diák tüntetett az egyházi közoktatási intézmények költségvetési támogatásának jövő évre tervezett mértéke miatt pénteken Budapesten, a Felvonulási téren.

Hardy F. Gábor, a megmozdulást szervező Szülői Közösségek elnöke a demonstráció megkezdése előtt, még szakadó esőben szégyennek nevezte, hogy az utcára kellett vonulniuk jogaik érvényesítéséért. Mint mondta, "statisztikai csalás", hogy az egyházi iskolák nagyobb állami támogatást kapnának, mint az önkormányzatiak. Cáfolta továbbá, hogy bármelyik intézmény kötelezővé tette volna a diákoknak a részvételt.

Közölte: helyreigazítást kért a Klubrádiótól, amelyben egy szülő saját neve és az oktatási intézmény megnevezése nélkül a részvétel kötelezővé tételéről nyilatkozott. Jelezte továbbá, hogy emiatt kész az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordulni. Hardy F. Gábor hangsúlyozta: a tüntetés három-négyszáz egyházi óvodát, iskolát és kollégiumot, több mint százezer diákot érint.

A tüntetés kezdetén arra szólították fel a résztvevőket: őrizzék meg a demonstráció méltóságát, és ne használjanak pártokhoz kötődő jelképeket, mert az összejövetel nem politikai jellegű.

A demonstráció elején felvételről kivetítették a történelmi egyházak december 5-i közös sajtótájékoztatóján készült felvételt, azon belül is Erdő Péter bíboros, prímás szavait. Ezt követően a szülők, és az egyházi intézmények képviselői az esélyegyenlőség és a törvények betartását kérték a kormányzattól.

A magyar közoktatás buszai

Felszólalt Pápai Lajos győri katolikus megyés püspök is, aki arról szólt: Martin Luther King mintegy ötven évvel ezelőtt azért tüntetett, hogy a buszokra, vonatokra a feketék is felszállhassanak. Mint hozzátette, a Felvonulási téren azért demonstrálnak, hogy "a magyar közoktatás buszaira, vonataira a mi iskoláink gyermekei is felszállhassanak". "Követeljük, hogy a költségvetési törvény tervezetének módosításával szüntessék meg a diszkriminációt, a jogegyenlőtlenséget, és állítsák helyre az egyenlő finanszírozást" - jelentette ki a püspök.

OM: minden gyermek egyenlő
Az Oktatási Minisztérium (OM) egyetlen elvhez köti magát, amikor az egyházi és önkormányzati fenntartóknak nyújtott támogatás mértékéről kialakítja álláspontját: gyermek és gyermek között nem tesz különbséget, minden gyermek egyenlő - közölte a szaktárca az egyházi iskolák támogatása ügyében rendezett pénteki demonstrációra reagálva. A tárca a demonstrálók petíciójára közleményében kifejtette:az önkormányzati közoktatási intézményeknél nincs "ki-egészítő normatív támogatás". Az egyházi kiegészítő támogatás mértéke az önkormányzati költségvetés tervezett ráfordításaiból automatikusan adódik, nincs lehetősége a tárcának ennek befolyásolására.
Pápai Lajos hangsúlyozta: az igazi tét a jogállamiság léte vagy nemléte. Mint mondta, az már csak "hab a tortán", hogy a 2005-ös évre a felekezeti iskoláknak járó kiegészítő támogatás 1,9 milliárd forintos összegéből egymilliárdot minden konzultáció és minden ígéret ellenére elvettek. A püspök jelezte: készen állnak arra is, hogy az Alkotmánybíróság mellett nemzetközi, emberjogi fórumokra is eljuttassák panaszukat. A demonstráción a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több más tagja is megjelent.

Hardy F. Gábor felszólalásában a résztvevők számát legalább a tervezett húszezer kétszeresére becsülte. Az általa felolvasott petícióval és több ezer támogató aláírással egy gyalogos csoport indult el az Oktatási Minisztériumhoz.

A petícióban módosító indítvány előterjesztését követelték a költségvetési tervezethez Magyar Bálint minisztertől. Azt írták: az egyházi közoktatási intézményeket a tervezet összességében mintegy 5-6 milliárd forinttal "igyekszik megrövidíteni". A petíció a továbbiakban négy pontban sorolja fel mindazt, aminek a megfogalmazók szerint a módosításban szerepelnie kell.


"Kampányra van pénz?"

A tüntetésen a váci piarista gimnázium képviselője bejelentette, hogy az ügyben levelet kívánnak írni a köztársasági elnöknek; ezt a jelenlévők a transzparensek és a zászlók lengetésével támogatták.

A megmozdulásra, amely rendbontás nélkül zajlott le, az ország minden részéből érkeztek résztvevők és csoportok, így például Szegedről, Miskolcról, Makóról, Békéscsabáról, Sopronból, Érdről, Debrecenből.

A résztvevők körét meghatározóan felnőttek, továbbá középiskolás és felső tagozatos diákok alkották, de néhány kisiskolás korú diák is feltűnt a tömegben. A résztvevők magyar zászlókat lobogtattak, és táblákat hoztak magukkal, amelyekre túlnyomórészt csak az adott iskola neve volt felírva. (Ezek között katolikus és evangélikus iskolanevek voltak láthatóak.)

Megjelentek ugyanakkor transzparensek a következő feliratokkal: "Kampányra van pénz? Az iskolára nincs?"; "Nem hagyjuk megfojtani az egyházi iskolákat!", "Ez esélyegyenlőség? Ez vallás alapú hátrányos megkülönböztetés!"; "2005 lenne a demokráciára nevelés éve?"; "Esélyegyenlőség? Gyávaság, gyűlöletkeltés".

A tüntetés közös imádsággal, majd a "Boldogasszony anyánk", a Himnusz és a Szózat közös eléneklésével ért véget. A tiltakozók közül mintegy százan érkeztek meg a Felvonulási

térről az Andrássy út és az Oktogon útvonalon énekelve, imádkozva a minisztériumhoz. A demonstrálók petícióját Friss Péter közoktatás-fejlesztési főosztályvezető vette át, aki elmondta: mint minden beadványra, erre is reagálnak rövid időn belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Püspökkel tüntettek az egyházi iskolák támogatásáért

Sok százan, a szervezők becslése szerint 6-8 ezren gyűltek össze a budapesti Felvonulási térre meghirdetett demonstráció kezdetére, hogy az egyházi közoktatási intézmények jövő évre tervezett, általuk elégtelennek tartott támogatása ellen tiltakozzanak.

Majdnem másfél év börtönt kapott a férfi, aki a nyílt utcán rugdosta élettársát Tatabányán

Majdnem másfél év börtönt kapott a férfi, aki a nyílt utcán rugdosta élettársát Tatabányán

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen

A szülőgépnek használt nők háborút indítanak Gileád ellen