szerző:
MTI

A katasztrófavédelem a Pakson alkalmazott biztonsági rendszert kiterjeszti az ország veszélyes üzemeire is, amelyet elsőként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található hét felső küszöbértékű létesítménynél telepítenek.

Az elmúlt évben döntöttek arról, hogy Paks után valamennyi veszélyes üzem esetében alkalmazzák a Monitoring Lakosságtájékoztató és Riasztó Rendszert, amely az ipari központoktól függetlenül ellenőrzi a környezetet - mondta Tatár Attila, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Ennek segítségével a "beavatkozó állományt" is időben értesíthetik, illetve közvetlenül tájékoztathatják az érintetteket egy esetleges veszélyhelyzetről. A biztonsági rendszer kiépítése az egész ország területén körülbelül hétmilliárd forintba kerül, a borsodi telepítés költsége egymilliárdos összegre tehető.

Borsod-Abaúj-Zemplénben hét felső küszöbértékű és öt alsóbb besorolású veszélyes ipari üzem működik, ezért ez a térség kiemelt terület a katasztrófavédelem szempontjából, emellett "természetesen nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a megyét gyakran természeti csapások - árvíz, belvíz, hó, jég, szél - is sújtják" - mondta a főigazgató.

"Várhatóan még ebben az évben elkezdődnek a tervezési és a kivitelezési munkák, amely szerint 2007-ben már teljes biztonsági rendszer védi a borsodi lakosságot egy esetleges katasztrófától" - mondta Tatár Attila, aki beszámolt arról is, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság átfogó ellenőrzése befejeződött, és a "szakmai munkát jó és kiváló minősítéssel értékelték".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Per a paksi kárelhárítás veszélytelenségét bizonyító iratok miatt

Az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Paksi Atomerőmű Rt.-vel közösen 30 napon belül össze kell állítania azon adatok, szakvélemények listáját, amelyek a 2-es blokknál végzendő kárelhárítás környezeti veszélytelenségére vonatkoznak - döntött a Fővárosi Bíróság szerdán.

hvg.hu Tech

Hamarosan kiépül a katasztrófaelhárítók távközlési rendszere

Egy évek óta húzódó projekt végére kerülhet pont, ha 2007 januárjában üzembe áll az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR), amely a katasztrófavédelem, a rendőrség, a határőrség, a vízügy, a környezetvédelem, a természetvédelem és a polgári titkosszolgálatok szervezeteinek teremt lehetőséget a közvwetlen kommunikációra.

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma