szerző:
MTI

A szabad véleménynyilvánítás jogát nem szabad korlátozni, de semmi nem adhat menlevelet a gyújtogatásra - ez volt az a gondolat, amiben a parlamenti pártok frakcióvezetői egyetértettek, amikor az MTV székházának hétfő éjszakai ostromának okairól beszéltek.

A képviselőcsoportok első emberei a Magyar Televízió Kedd Este című műsorának vendégeiként keresték a magyarázatot a történtekre. 

Az MTV székházát sikertelenül védő rendőri erők munkájáról Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője úgy nyilatkozott, "azért vannak" a rendőrök, hogy készen álljanak az ilyen helyzetekben való fellépésre is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség szakszerűtlen munkája a kormányzati átalakítással, a Belügyminisztérium megszüntetésével  is összefüggésbe hozható. 

Ezt a felvetést Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője határozottan visszautasította. Mint mondta, "nem a kormányzati struktúra átalakítása a hibás" a gyújtogatók és fosztogatók elfogadhatatlan viselkedéséért.

Amiről beszéltek. Galéria.
© AP
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője elutasította azt a vélekedést, mely szerint nem lehetett kiszámítani, hogy ennyire radikalizálódni fog a békésnek induló tüntetés. A Fidesz politikájára utalva megjegyezte: "az események törvényszerűen vezettek ide", tekintettel arra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt "immár hat éve viszi ki a politikát az utcára".

A szabad demokrata politikus azt is megjegyezte, Magyarországon "az egyszerűség kedvéért mindig a rendőrség a hibás". A rendőrség elbizonytalanodására utalva megjegyezte: ha a hatóság az első pillanattól határozottan tette volna a dolgát, akkor az ellenzéki politikusok tiltakozása miatt most esetleg arról kellene vitatkozni, hogy "rendőrállamban" élünk-e vagy sem.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője határozottan tiltakozott a gyújtogatók és a szabad véleménynyilvánítás jogával élő tüntetők "összemosása" ellen, s kijelentette, nem szabad leszűkíteni az események értelmezését a "vandalizmusra", amit minden jelenlévő politikus egyformán elítél.

Semjén a műsorvezető többszöri kérdésére sem tudta megválaszolni, hogy a randarílozássá fajuló tüntetések szervezésében részt vevő Jobbikkal kötött, önkormányzati választásokra szóló megállapodásokkal a hátuk mögött hogyan gondolják, hogy nem lehet felelősségük a kialakult eseményekben.

A politikusok egyetértettek ugyan abban, hogy "semmi nem adhat menlevelet a gyújtogatásra", de Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ehhez hozzátette: tudomásul kell venni, hogy "nagy a csalódás az országban". Utalt a Gyurcsány-kormány dübörgő gazdaságról szóló kampánykijelentéseire, s jelezte, hogy a megszorító intézkedések miatt érzett általános elkeseredés "gyúanyag" lehet az elkeseredésre.

Több politikus is elégedetten hivatkozott a parlamentben elfogadott ötpárti nyilatkozatra, amelyben a pártok egybehangzóan elutasítják az utcai erőszakot, s ehhez Herényi Károly azt is hozzáfűzte, hogy most a politikusoknak az a dolga, hogy elérjék: "az utcákról térjenek haza az emberek".

Ehhez kapcsolódva, a Fidesz szombati nagygyűlésére utalva, Lendvai Ildikó viszont hangot adott annak az aggodalmának, hogy valóban "ez-e az a pillanat, amikor több százezer embert az utcákra kell vinni", s egyben felkérte a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőit arra, álljanak el a nagygyűlés megtartásának tervétől.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az MTV székházának ostromával ellentétben, a szeptember 23-i nagygyűlést a Fidesz szervezi, s így szó sem lehet az események elfajulásáról. Navracsics Tibor is hangsúlyozta: pártjának nagy tapasztalata van a békés tömegrendezvények szakszerű levezetésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Megint áttörték a tüntetők a Kossuth téri külső kordont

Tízezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol a tüntetők ismét áttörték a külső kordont. Nemcsak Gyurcsány Ferencet, hanem a köztársasági elnököt is kritika érte, amiért szégyennek nevezte az '56-os forradalom és a tegnapi események közötti párhuzamvonást.

MTI Itthon

SZDSZ: Orbán kijelentései tragikomikusak

Orbán Viktor megállapításai fokozták az egyébként indokolhatatlan és elfogadhatatlan harci kedvet - kommentálta az SZDSZ kampányfőnöke a Fidesz-elnök kedd délutáni nyilatkozatát. A Fidesz szakértői kormányra vonatkozó felvetését pedig értelmezhetetlennek tartja Horn Gábor.

MTI Itthon

Gyurcsány: bűncselekmény volt, ami történt

Bűncselekmény volt, ami a televízió székházánál történt - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor kedden felkereste azokat a Honvéd kórházban ápolt rendőröket, akik az éjszakai tüntetés során sérültek meg.

Itthon

Visszafoglalták Budapestet a huligánoktól

Kedd este már szó sem volt maroknyi, a békés tüntetők ájtatosságát elrontó vandálról: aki a Köztársaság térre ment, az balhézni ment. Több ezer tüntető lepte el a Rákóczi utat, gyakorlatilag mindent tönkretettek maguk körül, de mégis mással voltak elégedetlenek. A rendőrség határozottan és tudatosan, több órás munkával oszlatta szét az őt minden eszközzel támadó rendbontókat.

hvg.hu Itthon

"Óriási balhé lesz" - sms-ben figyelmeztettek

Az MTV-székház mellett több más kiemelt kockázatú közintézményt biztosító In-Kal Security információgyűjtő emberei is a tüntetők között voltak tegnap, s még időben értesítették a székház biztonsági szolgálatát a várható atrocitásról - tudta meg a hvg.hu. A biztonsági cégen keresztül a rendőrség tehát már az ostrom előtt értesült a randalírozók tervéről, mégsem mozgósított komolyabb erőket a helyszínre.

MTI Itthon

„A tömegben csápolt a jobbikos képviselő”

Pető György óbudai szocialista képviselő állítása szerint Fejes István, aki a Jobbik III. kerületi szervezetének elnöke, keddre virradóan jelen volt a köztelevízió ostrománál. Fejes István az MTI megkeresésére azt közölte: "egyszerű tüntetőként" volt ott a demonstráción.

MTI Itthon

Rendőrségi kordon a Rádió körül

A rendőrség kordonnal zárta körbe a Magyar Rádió (MR) épületét. A Bródy Sándor utcát is teljesen blokád alá vették, a kordon mögött a rendőrök sorfalat állnak, és gázmaszkokkal illetve rohampajzzsal vannak felszerelkezve.

MTI/hvg.hu Itthon

Nem kérnek a HírTv-ből a Parlamentben és az MTV-nél

A HírTv tegnapi, Szabadság téri tudósítóját nem engedték be a Parlamentbe, és az MTV sajtótájékoztatójáról is kivezetette a csatorna stábját a Magyar Televízió elnöke, Rudi Zoltán. Az SZDSZ bocsánatkérést követel, míg a HírTv a szabad tájékoztatás jogáért aggódik.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: "szó nincs visszavonulásról"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felelősséget vállalt nemcsak a tegnap este történtekért, hanem az elmúlt hónapokért is. A kormányfő ugyanakkor a balatonőszödi felvétel kiszivárogtatásáért az ellenzéket teszi felelőssé.

Itthon

Fegyverhez juthattak a randalírozók

Több egymástól független rendőrségi forrásunk szerint fegyverhez jutottak tegnap a Szabadság téri zavargás résztvevői - írja a Hírszerző.hu.

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról