szerző:
MTI

A köztársaság nemzeti intézményét érte támadás - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet kedd reggeli ülését követően, a Magyar Televízió épületénél történteket értékelve, újságírók előtt.

A miniszterelnök a harmadik Magyar Köztársaság történetének "leghosszabb és legsötétebb" éjszakájaként minősítette a Magyar Televíziónál történteket. Úgy értékelte, elmosódott az a választóvonal, amely a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódik. Kijelentette: sok tekintetben a magyar rendőrség sincs felkészülve arra, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa, hogy egy békés tüntetés garázdaságba forduljon.

A köztársaság valamennyi vezetőjének, a politikusoknak, az államhatalmi szerveknek, a rendőrségnek most az a dolga, hogy erősítse meg és adja vissza az emberek hitét abban, hogy a nyugalom és a rend megteremthető, helyreállítható, biztosítható - mondta.

Arra fogom kérni a házbizottságban ülő valamennyi parlamenti pártot, hogy vegyük komolyan a jogszabályokat, és értsünk egyet abban: ami nem választási gyűlés, hanem be nem jelentett tüntetés, azt a választási kampány során se lehessen megtartani - jelentette ki a miniszterelnök.

Ha ehhez lesz támogatás, akkor a rendőrség délután elmondhatja, hogy ami a Kossuth téren zajlik, az nem bejelentett, nem jogszerű tüntetés. Gyurcsány szerint, ha ehhez nem kap támogatást, akkor nem változtatnak az elmúlt néhány nap gyakorlatán - tette hozzá.

"A szabadság felelősséggel jár. Nem lehet nem észrevenni, hogy hétfőn este súlyos dolog történt: a parlamenti politika, annak egy része, legalább egy képviselő által megtestesítve találkozott a jól ismert, radikálisnak és szélsőségesnek gondolt politikai mozgalmakkal és szereplőkkel, majd kapcsolatot talált a futball-huliganizmus világából jól ismert szereplőkkel" - hangoztatta.

A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy a magyar demokratikus politika egy része nem tudta távol tartani magát mindattól, amitől kellett volna, és arra az útra lépett, ami a rendetlenség, a bizonytalanság, a lecsúszás felé vezet.

Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad összemosni a politikai kritikát megfogalmazókat azokkal, akik megzavarják a közrendet, a köznyugalmat, és bűncselekményeket követnek el. Hozzátette: a demokraták nem törnek be a köztelevízióba, akik ezt teszik, gyújtogatnak, fosztogatnak, megtámadják a rendőröket, azok köztörvényes bűnözők. "Mindannyian láthattuk, miként csaphat át egy békésnek induló tüntetés köztörvényes bűncselekménybe" - közölte Gyurcsány Ferenc.

Megjegyezte, hogy ami a Parlament előtt napok óta zajlik, az nem választási gyűlés, nem valaminek a támogatása mellett demonstrálnak, hanem valamivel, valakivel szemben lépnek fel, ami tüntetés. Azt pedig a magyar jog szerint 72 órával korábban be kell jelenteni. A rendőrség viszont, a választási időszakra való tekintettel eddig választási gyűlésnek tekintette a Kossuth téri demonstrációt. Hangsúlyozta: a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy valaki esetleg azt gondolhassa, a kormányfő korlátozza az állampolgárokat véleményük kifejtésében.

"Valaki visszaélt a választási gyűlésekre vonatkozó jogszabályokkal, éjszaka ennek tragikus következményei lettek. Több mint száz ember sérült meg, egy rendőr súlyos és életveszélyes állapotban került kórházba, azóta túl van az életveszélyen" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azt mondta, minden eszközt megad Szabadfi Árpádnak, az országos rendőrfőkapitány helyettesének és Gergényi Péternek, a budapesti rendőrfőkapitánynak ahhoz, hogy az éjszakaihoz hasonló események ne fordulhassanak újra elő. "Egyértelmű és személyes megbízást adtam arra, hogy a rend fenntartásáért az országban Szabadfi tábornok a felelős" - tette hozzá.

A kormányfő elmondta: érti, a rendőrök az előző napok békés Kossuth téri tüntetései után a kapott információk alapján miért nem számítottak arra, hogy egyszer csak valami egészen más fog történni.

"Nem kívánom a rendőröket felmenteni, pálcát sem akarok törni felettük, de gondolják végig az éjszaka tanulságait, tartsuk fenn a rendet, erősítsük meg a közbizalmat abban, hogy a magyar állam képes megvédeni polgárait" - fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte a rendőröket támogatni kell abban, hogy szigorú, de törvényes keretek között, kellő hatékonysággal tudjanak fellépni, közben nem korlátozva a szabad véleménynyilvánítási és gyülekezési jogot.

A miniszterelnök a személyes felelősségét érintő kérdésre kiemelte: ahogy nyilvánosságra került beszédében is rámutatott, átfogó és széles felelősség terheli az egész magyar politikai elit egészét, amiből ő sem marad ki. Hozzátette ugyanakkor: a felelősség változtatásra kötelezte, ő ezt megtette, és szeretné, ha mások is megtennék.

Megjegyezte, hogy a jobboldalon keresendők azok a politikai erők, amelyek 2002 óta háromszor is illegitimnek nevezték a kormányt, és mindent megtettek ellehetetlenítésére. Hozzátette: nem most vasárnap, hanem jóval korábban hangzott el a kormánnyal szembeni radikális fellépésre való felhívás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Törvénysértést követett el a rendőrség

A Szabadság téren történt eseményeket a rendőrségnek a hatályos törvények értelmében meg kellett volna akadályoznia. Mivel ez nem történt meg, kijelenthető, hogy a rendfenntartók törvénysértően jártak el.

MTI Itthon

Gyurcsány: ne lehessen bejelentés nélkül tüntetni!

Arra fogom kérni valamennyi parlamenti pártot a házbizottság ülésén, hogy vegyük komolyan a jogszabályokat, és értsünk egyet abban: ami nem választási gyűlés, hanem be nem jelentett tüntetés, azt a választási kampány során se lehessen megtartani - mondta Gyurcsány Ferenc.

MTI Itthon

"Nem demonstráció, hanem bűncselekmény-sorozat"

Felajánlotta lemondását keddre virradó éjjel, a Szabadság téri tüntetés idején Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, aki az erről szóló információkat a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában erősítette meg. Petrétei elmonda: szó sincs politikai demonstrációról.

MTI Itthon

Több mint száz rendőr sérült meg a tüntetésen

Százkét rendőr sérült meg keddre virradóra Budapesten, a Szabadság téri tüntetésen, egyikük súlyos, életveszélyes állapotban van, koponyaműtétet hajtottak végre rajta - közölte Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese kedden a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

MTI/hvg.hu Itthon

A budapesti tüntetés és ribillió külföldi visszhangja

A világ nagy televíziós társaságai, hírügynökségei és lapjai vezető helyen számoltak be a tegnap éjszakai budapesti vandál rombolásba és erőszakba torkolló tüntetésről a Magyar Televízió székháza előtt.

hvg.hu Itthon

Több randalírozó ismert a rendőrök előtt

Az MTV ostromán résztvevő randalírozók közül több személy már ismert a rendőrség előtt, például a labdarúgó mérkőzésekről. A BRFK-n a rongálók beazonosítására alakult nyomozócsoport a televíziós felvételek alapján azonosítja be az elkövetőket.

hvg.hu Itthon

Nem használhatnak lőfegyvert a tömeggel szemben

Nem az MTV székházának ostroma az első alkalom, amikor csődöt mondott a rendőrség. Hasonló káosz alakult ki az emlékezetes Erzsébet hídi „csatán”, de a három éve a botrányba fulladt Kendermag-tüntetésen is késett a rendőri erősítés, a rendőrségen belüli hírlánc akkor elakadt.

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

55 milliós állami támogatást kapott egy polgármesteri kabinetvezető panziója

55 milliós állami támogatást kapott egy polgármesteri kabinetvezető panziója

Egymillió eurót nyer, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Egymillió eurót nyer, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Logót vált a Volkswagen

Logót vált a Volkswagen