szerző:
MTI

Szili Katalin házelnöktől kér közreműködést a médiumot ért károk rendezéséhez a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnökségez.

"Az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége felkéri az Országgyűlés elnökét, hogy járjon el a kormány illetékes szerveinél, hogy az MTV Zrt.-t ért károk rendezésére a rendelkezésre álló rendkívüli keretből biztosítsa a szükséges forrásokat" - írták.

A tájékoztatás szerint a testület megtekintette a Szabadság téri székházban a "hajnali események" során keletkezett károkat; az elnökség "elismerését fejezi ki az intézmény dolgozóinak, amiért helytállásukkal a lehetőségek végső határáig biztosították az MTV adását".

© Stiller Ákos
"Az Elnökség megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az arra hivatott rendészeti szervek nem tudták biztosítani az intézmény biztonságos működését, a munkatársak élet- és vagyonvédelmét, ugyanakkor köszönetét fejezi ki a helyszínen szolgálatot teljesített kis létszámú rendőri erő helytállásáért" - fogalmaz a közlemény.

Időközben az MTI az intézmény több, név nélkül nyilatkozó alkalmazottjától is úgy értesült, az éjszaka több részében egyértelmű volt a számukra, hogy nem tudják szavatolni biztonságukat az MTV épületében tartózkodó rendőrök.

A Magyar Televízió kedden délben sugárzott összeállítása szerint hétfőn este tíz órakor jelentek meg a székház előtt a demonstrálók. Nem sokkal később néhányan visszamentek a Kossuth térre, hogy áthívják az ott tüntetőket. Az egyre növekvő tömeg megpróbált benyomulni a televízió épületébe. A rendőrök több könnygázgránátot dobtak közéjük. Először sikerült leszorítani a demonstrálókat a székház lépcsőjéről, ám később újra támadtak, és eljutottak a bejáratig.

© Stiller Ákos
Tizenegy óra körül a tömeg betörte a bejáratot. A rendőrök ekkor még megállították őket, később azonban a tüntetők bejutottak az épületbe. A válságos helyzet miatt az MTV hajnali 1 óra 20 perckor megszakította adását, a biztonsági szolgálat pedig a cég vezetésének utasítására az épület elhagyására szólította fel a köztelevízió valamennyi munkatársát.

A főbejáraton áttörők szétvertek mindet, ami az útjukba került. Többen fosztogatni kezdtek, az épület alsó három szintjén alig van olyan helyiség, iroda, ahova ne törtek volna be. Éjszaka a rendőrség élő kordonnal torlaszolta el a Szabadság tér környékére vezető utcákat, időközben kiszorították a még a televízió főlépcsőházában maradtakat, ezután a Szabadság teret is teljesen megtisztították a tüntetőktől.

A rendőrség dolgát nehezítette, hogy a székház előtt és az épületben is több tüzet gyújtottak a tüntetők, ezeket hajnali háromig a tűzoltók eloltották. Kedd délben, a televízió székházán belül a folyamatos szellőztetés ellenére még mindig erős füstszagot lehetett érezni, törött üvegek, összetört bútorok emlékeztettek a főbejáratnál a mintegy 12 órával ezelőtti támadásra.

A Szabadság téri épületen belül a főlépcső közelében mindent összetörtek az épületbe behatolók. Mintegy ötven rendőr tartózkodott kedden délben  az épületben.  A főbejárat mellett belül rohamsisakok és védőpajzsok sorakoztak, az épület előtt rendőrök helyszíneltek. Az épület előtt a kiégett és összetört autók megdöbbentő sora volt látható, a járdát a betört ablakok üvegei borították el.

A Magyar Televízióban a körülményekhez képest "rendben" folyik a műsorgyártás, de több munkatárs még most is attól retteg, hogy újabb támadást intéznek a székház ellen - mondta több televíziós újságíró és műsorkészítő a távirati irodának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bejelentik a Parlament előtti tüntetést

A választási kampány részeként bejelentik a BRFK-n a Parlament előtt folyó tüntetést - közölte Takács András, aki a hétfő esti és éjszakai események moderátora volt.

MTI Itthon

Azonnal megkezdik a Szabadság tér helyreállítását

Azonnal megkezdik a fővárosban az V. kerületi Szabadság tér helyreállítását - közölte keddi sajtótájékoztatóján Steiner Pál Belváros-Lipótváros polgármestere, aki szerint a munkálatok több mint tízmillió forintba fognak kerülni.

MTI Itthon

A Fidesz Gyurcsányt látja felelősnek, nem a vandálokat

„A hétfőn este történtekért személyesen és egyedül Gyurcsány Ferenc a felelős, az kizárólag az MSZP érdekét szolgálta” - mondta Szijjártó Péter, aki a Fidesz jelenleg is zajló elnökségi ülésen vesz részt.

hvg.hu Itthon

"Óriási balhé lesz" - sms-ben figyelmeztettek

Az MTV-székház mellett több más kiemelt kockázatú közintézményt biztosító In-Kal Security információgyűjtő emberei is a tüntetők között voltak tegnap, s még időben értesítették a székház biztonsági szolgálatát a várható atrocitásról - tudta meg a hvg.hu. A biztonsági cégen keresztül a rendőrség tehát már az ostrom előtt értesült a randalírozók tervéről, mégsem mozgósított komolyabb erőket a helyszínre.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"Nem akartam megnevezni semmit"

"Eleinte semmi remény nem volt rá, hogy író lehessek és elhagyjam a gyári munkát. Ha magyarul írok, nem is lett volna esélyem. Azért álltam át a francia nyelvre, hogy valami értelme legyen. Eleinte minden nagyon nehéz és rossz volt ott. Abban a városban, ahol éltünk, négy magyar emigráns lett öngyilkos. Nem volt semmi reménység semmire." A Svájcban élő, franciául író, magyar Agota Kristoffal beszélgettünk budapesti látogatása idején.

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Felhős lesz a hosszú hétvége

Felhős lesz a hosszú hétvége

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót

Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót