szerző:
MTI

Sem az egykori forradalmárok generációja, sem a következők nem tudták nemzeti ünneppé avatni az 1956-ról szóló megemlékezéseket – mondta Sólyom László köztársasági elnök a budapesti Olasz Kultúrintézetben annak a kétnapos konferenciának a megnyitóján, amely tíz ország magyarországi nagykövetsége és több nemzetközi szervezet együttműködésével kezdődött.

"Sem az egykori forradalmárok generációja, sem a következők nem voltak képesek a nemzeti ünnep megteremtésére, s ez a hiány ’56-tól immár elválaszthatatlan" – mutatott rá Sólyom László.

A konferencia megrendezését lehetővé tevő, tíz ország nagykövetségére kiterjedő összefogásra utalva hozzátette: "Hálás vagyok, hogy éppen azoknak az országoknak a missziói, amelyek 1956-ban oly sok menekültet fogadtak be, ilyen nagyszabású, magas színvonalú konferenciával és rendezvénysorozattal emlékeznek a forradalomra." A magyar nép nem felejtette el segítségüket, s a rendezvények méltóképpen irányítják rá a közvélemény figyelmét erre a tényre – jegyezte meg a magyar köztársasági elnök.

A kétnapos tanácskozáson a tervek szerint felszólal többek között Boross Péter volt miniszterelnök, Király Béla, a Nemzetőrség volt főparancsnoka és Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, Göncz Árpád egykori köztársasági elnök pedig levélben üdvözli az eseményt.

Csütörtökön Fejtő Ferenc és Oplatka András történészek tartanak előadást, de szemtanúk is beszámolókat tartanak. Pénteken Nagy-Britanniából, Olaszországból, Ausztráliából és az Egyesült Államokból is érkeznek előadók.

Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó eseménysorozatot hét európai ország nagykövetsége, valamint Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok budapesti diplomáciai képviseletei, a Nemzetközi Vöröskereszt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, valamint a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központja szervezi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

1956: évfordulós előkészületek

Folyamatos költségvetési korrekciók, elúszott pályázatok s a központi emlékmű körül folyó elkeseredett viták jellemzik egyelőre az 1956-os emlékévet, amely az eredetileg elképzelt 365 nap helyett igazából talán csak egy hosszú hétig fog tartani. Az 50. évfordulón a tervek szerint újonnan készült Kéthly Anna-, Mindszenty József-, Bibó István- és persze Nagy Imre-szobrokról is lehull majd a lepel.

MTI Itthon

IRM: október 23-án nem lesz amnesztia

Fel sem merült az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztályának tájékoztatása szerint, hogy közkegyelmet hirdessenek az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából - kaz MTI-vel egy sajtóhírrel kapcsolatos érdeklődésére.

MTI Itthon

Sosem látott fotókkal jelent meg az 1956 mártírjai

A tavaly elhunyt Szentpétery Tibor eddig még nem publikált fotóival jelent meg Eörsi László, 1956 mártírjai című kötete, amelyben a szerző az 1956-os forradalmat követő megtorlás 225 áldozatát veszi sorra a bírósági ítéleteiket feldolgozva; az album bemutatóját szerdán tartották a Budapesti Fegyház és Börtön Kisfogházában berendezett Emlékhelyen.

MTI Itthon

Soha nem látott 1956-os fotók Budapesten

Eddig még soha be nem mutatott, ,56-os menekültekről készült képeket tett közzé csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselete Budapesten, a fotók a világszervezet genfi archívumából kerültek elő.

MTI Itthon

Egykori 56-osok nyilatkoznak a hétfői eseményekről

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke megcsúfolásának tartja "a szélsőjobboldal és a futballhuligánok közös budapesti garázdálkodását" állásfoglalásában több mint hatvan 1956-os elítélt, illetve hozzátartozója.

MTI Kult

Kólareklámokhoz hasonlítják az 56-os plakátokat

Michael Bloomberg polgármestert szeretné megnyerni a New York-i magyar kulturális intézet ahhoz, hogy beszédet mondjon a Times Square közelében elhelyezett két 56-os óriásplakát alatt. A forradalom reklámozása több emigráns magyar szerint sérti 1956 emlékét.

hvg.hu Itthon

1956: Emléktáblákat avatnak a pesti áldozatok emlékére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából 1621, a pesti harcokban elhunyt áldozat neve szerepel majd azokon az emléktáblákon, amelyeket a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) kezdeményezésére helyeznek el tizenhárom budapesti sírkertben.

MTI Itthon

Szent István-díjat kapott Dosztál Béla 56-os forradalmár

Dosztál Bélát, az 1956-os forradalom székesfehérvári eseményeinek egyik vezetőjét tartotta méltónak az idei Szent István-díjra az elismerés odaítéléséről döntő kuratórium. A kitüntetést Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a kuratórium elnöke adta át. A 83 esztendős Dosztál Béla a forradalom székesfehérvári nemzeti bizottságának titkára volt.

Itthon

Wittner Mária külön akarja megünnepelni 1956 évfordulóját

Meglehet, hiábavaló lesz Göncz Árpád, Sólyom László és Kosáry Domokos arra irányuló felhívása, hogy az 1956-os szervezetek együtt ünnepeljék a forradalom ötvenedik évfordulóját, mert Wittner Mária 56-os halálraítélt néhány 56-os szervezetet külön megemlékezésre szólít fel - olvasható a Népszabadságban keddi számában.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: ez 1956 megcsalása

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nemzetközi sajtó előtt elismerte, a frakciónak szánt beszéd nem állta ki a nyilvánosság próbáját, de nem mond le. A rendőrséget eredményes fellépésre, a lakosságot pedig tartozkodó magatartásra szólítja fel, a rendbontók helyett pedig ő szégyelli magát.

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Lemondott az a lengyel politikus, aki gyűlöletkampányt irányított bírák ellen

Lemondott az a lengyel politikus, aki gyűlöletkampányt irányított bírák ellen

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit