szerző:
hvg.hu

Egy internetről letölthető programmal készítették azt a videofelvételt, amelyen egy Kalasnyikovval felfegyverkezett ismeretlen a kormányt és a rendőrséget fenyegeti – tudta meg a hvg.hu.

A felvétel készítői a SpeakBoard nevű beszédszintetizátort használták. A program segítségével magyar nyelven, természetes hangzású női (Kriszta), vagy férfihangon (Miklós), tudja felolvastatni Word dokumentumait, e-mailjeit, az interneten található weblapokat, pdf dokumentumokat és egyéb szöveges állományokat. A fenyegető videó készítői a Miklós fantázianevű hangmintát használták. Hasonló beszédszintetizátor a Világhalló is, amelyet letöltés nélkül, ingyen is kipróbálhat bárki.

Hol vannak a harcosok?
Már nem keresi a rendőrség azt az ismeretlen fenyegetőt, aki a szeptemberi zavargásokat megelőzően egy Demokrácia Harcosai nevű szervezet nevében erőszakot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kormány nem mond le – tudta meg a hvg.hu. Részletek.
A nem egészen kétperces felvételen a maszkos férfi a Magyar Nemzeti Forradalmi Ítélet Végrehajtó Ezred nevében bejelenti: szervezetük mostantól operatív szakaszába lépett és amennyiben a kormány február 9-hez képest két napon belül nem mond le, fegyvereiket is használni fogják.  A felvételt egy videofájlokat tároló külföldi honlapra tették fel. A közleményt felolvasó férfi előtti asztalon egy automata lőfegyver látható. "Fegyvereink azért vannak, hogy használjuk is őket, ne kényszerítsenek rá" - hallható egyebek között a felolvasott közleményben. A fenyegetőző azt állítja, hogy több száz, fegyverekkel és megfelelő kiképzéssel rendelkező férfi áll készen, és megteszik a szükséges lépéseket, ha nem teljesítik követeléseiket. A férfi arról beszél, hogy „a magyar nép első és tényleges számon kérő ítéletvégrehajtó fegyveres szervezete” nem várhat tovább, „eljött a cselekvés ideje”. Közli: rendelkeznek a megfelelő külföldi támogatással, és nem kötődnek semmilyen most működő politikai szervezethez.

A rendőrség keresi a videó készítőit.  A BRFK szóvivője, Jármy Tibor ezzel a felvétellel kapcsolatban közölte: visszaélés lőfegyverrel és lőszerrel bűntette miatt indítottak nyomozást. 

Tegnap egy másik internetes videó szereplőjét elfogták a rendőrök. A 38 éves vecsési férfi a felvételen arról beszél, hogy megtámadja a rendőröket. A rendőröknek a - sajtóhírek szerint korábban szintén rendőrként dolgozó - férfi állítólag azt állította: a felvétel ideje alatt részeg volt és pénzt kapott azért, hogy beszéljen a videón. Azon a felvételen rajta kívül még beszél egy fiatal is, aki arcát egy sállal takarja el. Már őt is azonosították a rendőrök, jelenleg körözik. Mindkettejüket lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják, mivel a felvételen az hangzott el, hogy rendelkeznek fegyverekkel. Az elfogott férfinél már tartottak házkutatást, azonban ott sem lőfegyvert, sem lőszert nem találtak. 

A válasz: paródia
Megérkezett a „válaszfenyegetés”: ezúttal az Univerzális Egység Hazafias Szövetsége Brigádok fantázianevű szervezet ígér „szükséges és határozott intézkedéseket”. Nézze meg!
Bár ez az első alkalom, hogy egy - a rendőrséget és a kormányt - fenyegető videofelvételen Kalasnyikov is feltűnik, volt már rá példa, hogy egy szervezet ilyen típusú gépfegyverrel „fényezte” magát a nyilvánosság előtt. Az iraki háború kitörésekor az Indexen jelent meg egy fotó, amelyen két maszkos, gépfegyveres férfi társaságában pózolt egy – magát az Iraki Független Kormány vezetőjének tartó – budapesti férfi. Az ügy érdekessége, hogy az azóta elhunyt iraki származású üzletember mellett álló egyik maszkos férfi – a hvg.hu információi szerint – ugyanaz, aki korábban a Hatvannégy Vármegye Mozgalom elnöke, a tévéostromnál is főszerepet játszó Toroczkai László által alapított délvidéki "gerillaszervezet" felfegyverkezésében is segédkezett. A Toroczkai-féle "gerillaszervezet" alapításáról évekkel később írt is az egyik szélsőjobboldali sajtóorgánum, felfegyverzett tagjairól pedig fénykép is jelent meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Rendőrszékház: kilenc vonalon fut a nyomozás

Találtak megfelelő, használható nyomokat, sőt szem- és fültanúja is van a kedd hajnali fővárosi lövöldözésnek – közölte a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője.

Napsütésben szavazhat az ország

Napsütésben szavazhat az ország

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Botka László nyert Szegeden

Botka László nyert Szegeden

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson