szerző:
hvg.hu/MTI

A rendőri vezetésnek a bírák fenyegetése helyett azon kellene gondolkodnia, hogyan lehetne áttörni a hallgatás falát a bántalmazásos ügyekben, és hogyan tisztíthatná meg saját sorait a bántalmazást elkövető rendőröktől - áll a Helsinki Bizottság szerdán kiadott közleményében.

"A Magyar Helsinki Bizottságnak 1989-es alapítása óta még soha nem volt olyan ügye, amelyben akár csak egy rendőr tanú is látta volna a társa által elkövetett bántalmazást – olyankor sem, amikor egyébként a bíróság végül jogerősen megállapította a bűncselekmény elkövetését" - írja szerdai közleményében a Helsinki Bizottság.

A 2006. őszi felvételeken látható beosztottaikat fel nem ismerő közvetlen felettesek, a később a büntetőbíróság által elmarasztalt rendőrök eljárását a kivizsgálás során jog- és szakszerűnek minősítő parancsnokok, a semmire nem emlékező kollégák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a bántalmazásos bűncselekmények elkövetőinek töredékét lehet csak felelősségre vonni, és hogy olyan rendőrök szolgálhatnak tovább az állományban, akik legalapvetőbb kötelességük megszegésével méltatlanná váltak erre a hivatásra - írja az emberi jogi szervezet, hozzátéve: hiába hivatkozik az Országos Rendőr-főkapitányság 2008. január 15-i közleménye arra, hogy az öt bíróság előtt álló rendőrből négyet felmentettek, a megállapított tényállásból tudható, hogy a sértetteket rendőrök bántalmazták, csak azt nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, hogy kik – ennek pedig a kollégákat érdemtelenül is védelmező rendőri hallgatás a legfőbb oka.

A rendőrség úgy válhat igazán demokratikus, a polgárok bizalmát élvező intézménnyé, ha kiszűri soraiból a jogszabályokat semmibe vevő, hivatásuk gyakorlására alkalmatlan személyeket, nem úgy, ha a minden józanul gondolkodó ember számára nyilvánvaló következtetést levonó bírákat kezdi jogi lépésekkel fenyegetni - áll a közleményben. 

A Helsinki Bizottság az ORFK közleményének egyetlen tételével ért egyet, azzal, hogy ilyen esetekben a bíráknak – illetve ha bizonyíthatatlanság miatt nem jut el vádemelésig az ügy, a nyomozó ügyészségeknek – feljelentést kell tenniük, még abban az esetben is, ha reménytelennek látszik kibogozni, mely rendőrök látták a bántalmazást, de hallgatnak róla, és kik azok, akik valóban nem tudnak az eseményekről. A Helsinki Bizottság bízik benne, hogy az ilyen feljelentések nyomán indult eljárásokban a rendőri vezetők minden tőlük telhető segítséget megadnak a tényállás tisztázásához. 

A rendőrség internetes honlapján a 2006. őszi rendőri intézkedésekkel kapcsolatban közzétett közlemény szerint öt dolgozójuk közül néggyel szemben első fokon felmentő ítélet született. Az ötödik rendőrt nem jogerősen egy év fogházbüntetésre ítélték, büntetését három évre felfüggesztették. Mindnyájukat hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt állították bíróság elé. A rendőrségi közlemény rámutat: a sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint a bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel a bűncselekmény elkövetése alól a vádlottakat, melyet a bírói nyilatkozat szerint befolyásolt az, hogy a rendőrök hamisan tanúskodtak. A rendőrség szerint ha a bírói nyilatkozatban foglaltak ténylegesen fennállnának, a bírónak feljelentést kellene tennie a hamis tanúzást elkövetővel szemben. Ilyen azonban a rendőrség eddigi információi szerint nem történt.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Már 18 rendőrt gyanúsítanak túlkapások miatt

Újabb három rendőrt gyanúsított meg az ügyészség a szeptemberi és októberi budapesti zavargások elleni fellépéssel összefüggésben - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Így már tizennyolc rendőrt gyanúsítanak.

HavariaPress Itthon

Titkolja a rendőrség a viperás őrmester büntetését

Nem árulja el a rendõrség, milyen "súlyos fenyítésbe" részesítette a budapesti rendőrfőkapitány azt a rendőr őrmestert, aki az október végi hídfoglalás idején egy "viperát" tartott magánál - értesült a HavariaPress.

hvg.hu Itthon

Munkatársunk a kőbányai rendőrség fogdájában

Szombaton délután őrizetbe vette a rendőrség munkatársunkat, Barcs Miklóst, aki videóra rögzítette jobboldali radikálisok be nem jelentett tüntetését a budapesti Batthyány-örökmécsesnél. (A videót cikkünkbe linkeltük.) A kőbányai kerületi kapitányságon négy órán át kellett állnia étlen-szomjan, családját, illetve ügyvédjét nem értesíthette hollétéről.

MTI Itthon

Új rendőri vezetőket nevezett ki Bencze

Új rendőri vezetők kinevezését jelentette be Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter és Bencze József országos rendőr-főkapitány a rendőrség és a határőrség integrációja kapcsán.

Itthon

Munkatársunk panasszal él a rendőrségi eljárással szemben

A hvg.hu munkatársa, Barcs Miklós a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) civil szervezet jogsegélyszolgálatán keresztül panaszt emel a rendőrség eljárásával szemben: kifogásolja előállítását, akkor, amikor munkáját végezte, november 17-én, továbbá a kőbányai kapitányságon vele szemben alkalmazott bánásmódot. A felvett rendőrségi jegyzőkönyvet egyelőre nem találják.

MTI Itthon

Rendőri túlkapásokról érdeklődik az EU-bizottság

A tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődik Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében.

MTI Itthon

Rendőri túlkapásokról szónokolnak

Változatlanul áll a tömeg az Astoriánál, és a rendőrök egyre közelednek a Károly körút felől, és már a gumilövedékek hangja is elhallatszik az Astoriához. A Magyarok Világszövetsége budapesti székházának erkélyéről beszélt hétfőn este a rendőri túlkapásokról egy Kossuth téri tüntető.

hvg.hu Itthon

Élesen bírálja a rendőrség fellépését a Freedom House

"A tüntetésről tudósító újságírók előállítása a sajtó szabadságának és az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogának súlyos megsértése” – mutat rá hétfőn a New York-i székhelyű, befolyásos nonprofit szervezet, a Freedom House Europe magyarországi irodája. Felhívja a figyelmet: az EBESZ idén kiadott ajánlása kifejezetten a tüntetésről beszámoló sajtómunkások aktív támogatását írja elő a rendőrség számára. A nyilatkozat szövegét az alábbiakban ismertetjük.

Az egész F1 Niki Laudát gyászolja

Az egész F1 Niki Laudát gyászolja

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe

Ománi írónőé lett az idei Man Booker-díj

Ománi írónőé lett az idei Man Booker-díj

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

Fotó: Részegen nekihajtott a villanyoszlopnak, ennyi maradt a Mercedesből

Fotó: Részegen nekihajtott a villanyoszlopnak, ennyi maradt a Mercedesből