Tetszett a cikk?

Bűncselekmény hiányára hivatkozva váratlanul ejtette a vádat az ügyészség a perkirályként elhíresült Minda Zoltán ellen, akit évekig azzal vádolt, hogy közokiratot hamisított. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán tavaly törvénytelenül (és végül eredménytelenül) gyámsági eljárást indítottak Minda ellen.

Fellélegezhet a sajtóban csak perkirályként emlegetett, 1997 óta 37 bírót és 15 ügyészt feljelentő Minda Zoltán, miután az őt közokirat-hamisítással vádoló XX. kerületi ügyészség egy héttel az ügyben folytatott második tárgyalási nap előtt ejtette a vádat. Az ügyész – aki korábban évekig hangoztatta, Minda bűncselekményt követett el – most azzal indokolta döntését, hogy a vád tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény.

Az ügy érdekessége, hogy Minda Zoltán az ebben a hónapban esedékes, második tárgyalási napra kérte a bírótól több prominens személy – így például a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetőjének, Murányi Katalinnak és dr. Bodor Mária tanácselnöknek – tanúkénti meghallgatását. Meggyőződése ugyanis, hogy a vád alapját képező – tíz éven túl hozott – ítélet rendelkező részét a tanúként meghallgatni kért bírák többször is átírták, s az ügyészség ezzel tartja fent a vád alapját.

Minda: képtelen vád

A bíróság az otthona
Jóllehet Minda Zoltán teljesen normális, tény, hogy már-már fanatikusan látogatja az igazságszolgáltatás különböző fórumait, neve pedig nemcsak bírói, ügyészi, de politikai körökben is ismerősen cseng. S bár a legtöbb pert eddig elvesztette, voltak sikerei is: legutóbb a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 25 ezer euró nem vagyoni kártérítést és ezer euró perköltséget ítélt meg az eljárások indokolatlan elhúzódása miatt a Minda által képviselt egyik cégnek, és részben neki is köszönhető, hogy tizenegy év után talán bíróság előtt derül ki az igazság a hírhedt gyémántügyben.
A történet lényege, hogy a Minda által képviselt, egyébként végelszámolás alatt álló Pepszolg Kft. végelszámolója, Nagy Lajos 2003-ban úgy döntött, lemond ebbéli tisztségéről. Helyére a társaság taggyűlése egyhangúlag Minda Zoltánt jelölte ki. A társasági szerződés módosulásáról – ügyvéd jelenlétében – jegyzőkönyv is készült, amivel Minda közjegyzőhöz ballagott. Utóbbi a taggyűlési okirat alapján aláírási címpéldányt állított ki neki. A cégbíróság azonban később felfüggesztette, majd megszüntette az eljárást.

Az ügyészség 2004. októbere óta azt hangoztatta: Minda Zoltán azzal követte el a bűncselekményt, hogy közjegyzővel hitelesíttette az aláírási címpéldányt, s azt nyújtotta be a cégbíróságra, noha tudnia kellett, hogy a Pepszolg végelszámolóját csak a cégbíróság nevezhette volna ki. A magát ártatlannak való perkirály és ügyvédje, Havas Gábor tavaly szeptemberében, az első tárgyalási napon kitartott álláspontja mellett, miszerint az egész vád teljes képtelenség, mivel a csődtörvény hatálya alatt álló Pepszolgnak is jogában állt taggyűlést tartani, így személycseréről is dönthettek. Ráadásul – mint azt a bíróságon is elmondták – a cég nem rendelte ki végelszámolónak Mindát, pusztán jelölte.

Erőltetett menet

Abban, hogy az ügy egyáltalán bíróságra került, nagy szerepe volt Minda Zoltán haragosának, Pintér Jánosnak. Utóbbi jelentette fel őt ugyanis közokirat-hamisításért 2003 szeptemberében a rendőrségen. Miután az ügyet vizsgáló rendőrség mindent rendben talált, megszüntető határozatot hozott. Azonban Pintér panaszára a XX. kerületi ügyészség a nyomozás folytatására szólította fel a szervet, s egyúttal arra is, hogy hallgassa meg tanúként az érintetteket, köztük Minda Zoltánt. Miután mindegyik tanú azt állította, hogy az aláírásuk szerepel a vád tárgyát képezett, Mindát az aláírási címpéldány kiállítására feljogosító dokumentumokon, a rendőrség az ügyészségnek másodízben is a nyomozás megszüntetésére tett javaslatot. Ehelyett, a megszüntetésre irányuló javaslat átvételét követően az ügyészség alig több mint egy óra múlva (!) arra utasította a rendőröket, hogy gyanúsítsák meg Mindát.

Minda védője egyébként a tavaly szeptemberben megtartott első tárgyaláson kérte az ügyészt, hogy közölje, milyen jogszabályt is sértett ő, Minda, ám az ügyész ezt nem tudta megmondani. Hasonlóan érdekes volt, hogy amikor a vádlott a bűnjel megtekintését kérte a bírónőtől, utóbbi azt felelte, hogy olyan neki nincs. Az ügyészség ekkorra már három éve tartotta Mindát közokirat-hamisítás bűntette miatt vád alatt.

A perkirály visszavág

Nem ez az első eset, hogy a perkirály ellen indított támadás kudarcba fullad. Mint ahogy arról beszámoltunk, tavaly ugyancsak Pintér János – egyébként teljesen törvénytelen – kezdeményezésére indított eljárást az V. kerületi Gyámhivatal annak érdekében, hogy Minda Zoltánt gyámság alá helyezzék. Az eljárást – fittyet hányva a jogszabályoknak – megindította ugyan a hivatal vezetője, de később megszüntették.

Most azonban Minda is visszavág. Mint megtudtuk, a perkirály a feljelentője által a 2007. szeptemberi tárgyaláson megvalósított hamis vád, hamis tanúzás és hatóság félrevezetése miatt jelentette fel a Nyomozó Ügyészségen a haragosát. Igaz, Pintér sem tétlenkedik: egy 2005-ben tett magánvádas feljelentése alapján ugyanis Minda a vád elejtése miatt elmaradó szerdai tárgyalás után már holnap reggel azonos időben újra vádlottként áll a bíróság előtt. Az újabb ügyben azonban Mindának már vádlottársa is van: a megszüntetett büntetőügyben őt védő Havas Gábor ügyvéd.

Dezső András

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Rászálltak az ügyészek a perkirályra

Közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a magyar perkirályként elhíresült Minda Zoltánt. Az első, személyeskedésektől sem mentes tárgyalást kedden tartották a csepeli bíróságon. A perkirály szerint koncepciós eljárás folyik ellene. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán nemrég gyámsági eljárást indítottak Minda ellen, törvénytelenül és eredménytelenül.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: tanúk kínos helyzetben

Képes-e az emberi elme felidézni azt, amiről már megtörténtekor se tud? Hogy van az, hogy valaki négy évig ügyvezető, aztán meg nem emlékszik, volt-e kapcsolata a cégével? Miért is hívták egykoron hitesnek a könyvvizsgálókat? Folytatódott a gyémántügy tárgyalása, s ha választ nem is kaptunk e kérdésekre, de számos ismeretelméleti adalékkal gazdagodtunk.

hvg.hu Itthon

A Siemens haragosára vallottak a gyémántügyben

A gyémántügy néven elhíresült büntetőper tárgyalásán az egyik tanú azt állította, hogy a Siemens magyar érdekeltségeivel perben és haragban álló Farkas Imre vállalkozó fontos szerepet kapott egy fantomcég, a Voluta Kft. ügyvezetőjének kiválasztásában.

Hét nap

BÍRÓSÁGON A GYÉMÁNTÜGY

"Strómanok voltunk" - védekezett az adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolt Janca József a Budai Központi...

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: strómanok és éceszgéberek

Hubertus Jacobus, Berodzke Gregory, Gotlieb Áron, dr. Matula és Janca mérnök – nem egy ismeretlen Rejtő-regény figurái, hanem a „gyémántügy néven” elhíresült nagyszabású csalássorozat szereplői ők. Vannak köztük fiktív személyek és valóságosak is. Az ügyészség két személyt vádol.

hvg.hu Itthon

Gondnokság alá helyeznék a magyar perkirályt

Gondnokság alá helyezési eljárást indított az egyik fővárosi gyámhivatal a magyar „perkirály”, Minda Zoltán ellen. Az ügy szépséghibája, hogy a hivatal ezt törvénytelenül tette, mivel az eljárást nem - a pszichológus szerint egyébként teljesen normális - Minda valamelyik hozzátartozója, hanem egyik haragosa kezdeményezte.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: Lengyel tűnődött, aztán visszavonta

Újabb vallomást tett Lengyel Gáspár orvos, eszerint mégsem a Siemens-ügy kapcsán elhíresült Farkas Imre kérte fel, hogy vizsgálja meg a stróman ügyvezetőnek kiválasztott Janca Józsefet. Szakértő állítja, hogy az ügyben szerepet kapó üzletrész-átruházási szerződés aláírása hamis. Új fejlemények a gyémántügy tárgyalásán.

Itthon

Gyémántügy: a vádlottak szórakoztatták a kisdedet

Családias körülmények között folytatódott a „gyémántügy” néven elhíresült tárgyalás. Az egyik tanú magával hozta másfél éves kislányát is, aki babakocsijából végigkommentálta anyukája vallomását. Még nem hangozhattak el a perbeszédek, mert az ügyészség bizonyítási indítványt tett, és újra meghallgatnak egy vámtisztviselőt, aki még látta a rejtélyes gyémántokat.