szerző:
MTI

Újabb vádlottak meghallgatásával folytatódott az MTV-székház 2006 szeptemberi ostroma miatt indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon; a csütörtökön kihallgatott vádlottak többsége nem kívánt vallomást tenni, de nyomozati szakban tett vallomásuk alapján szinte valamennyien tagadták bűnösségüket.

A perben eddig összesen 13 vádlottat hallgattak ki, akiknek többsége nem ismerte el bűnösségét. Eddig egyetlen vádlott vallotta azt még szerdán, hogy nagyon megbánta tettét, csütörtökön pedig ugyancsak egy vádlott ismerte el, hogy elhajított egy követ.

Az MTV-székház 2006. szeptember 18-án este történt megtámadása és "elfoglalása" kapcsán 39 személy ellen emelt vádat az ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények, köztük lopás és rongálás miatt.

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A rendbontók 29 millió forint kárt okoztak az MTV-nek, továbbá az épület előtt autókat borítottak, gyújtottak fel. Az elkövetők egy része az eljárás során ismeretlen maradt.

A csütörtöki tárgyaláson elsőként az egyik vádlott arról beszélt, hogy nem érzi magát bűnösnek az ügyész által felhozott vádakban. Mint mondta, a barátaival találkozott a Kossuth téren, majd a tömeggel együtt a Szabadság térre vonultak. A viszonylag kis termetű vádlott azt mondta, megpróbált előre jutni, hogy lássa, mi történik. Amikor oda jutott, a tömeg egy ablaküvegnek nyomta, ekkor megsérült a keze, és könnygázt is belélegzett. Mint mondta, emiatt egy kapualjban pihent meg, ahol a mentők is ellátták. Hangsúlyozta, nem akart betörni az épületbe, nem dobált és csak utólag, a sajtóból értesült arról is, hogy a székház elé vonulók egy petíciót szerettek volna beolvastatni.

A per egy másik vádlottja, G. Gergely - habár nem kívánt vallomást tenni a bíróságon - a tárgyaláson ismertetett, a nyomozati szakban tett vallomása szerint ugyancsak tagadta, hogy garázda cselekményekben vett volna részt. Mint mondta, ő tüntetni ment a helyszínre, nem volt célja a köztelevízió adásának megszakítása, és nem tartozott ahhoz a csoporthoz sem, amely a petíciót akarta beolvastatni. Állítása szerint csak akkor ment be a székházba, amikor a zavargások már véget értek.

P. Sándor a bíró kérdésére, mely szerint a fotók alapján a férfi a székház zárt bejárata előtt állt, de állítása szerint nem tudott a petícióról, azt mondta: csak benézett az ajtón, mert "az ember kíváncsi". A férfi tagadta bűnösségét, a tárgyaláson ismertetett, az eljárás nyomozati szakban tett vallomása során azt állította: nemhogy nem rongált, de volt, akire rászólt, hogy ne feszegesse az italautomatát, hanem dobjon be aprót, ha italt szeretne.

B. Péter ugyancsak tagadta bűnösségét a nyomozati szakban tett vallomása alapján. Állítása szerint ő csak azért ment a helyszínre, mert egy német operatőr ismerőse arra kérte, menjen oda, vigyen magával magnót, és kormányváltás esetén rögzítse az első nyilatkozatokat.

A tárgyaláson K. János elismerte, hogy hozott ki egy üdítőt a székház büféjéből, de nem tudta, hogy az egy büfé, mert az már annyira szét volt verve. Mentségére azt hozta fel, hogy a könnygáztól teljesen kiszáradt. A fiatalember - aki egy televíziónak nyilatkozva obszcén megjegyzéseket is tett a kormányfőre - elismerte, hogy szinte az elsők között ment be a székházba, nála is volt egy petíció, de állítása szerint nem buzdította a tömeget, hanem igyekezett csitítani őket, és tagadta azt is, hogy rongált volna.

Cs. Csaba a nyomozati szakban tett vallomása szerint elismerte, hogy a helyszínen volt, de állítása szerint nagyon részeg volt, és több részletre nem emlékezett. Például arra sem, hogy kiabált volna. Abban sem volt biztos, hogy rongált volna, és hogy rendőröket látott volna, de azt a tárgyaláson elismerte, hogy egy követ elhajított.

A csütörtökön hetedikként kihallgatott vádlott, R. Attila a bűnösségét nem ismerte el és a fényképeken sem ismerte fel magát. A vádbeli időpontban elmondása szerint egyedül ment az MTV épületéhez, ahol semmi nem volt nála és nem tanúsított erőszakos magatartást sem. Az események után másnap este, amikor elfogták, a munkahelyéről ment hazafelé a hátizsákjában egy kalapáccsal, amelyet azért tartott magánál, mert félt, és azt hitte, így biztonságban van.

A tárgyaláson szinte valamennyi vádlott elé a történteket rögzítő fényképfelvételeket tárt a bíró, az érintettek többsége pedig elismerte, hogy ők láthatók a fotókon. A csütörtökön meghallgatottak többsége azt mondta: kíváncsiságból ment a helyszínre.

Az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőper - várhatóan több tárgyalási napon át - a további vádlottak meghallgatásával folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megkezdődött a tévéostrom büntetőpere

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Magyar Televízió (MTV) székházának 2006 szeptemberében történt ostromában részt vevők büntetőpere kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

MTI Itthon

A székházostrom összes vádlottja ártatlannak érzi magát

Újabb vádlottak meghallgatásával folytatódott az MTV-székház 2006 szeptemberi ostroma miatt indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádlottak többsége nem kívánt vallomást tenni, de nyomozati szakban tett vallomásuk alapján szinte valamennyien tagadták bűnösségüket.

MTI Itthon

Tagadnak és bánkódnak a ostromper vádlottjai

Megkezdődött a vádlottak meghallgatása a Magyar Televízió (MTV) székházának másfél évvel ezelőtti ostroma miatt indult büntetőperben, az első hat vádlott jobbára tagadta bűnösségét a szerdai tárgyaláson, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

Mellár Tamás egyesülete nem támogatja a pécsi fideszes kihívóját

Mellár Tamás egyesülete nem támogatja a pécsi fideszes kihívóját

Elkapták a férfit, aki megharapott egy MSZP-s aktivistát

Elkapták a férfit, aki megharapott egy MSZP-s aktivistát

Megnyílt a Teslákkal teli első magyar autószalon, mutatjuk, milyen kívül-belül

Megnyílt a Teslákkal teli első magyar autószalon, mutatjuk, milyen kívül-belül

Remek ötlettel állt elő a Lego: látássérülteknek fejlesztett speciális kockákat

Remek ötlettel állt elő a Lego: látássérülteknek fejlesztett speciális kockákat

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni