Az Ab megsemmisítette Újpest építési rendeletét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság július 11-i hatállyal megsemmisítette Budapest IV. kerülete (Újpest) önkormányzatának az épített környezet tervszerű fejlesztésének egyes szabályairól szóló rendeletét, a megsemmisítést a közigazgatási hivatal kezdeményezte - a határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az Alkotmány szerint a helyi önkormányzat - feladatkörében - rendeletet alkothat, ez azonban nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal. Az önkormányzati törvény pedig megengedi, hogy az önkormányzat a törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyok rendezésére is alkothasson saját rendeletet.

E kiindulás rögzítése után az Alkotmánybíróság az építési törvényt idézi, amely a településrendezési feladatokat az önkormányzatok feladatai közé sorolja. E körben az önkormányzatnak helyi építési szabályban kell rendelkeznie a beépítésre szánt területekről, és az azokon belüli övezetekről.

Az újpesti rendelet azonban ezeken túl az építés engedélyezési szabályaira is kitért - egy bizonyos lakásszám felett a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hozzájárulásához kötötte az engedély kiadását. Az építési engedélyezési eljárást az építési törvény szabályozza, országosan egységesen. Az engedélyt a jegyző adja ki, ha egy bizottság hozzájárulását kell előzetesen kikérnie ehhez, az a jogkörének elvonása, ami a testület szerint alkotmányellenes.