Hétfőn már jön a napsütés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hétfőn már sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb időnként növekszik meg a felhőzet - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég, estig keleten is megnövekszik a felhőzet. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Hétfőn már sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb időnként növekszik meg a felhőzet. Keleten eleinte lehet még kisebb eső, zápor. Az északira, északnyugatira forduló szél éjszakától többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában

A szárazföld északkeleti, valamint nyugati részén egy-egy anticiklon alakítja az időjárást. Nyugaton sok a napsütés, és általában 11, 20 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Még ennél is melegebb van azonban a Pireneusi-félszigeten, ott a délutáni órákra 21, 26 fok közé melegszik fel a levegő, sőt helyenként 27, 28 fokot is mérnek.

A kontinens belseje felé haladva ugyanakkor egyre hidegebb van, az északkeleti anticiklon területén télies idő a jellemző. Derült és erősen felhős tájak egyaránt vannak, a délutáni órákra csupán 0, -5 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Délkelet-Európa felett ciklon örvénylik, hatására a Kelet-európai-síkság déli részén többfelé havazik, délebbre eső esik. Ugyancsak ciklon található Dánia felett, amelynek frontrendszere mentén erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a dániai ciklon frontjai alakítják. Eleinte sok lesz felettünk a felhő, majd hétfőn már napos időre van kilátás.