szerző:
MTI

Biztos kieső helyen áll az SZDSZ, és biztosan bekerülne az Országgyűlésbe a Jobbik; az LMP támogatottsága közelít az MDF-éhez, a Fidesz és az MSZP közötti támogatottságbeli olló pedig az EP-választáson elért eredményekhez hasonlóan alakul - derült ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából.

A Századvég-Forsense kutatására június közepén az összes megkérdezett 68 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne szavazni egy most vasárnap megrendezésre kerülő országgyűlési választáson, ami 7 százalékos emelkedést jelent az EP-választások előtti eredményekhez képest. A Fidesz és az MSZP támogatóinak aránya az elmúlt egy hónapban nem változott: az összes megkérdezett valamivel több mint harmada szavazna a Fideszre, tizede pedig az MSZP-re.

Az elemzés szerint a választói aktivitás emelkedése a májusi 41 százalékról 48 százalékra növelte a biztosan szavazó, pártot választók arányát, ami egyértelműen a parlamenten kívüli kispártok, a Jobbik és a Lehet Más a Politika (LMP) erősödésének köszönhető. Így a biztosan szavazó, pártot választók körében a Fidesz bázisa annak ellenére csökkent 71-ről 63 százalékra, hogy számszerűen több potenciális szavazója van, mint az EP-választások előtt. Az egy hónappal ezelőtti adatokhoz hasonlóan az MSZP-re a biztos szavazók 17 százaléka adná a voksát.

A felmérés szerint a Jobbik stabilizálta harmadik helyét, és a mai adatok alapján biztos parlamenti részvételre számíthat: az összes megkérdezett 7 százaléka választaná a Jobbikot, ami 4 százalékkal magasabb támogatottságot jelent, mint egy hónappal ezelőtt. A biztosan szavazó pártválasztók között is megerősödött a párt, 6-ról 10 százalékra növelve szavazóinak arányát.

Szintén stabilizálódni látszik az MDF helyzete, a párt továbbra is a parlamenti küszöb alsó határán áll: az összes megkérdezett 3, a biztosan szavazó pártot választók 4 százaléka támogatná Dávid Ibolya pártját - olvasható az elemzésben.

A felmérés szerint az SZDSZ gyakorlatilag eltűnt a politikai térképről: az összes megkérdezett 0,5, a biztosan szavazó pártot választók 1 százaléka szavazna a liberálisokra. Ezzel szemben lényegesen javult az LMP pozíciója: az összes megkérdezett 2, a biztosan pártot választók 4 százaléka szavazna erre a pártra, vagyis az LMP támogatottsága megegyezik az MDF-ével, és megközelítette a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékos határt.

A kormány megítéléséről is kérdezték a kutatásban résztvevőket. A válaszok szerint a Bajnai-kormány megítélése nem változott jelentősen az elmúlt hónapokhoz képest, és enyhe javulás mellett a válaszolók 60 százaléka továbbra is negatívan vélekedik a kabinet teljesítményéről. Az ellenzék megítélése javult, az EP-választások előtt a kérdezettek 33, azt követően már 43 százaléka értékelte pozitívan a tevékenységét.

A kutatás szerint az előrehozott választások kérdése továbbra is megosztja a közvéleményt. A megkérdezettek 49 százaléka gondolta úgy, hogy az EP-választások eredményének hatására még idén előrehozott országgyűlési választásokat kellene kiírni, ezzel szemben 39 százalékuk úgy vélekedett, hogy a jelenlegi kormánynak kell hatalmon maradnia 2010 tavaszáig.

Azok közül, akik a Fideszre szavaztak, 86 százaléknyian voltak azok, akik szeretnének előrehozott választásokat, ezzel szemben az MSZP-szimpatizánsok között 89 százalékos volt az utóbbi forgatókönyv elutasítottsága - írták.

Ugyanakkor a június 7-ei választásukat eltitkolók, illetve otthon maradók körében valamivel többen vannak (45 százalék), akik szerint csak jövőre kellene országgyűlési választásokat tartani. Ezzel egy időben jóval többen gondolják úgy, hogy a közvetlen ismeretségi körükben az előrehozott választások pártolói többen vannak (51 százalék) azoknál, akik a jelenlegi kormány megtartását támogatják (22 százalék).

A Századvég-Forsense június 8. és 17. között végezte közvélemény-kutatását 1001 fős reprezentatív mintán. A  felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

A Nézőpont Intézet szerdán közölte június 16-19. között végzett felmérését a pártok támogatottságáról. Eszerint a biztos szavazók körében a Fidesz 48 százalékon áll, míg az MSZP és a Jobbik ugyanolyan arányú támogatást: 9-9 százalékot tudhat magáénak; miközben a válaszadók csaknem kétharmada (63 százalék) szeretne előre hozott választásokat. A felmérés szerint az MDF 3 százalékon, az SZDSZ és az LMP 2-2 százalékon áll.

A Tárki június 3-17. között végzett hasonló tárgyú felmérést. Eszerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében júniusban 34 százalékos volt, a Magyar Szocialista Pártra júniusban a voksolók 13 százaléka szavazna. A biztos pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 10, az SZDSZ-é és az MDF-é 3-3 százalék a Tárki szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Itthon

Széthúzás a Jobbik EP-képviselők között

Elválhat egymástól az Európai Parlamentbe (EP) jutott három jobbikos képviselő útja. A HVG információja szerint Morvai Krisztina nem ugyanabban a képviselőcsoportban foglal majd helyet, mint a vele egy listán bekerült Balczó Zoltán és Szegedi Csanád.

Leépítést és a beruházások befagyasztását tervezi a Mercedes

Leépítést és a beruházások befagyasztását tervezi a Mercedes

830 lóerős lett a legújabb Aston Martin

830 lóerős lett a legújabb Aston Martin

Hogyan legyünk rugalmasak és ellenállók?

Hogyan legyünk rugalmasak és ellenállók?

Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertese lehet

Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertese lehet

Letiltott technológiával mennek neki a hatalomnak a tüntetők

Letiltott technológiával mennek neki a hatalomnak a tüntetők

A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben

A polgármester fia is bizottsági tag lett a XV. kerületben